Moderatörlüğünü Özgürlükçü Hukukçular Derneği Üyesi ve Ege İnsan Hakları Okulu Hazırlık Komisyonu Üyesi Avukat Abdülmecit Yıldırım’ın yaptığı konferansta Demokrat Yargı Derneği Eş başkanı Hakim Dr. Orhan Gazi Ertekin, Ezilenlerin Hukuk Bürosu’ndan Av. Özlem Gümüştaş ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nden Av. Şaziye Önder sunum yaptı.

Her yargı meselesinde Türkiye’de ilk konuşulması gerekenin yargı hukuk bilgisinin üretilme biçimi olduğunu belirten Hakim Orhan Gazi Ertekin “Türkiye’de yargı bilgimizi oluşturan iki ana gelenek var. Biri Türk devlet bilimi; baro, hâkim, savcılar tarafından üretiliyor. Türkiye'de Almanya gibi Fransa gibi ülkelerde olduğu gibi bir hukuk bilimi var. Gerçek hukuk pratiğini esasen belirleyen de bu. Ülkede hukuk biliminin esas etkileyicisi ise egemenin bakış açısı. Fakat diğer ülkelerde olanın aksine olağan dönemlerde ve olağanüstü dönemlerdeki pratiği için oturmuş bir geleneği yoktur” dedi.

"TÜRKİYE'DE FEME CİNAYETİ YARGI PRATİĞİ OLARAK KULLANILIYOR"

Diğer geleneğin ise hakim insan hakları teorisi olduğunu ifade eden Ertekin “Özellikle 80 dönemi sonrası cezaevleri üzerinden başlayan hak talepli mücadele bugüne kadar kendisine önemli bir gelenek yarattı. TİHV, İHD, TAYAD gibi kurumlar bu dönemde ortaya çıktı. Türkiye'de insan hakları mücadelesinin en önemli eksikliğinin dışarıdakine benzer mücadele pratiklerine olan kapalılık olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Sadece Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkeleri çalışarak burada olup biteninin anlaşılamayacağı belirten Ertekin, olup biteni daha iyi anlamak için Endonezya'da, Mısır'da, Cezayir'de olup bitenin de anlaşılması gerektiğini vurguladı. Ertekin, “Orta çağAlmanya’sında siyasi muhalifleri yok etmek için gizli çalışan mahkemeler kuruldu; Feme More. Türkçe’de Feme Cinayeti olarak bilinen bu yargı pratiği halen uygulanıyor; Selahattin Demirtaş, Selçuk Kozağaçlı, Ahmet Altan davaları bu tip davalardır” dedi.

İKİNCİ OTURUMDA BASKICI REJİMLERİN ULUSLARASI BOYUTU ELE ALINDI

Günün ikinci oturumunda ise baskıcı rejimlerde yargı pratiğinin uluslararası boyutu ele alındı. Moderatörlüğünü  İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Deman Güler’in yaptığı oturumda Barselona Otonom Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Prof. Lois Lemkow, İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti İnsan Hakları Komitesi Başkanı Av. Tony Fisher ve Filistin Barosu’ndan Av. Rania Ghosheh konuşma yaptı.

Editör: Haber Merkezi