Türkiye’de ilk defa tiroid hastalıklarının tedavisinde inovatif gelişmelerin ele alınacağı “Ege İnovasyon ve Tiroid Cerrahisi Çalıştayı” Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde 9 Eylül 2017 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

Dünya’da ve Türkiye’de bir çok ilke imza atan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrin Cerrahisi Derneği iş birliği ile “Ege İnovasyon ve Tiroid Cerrahisi Çalıştayı” düzenleyecek.

Açılışını Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim ve Dekan Vekili Prof. Dr. Cemil Gürgün’ün yapacağı çalıştay, EÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Makay başkanlığında gerçekleştirilecek.

Güncel tiroid cerrahisi alanındaki inovatif gelişmelerin ele alınacağı çalıştayda, hem endoskopik hem robot eşliğinde yapılan kapalı tiroid ameliyatları ve teknik ayrıntıları tüm yönleriyle ele alınacak. Ayrıca çalıştayda Ege Üniversitesi Ameliyathanesi’nde ağız yoluyla dudak içi kapalı tiroid ameliyatı yapılarak canlı yayınlanacak. Dünyaca meşhur ve alanında öncü bilim insanları Prof. Dr. Gianlorenzo Dionigi, Prof. Dr. Hoon Yub Kim ve Op. Dr. Angkoon Anuwong, Washington’da yapılacak olan toplantı yerine Ege Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştaya katılarak sunum yapacak.

Azerbaycan, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan ve Rusya’dan bilim insanlarının katılacağı toplantıda, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Özer Makay ve Op. Dr. Murat Özdemir konuşmacı olarak yer alıyor.

TÜRKİYE’DE İLK İZSİZ TİROİD AMELİYATI EGE’DE YAPILDI

Tiroid hastalıkları, endokrinoloji alanında en sık görülen hastalıklardan birisi. Tiroid kanseri sıklığı, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de hızla artıyor. Şu an ülkemiz kadınlarında en sık görülen ikinci kanser, tiroid kanseri. Hatta 15-24 yaş grubunda en sık görülen birinci kanser. Türkiye’nin tiroid kanser sıklığı açısından pozisyonu da dikkat çekici olmakla birlikte dünyada ilk 5 ülkeden biri olma özelliğinde. Dünyada inovasyon alanındaki gelişmelerden tiroid ameliyatları da payını alıyor. Boyunda iz olmaksızın dudak içerisinden yapılan ameliyatlarla izsiz tiroid ameliyatları artık mümkün. Pek çok ilke imza atan Ege Üniversitesi, bu yıl yine ilklere imza atarak, 2016 Şubat ayında Doç. Dr. Özer Makay ve ekibi, Türkiye’nin ilk izsiz tiroid ameliyatı gerçekleştirdi. Söz konusu teknik, bunun ardından Türkiye’de kabul görerek yayılmaya başladı. Geçen yıl Haziran ayında ise, Türkiye’nin ilk izsiz paratiroid ameliyatı yine aynı ekip tarafından başarıyla yapıldı.

DÜNYA’DA İLK DEFA UYGULADILAR

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde on yıl önce böbreküstü bezi ameliyatları kapalı yöntemle yapılmaya başlandı. Egeli cerrahlar ardından tiroid ve paratiroid hastalıklarının cerrahi tedavisinde video-endoskopik ameliyatları uyguladılar. Doç. Dr. Özer Makay, robotik cerrahiyi böbreküstü ve paratiroid bezi hastalıkları ile buluşturdu ve bu alanlarda yine Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdi.

Uluslararası İntroperatif Sinir Monitörizasyonu Çalışma Grubu yöneticilerinden olan Prof. Dr. Gianlorenzo Dionigi, yaklaşık 6 bin intraoperatif sinir monitörizasyonu deneyimine sahip. Dionigi, İtalya'da izsiz tiroid ameliyatı programını başlatan kişi olarak biliniyor. Prof. Dr. Hoon Yub Kim, ağız içerisinden robotik tiroid ameliyatını dünyada ilk defa uygulayarak, inovatif yöntem üzerine eğitimler veriyor. Op. Dr. Angkoon Anuwong ise izsiz tiroid ve paratiroid ameliyatları alanında öncü. Bugüne kadar 600'den fazla vaka ile izsiz tiroid ameliyatı alanında dünyanın en büyük serisine sahip.

Editör: Haber Merkezi