Gizem TABAN/İZ GAZETE- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelinde İŞKUR üzerinden Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici görevlendirmeyle işe başlayan 44 bin 357 temizlik görevlisinin işine son verildi. Okulların kapanmasına daha 2 hafta varken temizlik personellerinin işine son verilmesi tepki çekti. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, İzmir’de de geçici görevlendirmeyle işe alınan bin 700 civarında temizlik personelinin işine son verildiğini belirterek emekçilerin açlığa mahkum edildiğini okulların ise hijyensiz bırakıldığını söyledi. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat da velilerin bu duruma tepkili olduğunu dile getirdi.

‘CİDDİ BİR PLANSIZLIK VAR

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, “İzmir’de de MEB tarafından, İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmeyle işe alınan bin 700 civarında temizlik personelinin sözleşmeleri bittiği için görevlerine son verildi. Okulların son 2 haftası; okullarda faaliyetlerin, etkinliklerin yoğunlaştığı, okulların temizliğe, hijyene ihtiyacı olduğu bir dönem… Bir de bu insanlar bu ekonomik krizde açlığa mahkum edildi. İşlerine son verilen temizlik personellerinin sözleşmeleri sona erdi ancak burada ciddi bir plansızlık var. Okulların hangi tarihte başlayıp hangi tarihte kapanacağı zaten aylar öncesinde zaten belli… Ama bunlar dikkat alınmadı. Hem insanların işe ihtiyaçları var hem okullarımızda hijyenin sağlanması için temizliğin yapılmasına ihtiyacı var. Bu planlama ve sözleşmelerin bu ihtiyaçlara göre yapılması lazım. Okullarımızda eğitim öğretimin bitmesine iki hafta daha varken öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli ortamda eğitim öğretimini sürdürebilmesi, öğretmenlerin sağlıklı koşullarda çalışabilmesi nasıl sağlanacak? Ayrıca, yaşanan ekonomik krizde görevlerine son verilen binlerce çalışan açlığa mahkum edildi” diye konuştu.

‘VELİLER TEPKİLİ’

Okulların kapanmasına daha 2 hafta olmasına rağmen temizlik personellerinin işe son verilmesine velilerin tepki gösterdiğini söyleyen Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, “Veliler çok tepkili… Şu an okula gelen öğrenci sayısında ciddi bir değişiklik yok ancak MEB okulları erken kapattı. Okullar tatile girmeden, sanki tatile girmiş gibi temizlik görevlilerin işine son verdi. Halbuki sözleşmeleri 10 gün daha uzatabilirlerdi. Diğer yandan, emekçi arkadaşlar işsiz bırakıldı, onlar da veli, onların da çocukları var. Şu anda parasız kaldılar” ifadelerini kullandı

6 Eylül 2021 tarihinde yüz yüze eğitime başladıktan sonra yapılan İŞKUR görevlendirmeleri, okullarımızın büyük çoğunluğunda yardımcı hizmet personeli ihtiyacını yeterli düzeyde giderememişken, 2021-2022 Eğitim öğretim yılı için eylül ayında yapılan TYP görevlendirmeleri, edilinen bilgiye göre 5 Haziran 2022 günü itibariyle sözleşmenin süresi dolması nedeniyle 1700 civarında çalışanın işine son verilmişti.

Editör: Haber Merkezi