Hava Harp Okulu'ndaki eğitimlerini tamamladıktan sonra pilot olma şansını yakalayan genç teğmenlerden 53'ü, Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda zorlu bir eğitimden geçti. Teğmenlerden, 24'ü harbe hazırlık, 29'u ise pilotluk eğitimlerini tamamladı. Eğitimlerini başarıyla bitiren genç kartalların Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki mezuniyet törenini DHA görüntüledi.

GENELKURMAY BAŞKANI COŞKUYA ORTAK OLDU

Genç kartalların gurur gününde, ailelerinin yanı sıra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, yalnız bırakmadı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının bünyesinde görev alacak olan pilotların mezuniyet töreni, Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının yerini almasıyla başladı. 'Bir bröve hikayesi' sinevizyon gösterisinin ardından konuşan Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanı Hava Tümgeneral Kubilay Selçuk, hava kuvvetlerinin ülke güvenliğinin gerektirdiği her yerde, Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası için kendisine verilen her türlü vazifeyi yerine getirmeye muktedir olduğunu kanıtladığını söyledi. Hava Tümgeneral Kubilay Selçuk, şöyle dedi:

"2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı bu başarının kaynak unsurlarından biri olmakla gurur duymaktadır. Türk hava Kuvvetleri, eğitim ihtiyaçlarını kendi bünyesinde karşılayabilen dünyadaki sayılı hava kuvvetlerinden birisidir. Üs Komutanlığımız da, Türk semalarının savunuculuğunu yapan hava kuvvetlerimizin, tek pilot kaynağı olarak, sorumluluğunun farkındadır. Bu bağlamda, pilotlarımıza gelecek 25 - 30 yılın harekat ihtiyaçlarını karşılayabilecek üstün uçuş niteliklerinin kazandırılması maksadıyla, temel eğitimde, modern KT-1T uçakları ile aviyonik sistemlere aşinalık daha erken kazanılmış, T-38 uçakları ile HHG eğitimine başlanılmış, uçuş eğitim verimi uluslar arası standartların üzerine çıkarılmıştır."

"BİR MİLYON SAAT UÇUŞ TECRÜBEMİZ VAR"

Hava Üs Komutanlığı'nın bugüne kadar bir milyon saati aşan uçuş tecrübesi bulunduğunu da vurgulayan Tümgeneral Kubilay Selçuk, Havva üssümüz cesur yürekli, demir bilekli, savaşçı kartalları yetiştirdi. Bugün takacağımız 29 bröve ile 7 bin 776'ncı mezunumuzu, özgür semalarımızı korumak üzere uğurluyoruz. 6 farklı tipte, 174 uçak, 148 uçuş öğretmeni ve 3 bin personelle, üstün nitelikli, bilgili disiplinli, dünyanın en etkili ve en hassas vuruş kabiliyetine sahip savaşçılarını yetiştirmeye devam etmektedir" dedi.

Pilotlara da seslenen Tümgeneral Kubilay Selçuk, son dönemde yaşanan krizlerin, hava gücünün etkileri itibariyle harekat alanının en önemli unsuru ve mükemmel bir çözümü haline geldiğini de gösterdiğini vurgulayıp, "Sizler, asla başka bir yetenekle ikame edilemeyecek ve milli hazine değerlerini, hava gücümüzü korumak ve yüceltmek için vazifeye tutkun, her an harbe hazır ve anında harekete geçebilecek kadar cesur olmalısınız" dedi.

GENÇ KARTALLAR ADINA DEVRE BİRİNCİSİ KONUŞTU

Üs Komutanı'nın ardından, mezun olan 'genç kartallar' adına devre birincisi Hava Pilot Teğmen Sebahattin Tigu konuştu. Zorlu pilotaj eğitimini başarıyla tamamladıklarını anlatan Teğmen Tigu, ailelere seslenirken, "Dünyada en çok değer verdiğiniz ve canınızdan çok sevdiğiniz, ancak vatan için feda olsun dediğiniz biz evlatlarınız, çelikten kanatlarımızla, güzel yurdumuzu ve yüce milletimizi, tüm tehditlerden korumak için her türlü görevi yapmaya hazır, dimdik karşınızdayız. Sizlere fedakarlıklarınız için, sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Hava Pilot Teğmen Sebahattin Tigu, konuşmasının sonunda ise, “Atatürk İlke ve inkılaplarına bağlı, Atatürkçü genç pilotlar olarak, and içeriz ki, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun, namus ve şerefine, aziz vatanın, bir karış toprağına uzanacak eller, karşılarında bizi bulacak. Kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler, Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacak ve şerefimizle öleceğiz" diye konuştu.

'BOLYOZ' TUTUKLANAN KOMUTAN DA BELGE VERDİ

Konuşmaların tamamlanmasından sonra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, dereceye giren pilotlara, kurs belgesi ve diplomalarını verdi, brövelerini taktı. Törende yine dereceye giren pilotlar ayrıca, yaş kütüğüne de uçak maketlerini çaktı.

Harbe hazırlık ve pilotluk eğitimlerini başarıyla tamamlayan 53 teğmen, belgelerini teslim aldıktan sonra mutluluklarını aileleriyle yaşadı. Bu sırada bazı pilot yakınlarının da sevinç gözyaşları döktüğü görüldü.

Törende genç teğmenlere mezuniyet belgesini veren komutanlar arasında, İzmir Hava Eğitim Komutanı olduğu sırada balyoz soruşturmasında tutuklanan emekli Korgeneral Ziya Güler de yer aldı. Törenin en dikkat çeken anı da, 8 yaşındaki Ceren Dağdelen'in, en ön sırada protokol üyelerinin bulunduğu yerden mezun olan amcası Emre Dağdelen'in fotoğraflarını çekmesi oldu. Törenin ardından hangarın dışına çıkan pilotlar, burada aileleriyle ve komutanlarıyla, hatıra fotoğrafları çektirdi.

Taylan YILDIRIM/İZMİR (DHA)

 

Editör: Haber Merkezi