Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ekim ayı olağan birinci meclis oturumunda; Bayraklı’da 30 Ekim 2020 depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için parsel bazında başvuru yapılması halinde yüzde 20, ada bazında başvuru yapılması halinde yüzde 30 emsal artışı verilmesi kararı alınmıştı. Depremzedelerin yoğun talebi üzerine İBB Başkanı Tunç Soyer, emsal artışının kent geneline yayılmasını içeren öneriyi kasım ayı meclis toplantısında gündeme getireceğini belirtmişti. Başkan Soyer’in iradesi doğrultusunda; İBB’nin kasım ayı olağan birinci meclis oturumunda emsal artışının kent geneline yayılmasına ilişkin öneri Meclis’e sunuldu ve komisyonlara gönderildi. Önergenin komisyonlarda değerlendirildikten sonra Meclis’te kabulü halinde; İzmir sınırları içerisinde 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılara yüzde 20 emsal artışı hakkı tanınacak. Önergenin kasım ayının son haftasında sonuçlanması bekleniyor.

Başkanlıktan gelen söz konusu önerge şöyle:

30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız deprem sonrası planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip olmasına karşın ruhsatlı mevcut yapı stoğunun yapılaşma haklarında, mevcut kitle ve gabarisinde herhangi bir kayıp olmadan yeniden yapılabilmesine yönelik plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esaslar, Belediye Meclisimizin 01.03.2021 tarih ve 05.196 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur.  Bu karar doğrultusunda; İlçe Belediyeleri tarafından yürürlükteki imar planlarında planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip alanların tespit edilerek "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan" sınırlarının belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülmüş olup, ancak depremin yıkıcı etkisinin İlçe  Belediyeleri tarafından belirlenen "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan" sınırlarının dışında kalan 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen çok sayıda ruhsatlı yapı olduğu  belirlenmiştir.
Bu kapsamda, "İzmir il sınırları içerisinde 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerinin ivedilikle yapılması amacıyla, yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak olan yeni inşaat ruhsatı müracaatlarında; Bu binalarda yapı ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına yüzde 20 ilave edilir. Yeni yapılacak yapılarda, toplam yapı inşaat alanına ilave edilen yüzde 20 artış; ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanılabileceği gibi, taban alanında da kullanılabilir. Ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının yüzde 60'ını geçemez." Şeklinde yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesi hususunda Sayın Meclisimizce görüşülerek gerekli kararın alınmasını arz ederim.

Editör: Haber Merkezi