NİL KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE- Haziran’da yapılacak YKS’ye sayılı günler kaldı. Ancak 1 Haziran itibariyle yeni normalleşme düzenlemelerinin yapılmasına rağmen Koronavirüs tehlikesi geçmiş değil. Bilim insanları virüs tehdidinin devam ettiğini belirtirken, önce Temmuz’da yapılacağı açıklanan daha sonra öne çekilerek 27-28 Haziran’a alınan YKS öncesi öğrenciler ve veliler tedirgin.

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da, LGS ve YKS sınavlarının ertelenmesini TBMM’ye verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşımıştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için TBMM’ye soru önergesi veren CHP’li Yıldırım Kaya, “LGS ve YKS sınavları, Kovid-19 riski dikkate alınarak ileri tarihlere ertelenecek midir?” diye sormuştu. 

Sınavın tarihinin öne çekilmesinin ekonomik nedenlerle alındığını ifade eden Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal ise YKS’nin öne çekilmesiyle ilgili kamuoyunda çok ciddi bir tepki olduğunu söyledi.

‘MİLYONLARCA KİŞİ SOKAĞA ÇIKACAK’

Sınav tarihinin Haziran olarak belirlenmesinde iki açıdan tepki oluştuğunu dile getiren Vardal, “İnsan sağlığının tehlike edileceği konusu var. Çünkü her ne kadar 1 Haziran’da normalleşme başlasa da bilim insanları tarafından salgının bittiği açıklanmamıştır. Bu normalleşmenin temelinde aslında ekonomik kaygılar yatmaktadır. İktidar ekonomik kaygılar nedeniyle normalleşmeye gitmektedir. İnsan sağlığı açısından risk taşıdığını söylüyoruz. Zaten Eğitim-Sen her gün yayınlamış olduğu günlüklerle bu konuya dikkat çekiyor. Hem Milli Eğitim Bakanlığı’na bu konudaki önerilerini, taleplerini iletmekte hem de bu sınavların öğrenciler açısından yarattığı olumsuzlukları da dile getirmektedir. Çünkü o gün LYS ve YKS’nin toplanıma velileriyle birlikte baktığımızda milyonlarca kişi sokağa çıkacak. Bunun yaratacağı risklere sürekli dikkat çekmekteyiz. Öğrencilerin yapmış olduğu sosyal medya etkinliklerinde bu konu çokça dile getirildi. Neredeyse 1 milyona yakın hastağ’lerle tweet atıldığını görüyoruz. Yıldırım Kaya’nın önergesinin reddedilmesinden sonra sosyal medyada bununla ilgili çokça tepkiler geldi. Buradan şunu anlıyoruz ki; YKS’nin öne çekilmesi sağlık açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Yaz döneminde azalması beklenen pandeminin bu nedenle tekrar çoğalabileceğini, ivmenin yukarı doğru çıkabileceği endişesi var” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİN HAZIRLIKLARI ALT ÜST OLDU

Yaşanan durumun öğrenciler için eşitsizlik yarattığını da ifade eden Vardal, “Öğrenciler 26-27 Temmuz’a göre hazırlık yaptı. Çalışmalarını bu tarihe göre yaparken tarihin birden bire bir ay öne çekilmesi, öğrencilerin hazırlıklarını da alt üst etmiştir.  Bu konuda siyasi iktidarın almış olduğu tutumun tamamen ekonomik nedenlerle olduğunu değerlendiriyoruz. Hem eğitim hakkına hem sağlık hakkına ekonomik nedenler kadar önem verilmediğini, değer biçilmediğini ne yazık ki görmüş olduk” dedi.

'ÖZEL OKULLARIN TALEPLERİNE ÖNCELİK VERİLDİ'

Özel okullarda yüz yüze eğitimin 15 Ağustos’ta başlamasına da değinen Vardal, “bunun nedeninin özel okulların velilerden aldıkları ücretler olarak değerlendiriyoruz. Bu ücretlerin geri iadesiyle ilgili konu kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Bu açıdan özel okulların talebi sonucu bu tarihin oluştuğunu ve alınan ücretlerin iade edilmemesine dönük bir talep olduğunu düşünüyoruz. Yüz yüze eğitimin 15 Ağustos’a alınarak velilerin iade talebini sonlandıracağı öngörülüyordur ya da özel okulların elini güçlendirerek ‘Nisan-Mayıs ayındaki eksikleri giderdik’ algısı oluşturuluyor. Tamamen ekonomik nedenlerle düşünülen, özel okulların taleplerini önceleyen bir çalışmadır” şeklinde konuştu.