Ege İhracatçı Birliği'nde (EİB) düzenlenen toplantıda 'Sürdürülebilirlik Yılı' ilan edilen 2020 yılı ile ilgili hedefler paylaşıldı. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, farklı birlik başkanlarının da katıldığı toplantıda; ihracatı daha az karbon ayak izi bırakarak yapmayı hedeflediklerini dile getirerek, kurum içi strateji geliştirme çalışmalarında 2020 yılının 'Sürdürülebilirlik Yılı' olarak belirlenmesine karar verdiklerini anlattı.

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Sürdürülebilirliği, doğa, sosyal haklar, ekonomi ve yönetişim olarak dört ana başlıkta ifade eden Eskinazi, "Türkiye'ye ihracatı öğretmiş İzmir kentinde 81 yıldır faaliyet gösteren Ege İhracatçı Birlikleri olarak bu konuda öncü olmamız gerektiğine inanıyoruz. Ege Bölgesi'nin sürdürülebilir üretim merkezi olduğunu tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Bu amaçla 2020 yılında yerel yönetimler, kamu kurumları, üniversiteler ve diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapacağız. Sürdürülebilirlik ile ilgili elçilik görevi görecek Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu kuracağız" dedi.

SIFIR ATIĞA DESTEK

2019 yılı sonunda 160'ın üzerinde ülkede 9 bin 500'ün üzerinde şirket ve 3 binin üzerinde şirket dışı üyesi ile dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi olan Birleşmiş Milletler bünyesinde Global Compact'a üye olduklarını söyleyen Eskinazi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yürüttüğü Sıfır Atık Projesi'ne katıldıklarını da belirtti. Ege İhracatçı Birlikleri'nde pet şişe kullanımını bıraktıklarını, evrakları yaklaşık 15 yıldır kağıtsız ortamda oluşturduklarını ifade eden Eskinazi, “Kuru Meyve Birliği'mizin, 2000 yılından beri sürdürdüğü aflatoksinli incirlerin imha projesi sürdürülebilirlik adına 20 yıldır başarıyla sürdürdüğü projelerimizden bir diğeri." diye konuştu.

DESTEK SAĞLIYORUZ

Türkiye'ye yıllık 5 milyar dolar döviz kazandıran Ege Bölgesi olarak, tarım sektöründe sürdürülebilirliğin öncelikli konuların başında geldiğini kaydeden Eskinazi, “Gerek su kullanımı, gerek toprağın canlılığının korunması, gerek yetişen gıda ürünlerinin insan sağlığına uygun üretimi ve kaynakların optimum kullanılması için çiftçileri eğiten programlar düzenliyoruz ya da düzenlenmesine maddi destek sağlıyoruz" ifadelerini kullandı

Yanlış hasat, taşıma ve depolama yöntemlerinden dolayı üretilen sebze ve meyvenin önemli bir bölümünde fire verildiğini açıklayan Eskinazi, “Fire oranı azaltıldığında, ayrıca atık gıdalar değerlendirildiğinde ekonomik açıdan katma değer sağlaması yanında çok daha kaliteli ürünlerin daha az maliyetle üretimi gerçekleştiğinden rekabet gücü artmış olacak. Üniversitelerimiz ile bu konuda işbirliğini arttırmak için çaba göstereceğiz. Bizden sonra gelecek nesillerin kaynaklarından çalmadan, mevcut kaynakları doğaya duyarlı şekilde kullanacak yöntemleri geliştirmeli ve uygulamalıyız. İhracatı daha az karbon ayak izi bırakarak yapmak ve 2020 yılında hedeflerimize ulaşmak için Ege İhracatçı Birlikleri olarak 366 gün 24 saat, 'Sürdürülebilir bir dünya için, sürdürülebilir üretim ve sürdürülebilir ihracat' sloganıyla çalışacağız." şeklinde konuştu

Editör: Haber Merkezi