NİL KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE- Başkan Fatih Gürbüz ile İz Dergi’ye özel yaptığımız bu söyleşide Foça’nın en önemli sorunlarına nasıl neşter vurulduğunu, ilçeyle ilgili hayallerini ve biraz da kişisel yaşamını konuştuk.

Pandeminin gölgesinde geçen başkanlık sürecine dair değerlendirmelerde bulunan ve 2 buçuk yılın göz açıp kapayana kadar geçtiğini söyleyen Başkan Gürbüz, “Aslında bu süreçte daha çok insanların sağlığı için mücadele edildi. Foça’yla ilgili büyük projelerimiz vardı. Zaten ilçenin temel sorunlarını bilerek göreve gelmiştik. Bunlar; su, kanalizasyon, kaldırımsız sokaklar ya da yapılması gereken ama ötelenen işlerdi. Bu noktada ilk işimiz; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’le birlikte Foça’nın içme suyu hattını değiştirmek oldu. Çok zor olacağını en baştan biliyorduk. Çünkü burası arkeolojik sitin, doğal sitin olduğu bir alan. Kazılacak alanlarla ilgili izinlerin alınması, kurullar ve müzeyle iletişim halinde olup gerçek anlamda Foça’nın temel altyapı sorunlarını anlatmak gerekiyordu. Bu zamana kadar anlatılmadığı için anlatmak gerekiyordu. Gerekli izinler verildi. Gerenköy Yapalak mevkiinden, yaklaşık 47 kilometrelik tertemiz iletim hattının 30 kilometresini iş makineleriyle 17 kilometresini de elle kazarak Foça’nın ihtiyacı olan içme suyu hattını getirdik. Şu an yüzde 80 oranında bağlantıları yapıldı. Tabii ki Karayolları ile protokoller yapıldı, mera ya da ana yoldan geçen yerlerde de sürekli izinler alındı. Büyük bir mücadeleydi. Ama bugün baktığımızda Foça’nın en az 50 yıl, en fazla 80 yıl suyla alakalı sıkıntısı olmayacak. Kanalizasyon hattı birçok mahallede bağlanmamıştı. İnsanlar sokaklarda hala vidanjörle bu ihtiyaçlarını karşılıyordu. Tekrar bağlanması gereken en fazla 4 ya da 5 mahalle var. Onların da izinlerini alacağız ve bu sorunu da kökten çözeceğiz” diyerek ilçeyle ilgili en önemli sorunların altyapı olduğunu vurguladı.

‘FOÇA’YI ADETA YENİDEN YAPIYORUZ’

Foça’da birikmiş daha birçok sorun olduğunu dile getiren Başkan Gürbüz, altyapı kadar üstyapı çalışmalarına da ağırlık verdiklerini belirtti. ‘Yapma’ denilen tüm projelerin üstüne gittiklerini ve başarı elde ettiklerini söyleyen Fatih Gürbüz, “Tabii ‘alta yapılan yatırım gözükmez’ diyorlar. Ama yaklaşık 7-8 aydan beri özellikle yazın çok yoğunlaşan nüfuslarda bile su sıkıntısı olmadığını görmek bizi mutlu etti. Çünkü bir önceki sene 7 gün suların kesildiği ve tam pandemi döneminde insanların bu sıkıntıları yaşadığını gördük. İşler tabii ki zorlukla başlar ama bittiğinde de rahatlığını yaşarsınız. Biz de insanların o rahatlığı yaşadığını gördüğümüzde keyif alıyoruz. Yapma, olmaz, zorlanırsın denilen işlerde gayet güzel yollar buluyoruz. Keza biz göreve geldikten sonra Bağarası’nda 4 çocuğumuza araba çarpmıştı. Çünkü yolun kaldırımları yoktu. Orada da ‘yapma’ demişlerdi. Foça’nın ana arter yolunda trafik sıkışır korkusu yaşanıyordu. Ancak biliyorum ki Foçalılar için 3-5 dakika geç kalmak hiçbir çocuğun canından daha önemli değildir. Sağ olsun orada da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız yaptığımız projeyi uyguladı. 9 buçuk km hem sağlı hem sollu, insanların temel hakkı olan kaldırımları yaptık. Aydınlatmalarını yaptık. Bu da bizim için önemliydi. İletim hattını çekerken en son 1997 yılında yapılan bir hat olduğu için üst yapıyı da yapmamız gerekiyordu. Bu zamana kadar çok büyük rakamlarda kilit parke taş ve bordür döşendi. Biz bir nevi Foça’yı yeniden yapıyor gibi bir pozisyon aldık. Tunç Başkanım her dönemde olduğu gibi bu dönemde de çok büyük destek verdi. Foça’nın kendi yolu olan atalarımızın kullandığı Değirmenlik Caddesi vardı. Büyük mücadeleler vererek şu an ilk etabını yaptık. İstinat duvarları çekildi. Bundan sonraki süreçte de ikinci etabına başlayacağız. İnsanların Foça’ya geldiğinde direkt adaları ve Foça manzarasını gördüğü yol burası” diye konuştu.

‘GÜZEL GİDİYORUZ’

Toplumun menfaatine olan işler yapmaya gayret ettiklerini vurgulayan Başkan Gürbüz, “Foça’da birikmiş ya da daha önceden çözülmesi gereken sorunları maksimum hızla bitirip vatandaşımızın refah seviyesini arttırmak istiyoruz. Foça; 5 bin yıllık tarihe sahip olan bir ilçe ve burada yaşayanlar da o değere layıklar. Bizim yapmak istediğimiz toplum menfaatine olan şeyler. Bunlarda da iyi gittiğimizi düşünüyorum” dedi.

‘EN BÜYÜK HAYALİM…’

Foça’ya dair hayallerini anlatan Gürbüz, en önemli noktanın ilçenin var olan dokusunu bozmadan korumak olduğunu dile getirdi. Refah seviyesinin ve katma değerin arttığı bir Foça istediklerini anlatan Gürbüz, “Yapmak istediğimiz asıl şey şu; Foça’ya gelen insanlar turizmiyle, hayvancılığıyla, balıkçılığıyla kısacası bütün olanaklarıyla Foça’da bir şeylerin değiştiğini fark etsin. Birikmiş sorunlarla beraber Foça’nın olabildiğince bakir kalabilmesini sağlamak için 32 yıldan beri uğraşılan Koruma Amaçlı İmar Planı vardı. Foça’nın doğası, dokusu, denizi daha fazla tahrip olmasın diye 1/5000’lik planları geçirip daha sonra 1/1000’lik planları geçirerek Foça’nın bundan sonraki şeklini vermek istiyoruz. Tüm planlar geçince Foça, Foçalıların sevdiği bu şekliyle kalacak. En büyük projeniz ne derseniz; bana göre Foça’yı bu dokusuyla, bu haliyle tutmak en büyük projedir. Çünkü tüketilen yerleri görüyoruz. Biz insanlar, çok çabuk tüketiyoruz. Foça öyle olmayacak. Foça müthiş bir şekilde kalacak” açıklamasında bulundu.

‘HEDEFİMİZ SAKİN ŞEHİR OLABİLMEK’

İtalya merkezli Uluslararası Cittaslow Birliği’ne katılım için başvuru dosyasının teslim edildiğini hatırlatan Fatih Gürbüz, “Foça’nın sahip olduğu değerlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan sonucun, üyelik konusunda kuşkuya yer vermeyeceğine gönülden inanıyoruz. İzmir’in Seferihisar’dan sonra ikinci ‘sakin şehir’ unvanlı ilçesi olma hedefiyle uyum çalışmalarına devam edeceğiz” diye konuştu.

‘PAZARCILIK YAPARAK BAŞLADIM’

Kişisel yaşamıyla ilgili sorularımızı da cevaplayan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, belediye başkanı olmadan önce birçok farklı iş deneyimi yaşadığını; pazarcılık, şoförlük, güvenlik, futbolculuk ve itfaiyecilik yaptığını söyledi. Foça'da 13 yaşında pazarcılık yaparak iş hayatına başladığını kaydeden Gürbüz, Foça Spor'da başladığı amatör futbol hayatına Göztepe, Ankara Demirspor ve Gençlerbirliği'nde devam ettiğini belitti. Yaşadığı sakatlık sonrası Foça'ya döndüğünü aktaran Gürbüz, “2009 yılında Foça CHP İlçe Gençlik Kolları'na katıldım. 2014 yılındaki yapılan yerel seçimlerin ardından Foça Belediye Başkanı olmaya karar verdim. 2019’un Ağustos ayında itfaiyecilik mesleğinden istifa ederek belediye başkan aday adayı oldum. 31 Mart yerel seçimlerinde Foça’da yarışı kazanarak doğup büyüdüğüm yerde başkan olmanın mutluluğunu yaşıyorum” diye konuştu.

‘BAZEN 24 SAAT YETMİYOR’

12 yaşında oğlu ve 2 buçuk yaşında ikiz kızları olan Başkan Gürbüz, yoğun iş mesaisinin evde de devam ettiğini söyleyerek sözlerini şöyle noktaladı:

“Sabah erken kalkıyorum. En geç 9 gibi belediyeye geliyorum. Evim yakın olduğu için araç kullanmıyorum. Elektrikli scooterım var onunla gidip geliyorum. Hava güzelse eğer yürümeyi çok seviyorum. Özellikle sabah esnafa selam vermek, hayırlı işler dilemek ya da onlarla birlikte bir bardak çay içip sohbet etmek en önem verdiğim konulardan biri. Bunu atlamamaya çalışıyorum. Öğlene kadar belediyedeki işleri hallediyorum. Öğleden sonra köylere ziyaret yapıyoruz. Bu rutini her gün gerçekleştiriyorum. Böyle yoğun bir temponun ardından genellikle geç saatte eve gidiyorum. Kızlarım uyumamışsa (genellikle çok geç uyuyorlar deyip gülüyor) onlarla oynuyorum. Kızları uyutmam gece yarısı 2’yi buluyor. Bazen gece de uyanıyorlar o zaman da kalkıp onlarla ilgileniyorum. Bir de ilk göz ağrım, oğlum var. Onu da asla ihmal etmiyorum. O kadar yoğun oluyorum ki bazen 24 saat bana yetmiyor. 3-4 saatlik uykuyla her gün bu tempoda devam ediyorum. Hava güzelse eğer yürümeyi çok seviyorum. Özellikle sabah esnafa selam vermek, hayırlı işler dilemek ya da onlarla birlikte bir bardak çay içip sohbet etmek en önem verdiğim konulardan biri. Bunu atlamamaya çalışıyorum.”

Editör: Haber Merkezi