Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken birçok farklı detay vardır. Gaz, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıplarının önlenmesi ilk kuraldır. Bazı atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi de enerji verimliliğinin artırılmasına destek verir.

Daha verimli enerji kaynakları, gelişmiş endüstriyel çözümler ve enerji geri kazanımı gibi etkinliği artırıcı önlemlerin bütünü dikkate alınmalıdır. Enerji hizmeti için kullanılan ürünlerin performans değerlendirilmeleri aksatılmamalıdır. Tüketici verimli ürünler hakkında bu noktada bilgili olmalıdır. Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımında yaşanabilecek kayıplara çözüm bulunması gerekir.

Elektrik üretim kapasitesindeki verimliliğin artırılması göz ardı edilmemelidir. İletim ve dağıtımdaki kayıpların en aza indirgenebilmesi için enerji arz güvenliği, dışa bağımlılık riskleri, çevrenin güvenilirliği ve iklim değişiklikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sayede bir bütün olarak değerlendirilen süreç ortaya çıkar.

BİREYSEL VE KURUMSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇÖZÜMLERİ

Bireysel olarak alınabilecek olan yöntemler farklı şekillerde değerlendirilmelidir. Tasarruf elde edebilmek adına ev ve işyerlerinde kullanılmayan cihazların fişinin prizinden çekilmesi ve yeni elektronik ürünler satın alınacağı zaman enerji tüketim türüne göz atılması tavsiye edilir. Böylelikle satın aldığınız cihazlardan maksimum verimlilik elde edebilirken enerji verimliliği konusunda da öne geçmiş olursunuz.

Sanayi söz konusu olduğu zaman enerji verimliliği yeni bir anlam daha kazanır. Bu noktada enerji muhasebesi, kontrol sistemleri, yalıtım, ham madde özellikleri, ürün çeşitleri ve iklim şartları dikkate alınmalıdır. Isı enerjisinin iletildiği yüksek sıcaklıklara sahip materyallerin yüzey kısımlarından ışınım ve taşınım yolu ile kayıplar oluşmamalıdır.

Aydınlatma için hareket sensörleri çözüm sunabilir. Böylelikle gün ışığından daha fazla yararlanılması sonucunda tüketimde enerji tasarrufu ortaya çıkabilir. Değişken yüklerde çalışan elektrik motorlarına invertör entegre edilebilir. Atılan yüksek sıcaklıktaki akışkanların ısılarından tekrar yararlanılabilir.

Sanayi içerisinde cihazların ihtiyaç duyabilecekleri kapasiteden daha büyük seçilmesi düşük verimlerde çalışma anlamı taşıyabilir. Aynı zamanda arıtma sistemleri sayesinde enerji ve su tüketiminde tasarruf elde edilebilir. Güneş enerjisinin kullanılması elektrik enerjisi üretiminde avantaj sağlar. Enerji verimliliği için dilerseniz Enerjisa tarafından sunulan çözümlere de göz atabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi