Nevra UÇKAÇ-  İzmir Rum Ortodoks Cemaati, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u İzmir'in Selçuk ilçesinde ağırladı. Bartholomeos, Selçuk Aziz Yuhanna Bazilikası'nda yapılan ayine katıldı. Bartholomeos'un katılımıyla her yıl mayıs ayında gerçekleştirilen ayine Türkiye ve yurt dışından birçok Hristiyan ilgi gösterdi.

Ayine Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un eşi Vlassia Pavlopoulos, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Petros Mavroidis, Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, İzmir Rum Ordadoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodorisdis, din adamları ve çok sayıda kişi katıldı.

Hz. İsa'nın en genç havarisi ve İncil'in yazarlarından biri olan Aziz Yuhanna'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle yapılan ayine katılan Bartholomeos, Yunanca dualar etti. Mumların yakılarak dua ve ilahilerin okunduğu ayin, yaklaşık 2 saat sürdü. Bartholomeous, ayinin sonunda yaptığı konuşmada Hristiyan Ortodoks cemaati adına tüm Müslüman alemine en içten dileklerini ilettiğini belirterek, "Bugün bize bu imkanı veren, almamız gereken izinler için gerekli kolaylığı sağlayan hükümet ve yerel makamlara teşekkür ederiz. Yeni seçilen Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu'na bugün buraya gönderdiği çiçekler için müteşekkiriz. Orucunuzu ve dualarınızı Allah'ın kabul etmesi için dua ediyor, 1 ay sonraki Ramazan Bayramı'nızı coşkuyla kutlamanızı temenni ediyoruz" dedi.

Bartholomeous, daha sonra kutsanmış ekmekleri ayine katılanlara dağıttı.

"HALKLAR ARASINDA DOSTLUK KÖPRÜSÜ"

Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan İncil yazarı Aziz Yuhanna'nın son yıllarını Efes'te geçirdiğini ve burada öldüğünü anlatan İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Teodoridis ise Fener Rum Patriği Bartholomeos'un İzmir ziyaretinden duydukları heyecanı dile getirdi. Halklar arasında var olan en önemli dostluk köprüsünün kültürel etkinlikler olduğunu belirten Teodoridis "Türkiye inanç turizmi alanında çok önemli bir yere sahip. Bu bağlamda yapılan ayın ve kültürel etkinlikler yurt dışında da çok ses getiriyor. Kültürümüzü ve inançlarımızı özgür bir şekilde yaşarken ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak bizlerin asli görevidir. Anadolu'nun kadim halklarından olan biz Rumlar her anlamda ülkemizin barış ve dostluk elçileriyiz" diye konuştu. 

DHA

Editör: Haber Merkezi