İZ GAZETE- AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan burada yaptığı açıklamada, 5,9'luk depremin meydana geldiği Düzce'yi, "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan ettiklerini söyledi. 

İzmir Depremzedeleri Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "30 Ekim 2020 İzmir Depremzedeleri 26 Aydır AFED Bölgesi ilan edilmeden ve devletten yeterli desteği almadan kendi yağıyla kavruluyor. Bizler kentsel dönüşümcü değil depremzedeyiz. Evlerimizi yeniden inşa etmek için gerekli kredinin faiz oranının son günlerde açıklanan konut sahip olma kredisi olan 0.69 un altına çekilmesi 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli olmasını, Şartlarının bütün depremzedeler tarafından kullanılabilir karşılanabilir makul olmasını istiyoruz" ifadelerini kullanarak Erdoğan'a çağrı yaptı. 

'MEMNUNİYETLE KARŞILADIK'

Özkan yaptığı açıklamaya, "Cumhurbaşkanımız tarafından Düzce’nin AFET Bölgesi ilan edildiğini büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız. Düzce depremzedelerimiz adına seviniyor ve bu kararı destekliyoruz. 23 Kasım 2022 Saat 04.08 de Düzce’deki depremde yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar dileklerimizi iletiyor evi hasar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz" ifadeleriyle başladı. 

'KENDİ YAĞIYLA KAVRULUYOR'

"Ancak 30 Ekim 2020 İzmir Depremzedeleri 26 Aydır AFED Bölgesi ilan edilmeden ve devletten yeterli desteği almadan kendi yağıyla kavrulmakta olduğunu da belirtmek istiyoruz" diyen Özkan, "İzmir depremi 6.9 şiddetinde ve tsunami olmuş olup 117 can kaybı gerçekleşmiştir. 79 bin 272 Adet bağımsız bölümümüzde hasar oluşmuştur. Bayraklı bölgesinde bu yapılardan yaklaşık bin 700 kadarı 7 adet proje alanı geliştirilip devletimiz tarafından inşa edilmiş olup hak sahiplerine teslim edilmiştir.3640 Adeti ise Rezerv bölgesinde inşa edilmiş , bin 800 Adeti hak sahiplerine teslim edilme aşamasına gelmiş olup geriye kalan bin 800 adedinin akıbeti meçhuldür. Şu ana kadar yıkılan 3 bin 500 ağır 8000 orta 3 bin  az hasarlı konutumuz bulunmaktadır" diye konuştu. 

'KENTSEL DÖNÜŞÜMCÜ DEĞİL, DEPREMZEDEYİZ'

Özkan yaptığı açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamaya göre Düzce’de hasar durumu gözetmeksizin konutların  yapılacağı anlaşılmaktadır, oysaki İzmir’den yaklaşık 5 bin konut dışında kalan 72 bin 272 adetine hiçbir destek sağlanmamıştır.

Bizim devletimizden istediğimiz asla mukayese olmayıp İzmir depremzedesinin derdine çözüm bulmaktır.

1999 yılında çıkarılmış yasayla 23 yılda toplanan deprem vergisi İzmir depremzedesine hiçbir faydası olmadığı gibi ironik olarak 26 aydır depremzedelerden deprem vergisi alınmaya devam edilmektedir.

Biz İzmir’den Depremzedeler olarak Cumhurbaşkanımıza bir kez daha seslenmek istiyoruz.

Bizler kentsel dönüşümcü değil depremzedeyiz.

Evlerimizi yeniden inşa etmek için gerekli kredinin faiz oranının son günlerde açıklanan konut sahip olma kredisi olan 0.69 un altına çekilmesi 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeli olmasını, Şartlarının bütün depremzedeler tarafından kullanılabilir karşılanabilir makul olmasını istiyoruz. 

Editör: Haber Merkezi