Ege Bölgesi 2022-2023 pamuk rekolte tahmin çalışması İzmir Ticaret Borsası (İTB), İzmir Ticaret Odası, (İZTO) Ege İhracatçı Birlikleri, (EİB) Söke Ticaret Borsası ve Aydın Ticaret Borsası işbirliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dahilinde gerçekleştirildi. Rekolte tahmin çalışmalarının tamamlanmasının ardından elde edilen sonuçlar İzQ Girişimcilik Merkezi’nde yapılan toplantıyla açıklandı. Buna göre; pamuk ekim alanları yüzde 28 arttığı gözlemlenirken, kütlü üretimin 552 bin ton olacağı öngörülüyor. Öte yandan sezonda çırçır randıman oranının yüzde 40 olması ve bu randıman oranı ile mahçıl pamuk üretiminin 221 bin ton olacağı tahmin ediliyor.

‘OLUMSUZ ETKİLEDİ’

Dünya pamuk piyasasının geçtiğimiz sezon oldukça hareketli bir dönem yaşadığını dile getiren Uçak, “Bir yandan enerji krizi, bir yandan lojistik krizi ve bir yandan finansman krizi birçok sektörü etkilediği gibi pamuk sektörünü de doğrudan olumsuz etkiledi. Krizlerin etkisiyle artan maliyetler tedarik zincirinin doğal yapısını bozdu. Üretici ve tüccarlar fiyat belirlemede zorlandı. Geçtiğimiz sezona ait siparişlerin bir kısmının hala teslim edilmediğini duyuyor ve görüyoruz. Gerçekten her açıdan hepimiz için zor bir sezon oldu. Sezon başında 19 TL/KG olan pamuk fiyatı, sezonun son aylarında 61-63 TL/KG bandına kadar çıktı. Bu günlerde ise fiyatlar 40 lira seviyelerine kadar geriledi. Bu seviyedeki fiyatlar üreticilerin beklentilerini karşılamadığını görüyoruz. Hal böyle devam ederse önümüzdeki sezon üretici pamuktan soğuyabilir ve ekmeyebilir. Sonuç malumunuz yine ekim alanlarının azalması ve rekoltenin düşmesi olacaktır. Son on yılda üretici fiyatlarında bu tür dalgalanmalara sıkça rastladık. Ve haliyle üretimin çok düştüğü yılları gördük” dedi.

Üreticiler desteklenmelidir” diyen Uçak, “Bu sezon Türkiye geneli 1 milyon tonun üzerinde üretim beklentisi var. Bu sevindirici bir gelişmedir. Ancak mevcut durumda piyasanın fiyat ve talep ilişkisi sorunlu bir yapıda olduğu görülmektedir. Yeni sezonda fiyatların düşük olması durumunda, maliyetleri kurtarmayan üretici ürününü satmak istemeyebilir. Diğer taraftan; özellikle iplikçilerin stoklarında bulunan yüksek fiyattan alınmış pamuk ve yüksek maliyetle üretilmiş ipliklerin var olması yeni sezonda yüzde 15-20 oranında talep daralması yaratabilir. Yılbaşından sonra üreticilerin daha iyi fiyatlarla karşılaşacağı beklenmektedir. Bunu hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

‘BU SENE BİR REKOR YILI’

Pamuk rekolte tahmin toplantısında söz alan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de, “Randıman belli ama bir mutsuzluk var. Bu mutsuzluk tamamen bizden kaynaklanmıyor. Dünyada hepinizin bildiği gibi bir resesyon ortamı ve talep darlığı var. Bunun yanında aslında bizim için sevindirici dünyada bir üretim eksikliği var. Bizde de bu sene bir rekor yılı. Allah nasip ederse sonuna kadar, inşallah yağmur bir şey olmazsa bu sene rekora imza atacağız gibi görünüyor. Bu olayın sevindirici kısmı. Üzücü kısmı fiyatların düşmeye devam etmesi ve çiftçinin emeğinin karşılığını alamaması. Biz taleplerin zaman içinde yükseleceğini ve fiyatların da çiftçimizi mutlu edecek bir yerde oturacağını umuyoruz. Ben bu sezonun ülkemiz için de hayırlara vesile olmasını diliyorum. Çünkü ithalat da azalacak ve azalınca da dövize olan ihtiyacımız da azalacak. Ben bütün bu mahsulün hepimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi