Davaya konu olan olay 22 Temmuz 2014 tarihinde meydana geldi. İddiaya göre emekli öğretmen Yasemin Ergündoğan, Facebook sosyal paylaşım sitesinde arkadaşları ile oy verme konusunda yorumlarda bulunurken, "İkinci tura kalması halinde Recep Tayyip Erdoğan'a oy verecek misin?" sorusuna, "R.T. Erdoğan'a asla!" diyerek bazı notlar yazdı. Yasemin Ergündoğan'ın bu yazışması, imzasız ve isimsiz bir kişi tarafından İzmir Valiliği'ne gönderildi. Valilik dava açılması için mektubu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Cumhuriyet savcısı 2 yıl hapis cezası istemiyle asliye ceza mahkemesinde dava açtı.

İzmir, 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davada, 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçundan tutuksuz yargılanan Yasemin Ergündoğan, avukatı Arif Ali Cangı katılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu katılmadı. Avukat Arif Ali Cangı, şunları söyledi:

"Müvekkilim Yasemin Ergündoğan hakkındaki suçlama Facebook sayfasından arkadaşları ile Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yaptığı tartışma sırasında yazdığı bir yazıdan kaynaklanmaktadır. Zira o tarihte Recep Tayyip Erdoğan her ne kadar başbakansa da Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğu için müvekkil bu sözleri Başbakan olmasından dolayı değil, Cumhurbaşkanı adayı olan Recep Tayyip Erdoğan hakkında düşüncelerini belirtmiştir. Bize göre suç oluşsa dahi, adi bir hakaret suçu söz konusudur ve şikayete bağlıdır. Bu yönde bir tespit yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yargılaması yapılamayan ve o tarihte kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açan 17-25 Aralık soruşturmaları ile ilgili davanın kapatılmış olması ve bu yönde yapılan tartışmalar nedeni ile müvekkil kendi düşüncesini, oy kullanacak bir yurttaş olarak söylemiştir. Oy verecek bir yurttaşın bu sözleri bir cümle içinde kullanmasından daha doğal bir şey olamaz. Kaldı ki siyasi kişilerin bu tür eleştirilere de hoşgörülü olmaları gerekmekte olup özellikle Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olarak herkesten daha hoşgörülü olması gerekmektedir. Hakaret suçunun oluşmadığı görüşündeyiz, müvekkilin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz." 

Tutuksuz yargılanan Yasemin Ergündoğan da savunmasında, "Benim asla hakaret kastım yoktu, sadece Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Erdoğan'a neden oy vermeyeceğim hakkındaki gerekçemi ve düşüncelerimi arkadaşlarımla paylaşmıştım. Ben suç işlemedim. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

Hakim Mehmet Sayar, sanığı 354 gün hapis karşılığı 7 bin 80 lira adli para cezasına çarptırdı. Hakim para cezasını 20 eşit taksitle ödenmesine, bir taksidini ödemediği taktirde cezaevine gireceğini belirtip cezayı ertelemedi.

Avukat Arif Ali Cangı, kararı temyiz edeceklerini, bekledikleri gibi bir karar çıkmaması durumunda davayı AİHM'e götüreceğini belirtti.

Bahri KARATAŞ/İZMİR (DHA) 

Editör: Haber Merkezi