BUĞRA KIZILKARA/ İZ GAZETE-  Çorum Dernekleri Federasyonu Başkanı Halil Ünlü ve yönetimi İz Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu.  Başkan Halil Ünlü; derneğin kuruluş süreçlerini, amaçlarını anlatırken dernek yöneticileri de derneğin vizyonundan bahsetti. “Eğitim ve öğrenci bizim için çok önemli” diyen Ünlü, hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadıklarını, eğitim yolunda herkesle iş birliğine açık olduklarını kaydetti.

Çorum Dernekleri Federasyonu nasıl kuruldu?

Derneğimiz 2008 yılında kuruldu. Ege Çorumlular Derneği kendi köyü ve ili ilçesi olmayan köylerin üye olduğu 6 dernekten oluşmaktadır. Federasyon kurululalı hemen hemen 12 yıl olmuştur. 5 dernek kurucu başkanımız var, bunlar Muharrem Erdoğdu, Kemal Aydın, Deli Karakurt, Adnan Şahin. Daha sonra Orhan Battal, Gülenden Bektaş, İrfan Sakallı ve onuncu başkan ben Halil Ünlü. Amacımız eğitim. Eğitim ağırlıklı çalışma yürüttüğümüz bir konu. Şu anda Federasyonumuz 20 adet dernekten oluşmaktadır ve aynı zamanda KADEKON’un da üyesiyiz. Derneğimiz Ankara Hitit Konfederasyonu’nun kurucularındandır.

Ne zaman göreve geldiniz ve nasıl etkinlikler yaptınız?

19 Eylül 2021’de göreve geldik. Göreve gelir gelmez ilk işimiz Kadın Kollarımızla etkinlik yapmak oldu. Daha sonrasında ise 10 Kasım’da çelenk koyma merasimi ve Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz adına lokma dağıtımı yaptık. 20 Kasım 2021 akşam saat 19.00’da Bayraklı Belediyesi Havuz Kafe’de eğitime katkıda bulunmak amaçlı federasyona bağlı olan derneklere gelirden yüzde 35 katkı vererek yemek organizasyonu düzenledik, oradaki yoğunluğu gördünüz, biz güçlü bir derneğiz. Vurgulamak istediğim bir konu ise biz hiçbir partinin arka bahçesi değiliz. Tüm siyasi partilere eşit mesafede duran bir derneğiz. En önemli çalışmalarımızdan bir tanesi de 1 Mayıs. 1 Mayıs’ta alanlardayız. Dernek olarak yüksek katılım sağlayacağız. 2 Temmuz Sivas Katliamı anması için ya Sivas ya da Karşıyaka’da bulunan Dünya Barış Anıtı’nda toplantı yapıp oradaki canlarımızı anacağız. Bundan sonraki süreçlerde faaliyetlerimiz devam edecek

‘HER KESİME HİTAP EDİYORUZ’

İzmir’de büyük bir kesime hitap ediyorsunuz dernek olarak ne tür sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştireceksiniz? 

Kadın kolları kanadıyla bir gezi düzenledik kendi aralarında kaynaşarak kadınların çektiği sorunları yıpranmadan nasıl aşarlar bu konuyu kendi aralarında tartışarak bazı sonuçlara varacaklarına inanıyorum. Dernek lokalimizde herkese açık saz kurslarımız olacak, gençlik kollarından ve spor çalışmalarından sorumlu yönetim kurulu üyelerimiz bir futbol turnuvası düzenlemek için çalışmalar yapıyor, bu turnuva ile gençlerimizi kaynaştıracağız. Her kesime hitap ediyoruz.

‘ÖĞRENCİLER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ’

İzmir’de güzel işlere imza atıyorsunuz ve Çorumlular Derneği Federasyonu olarak eğitime önem veriyorsunuz, Çorum’da çalışma yaptığınız bir okul veya kurum var mı?

Biliyorsunuz ki 30 Ekim 2020’de İzmir, deprem ile büyük bir acı yaşadı, depremin birinci yıldönümünde, depremde hayatını kaybeden yakınlarımızın mezarını ziyaret ettik. Daha sonra Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile Çorum’da devletin yardımının gitmediği okulumuzu ziyaret ederek öğrencilerin kırtasiye eksiklerini ve maddi durumu düşük olan ailelerimizin çocuklarının bot ihtiyaçlarını karşıladık. Eğitim ve öğrenci bizim için çok önemli.

‘BU KENTE HİZMET SUNACAĞIZ’

Çorumlular Derneği Federasyonu neleri hedefliyor?

İlk hedefimiz İzmir’de bütün derneklerle, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla omuz omuza vererek kentimiz İzmir’e hizmet vermektir ve hangi siyasi parti olursa olsun bize destek verenin yanında oluruz çünkü amacımız daha önce dediğimiz gibi eğitimdir.

‘BELEDİYELERİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ’

Son olarak İzmir’de sosyal belediyeciliğe önem veren yerel yönetimler var, derneğinizin yerel yönetimler ile ilişkisi nasıl?

Bayraklı Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Çiğli Belediyesi, Bornova Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi, Konak Belediyesi, Gaziemir Belediyesi, Narlıdere Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Derneğimize destek veriyorlar ancak onlarında bütçelerinin kısıtlı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden omuz omuza birlikte hareket ediyoruz.

‘BİRLEŞTİRİCİ GÜÇ OALCAĞIZ’

Dernek yöneticileri de dernek hakkında düşüncelerini belirtti:

Spordan Sorumlu yönetim kurulu üyesi Deniz Salgın:  Federasyon olarak eğitimden farklı olarak amacımız memleketimiz olan Çorum’un kültürünü, gelişimini ve özelliklerini tanıtmak.

Çorum Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Levent Ünal:  İzmir’de birçok Çorumlu var hatta sayısı yüz yirmi bini geçmiş durumda. En önemli konulardan birisi İzmir’de Çorumluları bir raya getirip toplum içerisinde asimile olmalarını engellemektir. Federasyon olarak birleştirici güç olmak zorundayız.

Kadın Kolları Başkanı Güler Kaygusuz: Kadınlar ve çocuklar toplum içerisinde zorluklar çeken bireylerdir. Federasyon olarak ezilen kadınların ve zor durumda kalan çocukların yanında olacağız.

Çorum Dernekleri Federasyonu Genel sekreteri Kazım Ünlü:  Federasyon olarak uzun lafın kısası örgütsüz toplum köle toplumdur diyoruz ve bu yargıyı kırmak istiyoruz.

Sayman Sultan Çiçek: Eğitim için bütün her şeyimizi ortaya koyacağız.

Editör: Haber Merkezi