İzmir Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde, geçen yıllara göre hava sıcaklığının artması ve nem oranının tehlike sınırı olan yüzde 20'lerin altına inmesiyle yangın sayında patlama yaşanmaya başladı. 2015 yılında 1 Ocak ile 22 Haziran arasıda çıkan 57 orman yangınında toplam 23 hektar alan yanarken, 2016 yılının aynı döneminde 103 yangın çıktı ve 40 hektarlık orman alanı yandı. Ekipler, olası yangınlara karşı kritik bölgelerde, orman içlerinde tetikte beklemeye başladı.

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, gerek yangın gözetleme kulelerinin gerekse vatandaşın Alo 177 yangın ihbar hattını aradığında, ihbarın düştüğü yerin Orman Yangın Hareket Merkezi olduğunu belirterek, "Burada alınan ihbarlar anbean değerlendirilir. Gözetleme kulelerimizin yanı sıra bir de 33 merkeze yerleştirilmiş kamera sistemimiz var. Kameralar en kritik yerlerde 360 derece dönmek suretiyle yakaladığı dumanı 15 saniye içinde değerlendirir, buraya alarm düşer. Bu merkez bizim yangınlarla mücadelimizde çok önemlidir. Yangına ne kadar erken müdahale edersek, büyümeden engellenir. Arkadaşlarımız 7 gün 24 saat çalışırlar. Aldıkları ihbarı anbean burada değerlendirip ilgili arkadaşlarımıza iletirler. 66 kulemiz ve 33 kamera sistemimiz var. Bunun yanında vatandaşlarımız ormana yakın alanlardan geçerken gördükleri dumanı Alo 177 orman yangın ihbar hattına arayak ihbarda bulunabilirler" dedi.

Aybal geçen yıl 1 Ocak'tan 22 Haziran 2015 tarihine kadar 57 orman yangını çıktığını, bu sene ise aynı dönemde çıkan yangın sayısının 103'e ulaştığını belirterek, "Vatanrdaşlarımız bu konuda ciddi şekilde duyarlı ve dikkatli olmalı. Yangınların çıkış nedeni yüzde 99 insan faktörlüdür. Nem oranı yüzde 20'nin altına indiğinde alam durumuna geçeriz. Tarlasını bahçesini ve çöpünü temizlemek isteyen vatandaş yangını kontrol altına alabileceğini sanıyor ama bu büyük yangınlara, milli servetimizin yok almasına neden olabiliyor" diye konuştu.

Mustafa OĞUZ/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi