Hükümetin OHAL KHK'sı ile düzenlediği taşeron işçilere kadro uygulamada sorunlar yaratmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi yönetimi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçmek yaptığı başvuruyu geri çevirdi. 

Geri çevirmesine gerekçe olarak ise KHK'ye bağlı olarak yayınlanan yönetmelikte, hizmet alımı yoluyla yapılıyor olmasına rağmen sosyal tesis gelirleri ile finanse edilen işçilerin kadro kapsamı dışında tutulmasını gösterdi. 

Öte yandan üniversite yönetimi, maaşların yüksek olmasını ve bütçelerinin olmamasını gerekçe göstererek yine sosyal tesislerde çalışan 11 taşeron işçiye, bireysel iş sözleşmesini önerdi. DİSK'e bağlı Dev Turizm İş Sendikası'nın örgütlü olduğu işyerinde  toplu iş sözleşmesi önümüzdeki günlerde Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanacak. İşçilerin şirketleri de değiştirilmek istenirken maaşları da asgari ücretin yüzde 95 veya 70 fazlasından asgari ücrete düşürülmek isteniyor. 

Üniversitenin her iki uygulamasına Dev Turizm İş düzenlediği basın toplantı ile tepki gösterdi. Şube binasında basın toplantısında konuşan Şube yöneticisi Zöhre Aksüt, TİS'lerin kanun hükmünde olduğunu hatırlatarak uygulamanın yasaya aykırı olduğunu belirtti. Aksüt, yakın zamanda bağıtlanacak olan TİS'in uygulanmasını istedi. Aksüt, SKS çalışanlarının kadroya geçişinin önündeki engellerin de kaldırılması gerektiğini de belirtti. 

'KADRO BEKLERKEN HAKLARIMIZI ELİMİZDEN ALIYORLAR'

İşyeri temsilcisi Süleyman Gür de üniversitenin uygulamasının KHK'ya bile aykırı olduğunu ve toplu iş sözleşmesi haklarının yok sayılamayacağını ifade etti. Gür, kendilerine dayatılan bireysel iş sözleşmesini kabul etmeyeceklerini vurgulayarak "Tam biz kadroya geçeceğimizi düşünürken haklarımızı elimizden almaya, maaşlarımızı düşürmeye çalışıyorlar. Kadroya geçirilmeyeceğimize dair sözlü açıklamalarda bulunuyorlar. Biz yasal süre içerisinde başvurumuzu yapacağız. Ret edilirse itirazlarımızı yapacağız ve örgütlü mücadelemiz sürecek" dedi.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi