TUĞÇE KAŞ/İZGAZETE -  İzmir’de demokratik kitle örgütleri, baskı ve konser yasaklarına karşı ölüm orucunda olan Grup Yorum üyeleri için düzenleyeceği ‘Sanata Özgürlük, Grup Yorum Yaşasın İstiyoruz!’ dayanışma konseri için basın toplantısı düzenledi. Grup yorum üyelerine destek amacıyla çok sayıda sanatçının katılacağı konser, 12 Mart’ta Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek. Konser öncesinde İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de İzmir Barosu’ndan çağrıda bulundu. Basın metnini İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu okudu. Çaparoğlu, Grup Yorum üyelerinin ülke halklarına konserler verdiğini ve milyonları türkülerinde buluşturduğunu söyleyerek, “ Günler haftalara, haftalar aylara döndü. Grup Yorum üyesi sanatçıların açlıkları, hâlâ devam ediyor. Açlıklarının, bedenlerini ölüme yatırmalarının aslında tek nedeni özgürce konserlerini verebilmek! Müzik ve müzisyenler ezgilerde, şarkılarda, türkülerde aranırlar, gri listelerde değil. Müzik yapmanın, sanat üretmenin yasaklandığı yer ortaçağ karanlığı değil midir? Grup Yorum, ülke halklarına konserler vermiş, milyonları türkülerinde buluşturmuş; direnişlerde, grevlerde emekçilerin yanında olmuş bir müzik grubudur. Muhalif müziğin simgelerinden olan Grup Yorum üzerinde iktidarların hep baskısı oldu. Ancak 2015 yılından itibaren grup üyelerine yaşam hakkı bile tanınmıyor.” açıklamasında bulundu.

Yarın gerçekleşecek olan ‘Sanata Özgürlük, Grup Yorum Yaşasın İstiyoruz!’ etkinliğinde tüm kamuoyunu dayanışmaya çağırdıklarını söyleyen Çaparoğlu, “ Bugün itibariyle Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek 267, Helin Bölek 264 gündür ölüm orucunda. Görmek, duymak, ses vermek insan olan herkesin görevidir. Bu ülkenin demokrasi güçleri olarak aydınlık yüzlü gençlerimizin hayata tutunması, bizlerle birlikte türkülerini söyleyebilmesi için ses veriyoruz. Bizler demokratik kitle örgütleri olarak, Grup Yorum üyelerinin taleplerinin kabul edilmesi, açlık grevi ve ölüm oruçları süreçlerinin, ölümler yaşanmadan son bulması için, iktidarı aklıselim davranmaya davet ediyoruz. Yarın saat 19.30’da Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ‘Sanata Özgürlük-Grup Yorum Yaşasın İstiyoruz’ etkinliğinde bir araya gelmeye, dayanışmaya çağırıyoruz.” dedi.

‘Sanata Özgürlük, Grup Yorum Yaşasın İstiyoruz!’ dayanışma konserine ; Gazapizm, Suavi, Hüsnü Arıkan, Grup Abdal, Duvara Karşı Tiyatrosu, Niyazi Koyuncu, Pınar Aydınlar, Hilmi Yarayıcı, Erdal Bayrakoğlu, Barış Atay, Hamit Demir, Tuğrul Keskin, Cevdet Bağça, Praksis ve Sokak Orkestrası katılacak. Ayrıca vatandaşlar etkinliğe ücretsiz olarak katılım gösterecekler.

NE OLMUŞTU?

Grup Yorum üyeleri, çalışmalarını yürüttükleri İdil Kültür Merkezine polis baskınlarının son bulması, üyelerinin İçişleri Bakanlığı’nın arananlar listesinden çıkarılması, 3 yıldır devam eden konser yasaklarının kaldırılması ve üyelerinin serbest bırakılması talepleri için açlık grevi yapıyordu. Açlık grevini ölüm orucuna çeviren İbrahim Gökçek 266. günündeyken, Helin Bölek 263. gününde taleplerin kabul edilmesini bekliyor.

Editör: Haber Merkezi