Doğa, geleceğin teknolojileri, kadın dayanışması, sağlık sorunları gibi birbirinden farklı konulardan ilham alan gençler, ortaya çıkan özgün fikir projelerini anlattı. Gıda atıklarından elde edilen organik toprak, sahibinden komut alan valiz taşıma aracı gibi projeler düşük maliyetleriyle de dikkat çekti.

SAHİBİNDEN KOMUT ALAN VALİZ TAŞIMA ARACI

Öğrencilerden, Endüstriyel Tasarım Bölümü birincisi Yiğit Özkaya, havalimanlarında aktarmalı uçuş yapan yolcular için geliştirdiği proje hakkında bilgi verdi. V-Port ismini verdiği fikir projesinde havalimanlarında aktarmalı uçuş yapan yolcular için bir otonom araç tasarladığını belirten Yiğit Özkaya, "V-Port; bir adet kabin boy valiz taşıyabilme, kilitli alanında değerli eşyaları saklayabilme, entegre ekranı ile kullanıcı için interaktif bir iletişim kurma gibi özelliklere sahip. Bu özelliklerin yanı sıra; 'takip et, beni götür, bekle, git' gibi komutları algılayıp kullanıcıya hizmet verebiliyor. Ayrıca üzerindeki sensörler ile kendi rotasını belirliyor, engellere tepki veriyor, olası acil durumlara karşı kullanıcıyı yönlendiriyor. Uçak kalkış saati yaklaştığında hatırlatma yapıyor, navigasyon sistemi sayesinde yolcuyu havalimanındaki istediği yere veya uçağa bineceği kapıya götürüyor, kullanıcısından uzak olduğu durumlarda da aktifleşen güvenlik modu ile taşıdığı eşyaları koruma altına alabiliyor" dedi. Bu otonom aracın, havalimanında aktarma yapacağı uçağı bekleyen yolcuya büyük kolaylıklar sağladığı gibi, multimedya ekranıyla eğlence imkanı ve ayrıca cep telefonu şarj olanığı da sulduğunu söyledi.

GIDA ATIKLARINDAN ORGANİK TOPRAK

Gıda atıklarını organik toprağa dönüştürmeyi hedefleyen öğrencilerden Tuğba Abay da projesiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Günümüzde yükselen çevre bilincine katkı sağlamak amacıyla 'Döngü' ismini verdiğim bir toplum projesi geliştirdim. Kısaca insanların gıda atıklarını çöp olarak atmaktansa bunların organik toprağa dönüştürülmesini amaçladım. Atılan atıklar tasarladığım makinanın iç sisteminde dönüştürülerek toprak oluşturuluyor daha sonra da görevliler yardımıyla bu toprağın çevrede kullanılması sağlanıyor. Minumum enerji tüketmesi için solar panellerle desteklenen projede ayrıca kişilerin kullanımını teşvik etmek amacıyla da kullanıcılara bir kart dağıtılıyor. Döngü'yü kullanan kişiler sahip oldukları bu kartlarda biriken para ile toplu taşıma araçlarını kullanabiliyorlar ya da belediyelerin etkinliklerinden faydalanabiliyorlar. Böylece insanlar hem çevreye faydalı bir dönüşüm gerçekleştirmekle beraber, toplu etkinliklerden de faydalanabiliyorlar."

MADDİ GELİRİ OLMAYAN KADINLARA DESTEK

Öğrencilerden Gözde Ölmez de projesini şöyle anlattı:"İstasyon projesi, yavaş şehirler için tasarlanmış kolay kurulabilen bir mobil mutfak. Bu mutfakla belediyelerin desteği ile kadınlara istihdam sağlanmasını amaçladım. Maddi geliri olmayan kadınlar mutfağa gelerek yemek yapıp satacaklar ve bu sayede hem sosyalleşip hem de gelir elde edebilecekler. Aynı anda çalışabilme imkanı sunan mutfakta dileyen hamur işi dileyen ot çeşitleri yapıp satış gerçekleştirebilecek."

DHA

Editör: Haber Merkezi