Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 30 Ekim 2020’de yaşanan depremde hayatını kaybeden 117 canı depremin yıldönümünde andı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Deprem Anıtı önünde gerçekleşen anma töreninde Emek ve Demokrasi Güçleri mensupları mum yakarak anıtın önüne bıraktı.

Törende; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir, İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel ve İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, günün anlamına ilişkin bir konuşma yaptı.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

 “Bugün 30 Ekim 2020’de yitirdiğimiz 117 canımızı anmak için buradayız” diyerek konuşmasına başlayan TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, “Bugün, 1 yıllık süre içerisinde 117 canımızın bize verdiği acıdan öte katmerleşen acılarla geçen bir süre geçirdik. 117 canımızın acısını yaşarken, hak kayıplarımızı, depremzedelerin yaşadığı acıları ve onların acıları üzerinden oynanan oyunlarla geçen bir yıldı. Bu 1 yıllık süre içerisinde bizler, özellikle TMMOB, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası, bu sürecin takipçisi olduk. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak hem deprem anında çadırlar bölgesindeki dayanışmamız, ardından sürecin takipçisi olduğumuz hak kayıplarının, taleplerin yinelendiği birçok açıklama yaptık. Ama hala bu açıklamalarımızın bir karşılığı yok. 117 canımızı yüreğimize gömdüğümüz bugün de Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, deprem anında olduğu gibi yarın da depremzedelerimizle beraber acılarımızı paylaşmak için bir arada olacağız. Bugün verdiğimiz sözlerin, geçmişte verdiğimiz sözlerin teminatı olduğunu, bunların takipçisi olduğumuzu buradan yineliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELEYE DEVAM’

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel ise, “Deprem gibi doğal bir felaketin arkasına sığınarak kapitalizmin, denetimsizliğin ve kentleşmenin getirdiği sonuçları yaşadık. Davaları takip ediyoruz, süreçte birbirimize dayanarak yürürdük ama ne bu dayanışmaya ihtiyaç olsun istiyoruz ne de takip etmek zorunda kalacağımız davalar olsun istiyoruz. Biz, insanlarımızın insanca koşullarda, insanca konutlarda ve yaşayabilsin istiyoruz. Bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘ANILARIMIZDA YAŞAYACAKLAR’

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı da, “Deprem aslında bir doğa olayı ve yaşadığımız coğrafya bir deprem kuşağında… Ama bu doğa olayının nasıl bir afete dönüşebildiğini hep beraber geçen yıl 117 canımızı kaybettiğimizde 1 kere daha gördük. Uygulanan rant politikalarının insan için olmaması, kar odaklı birtakım süreçler, ne yazık ki bu acıları yaşamamıza sebep oluyor. Bu artık son olsun diyoruz. Bu denetimsizlik ve rant politikaları son olsun diyoruz. Acı, depremden sonra da devam etti. Ne yazık ki geride kalanlarda bu acıları yaşamaya devam ediyor. Biz, bu hak kayıplarının son bulması için, bu rant politikalarının bitmesi için mücadele etmeye, bu acıların daha fazla yaşanmaması için tüm gücümüzle halkımızın sağlığına, güvenliğine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Hepimizin tekrar başı sağ olsun, 117 canımız anılarımızda yaşayacak” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi