ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Partinin Alsancak’taki bürosunda yapılan basın toplantısına Yeşil Sol Parti İzmir İl Örgütü üyeleri katıldı. Parti adına açıklamayı Yeşil Sol Parti İzmir Sözcüsü Atilla Kılıç okudu.

Kılıç, iklim krizi nedeniyle 20 – 27 Eylül arasında gerçekleşecek küresel iklim krizi eylemlerine parti olarak katılacaklarını duyurdu. Dünyanın sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece ısınmasını ‘havale’ olarak niteleyen Kılıç, fosil yakıt tüketimi ile artan sera gazı emisyonlarının, insanlığın şimdiye kadar karşılaştığı en zorlu süreç olduğuna dikkat çekti.

Küresel ısınmanın 1,5 derece sınırını geçmemesi için küresel emisyonları azaltarak 2015 yılına kadar da sıfırlamanın önemine değinen Kılıç şöyle konuştu; “Tarım, enerji, sanayi, bina, ulaşım ve şehirlerde hızlı ve kapsamlı dönüşümler gerekiyor. Kısaca eğer bu gerekli dönüşümler sağlanmazsa gezegenimiz hızla yok olma sürecine girecek. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 2018 Küresel İklim Raporu’nda belirtildiği gibi dünyayı kurtaracak son nesil biziz. Bu nedenle ikli krizi için hep birlikte harekete geçmeliyiz. Eğer şimdi herkes için adil, güvenilir, eko sisteme uyumlu, yenilenebilir enerjiye geçmezsek, iklim ve çevre adaletsizliği giderek artacak, ekolojik tahribat geri döndürülemez boyutlara ulaşacaktır.”

İsveçli 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’in başlattığı Friday For Future eylemlerine dikkat çeken Kılıç, “Yeşil Sol Parti İzmir İl Örgütü olarak iklim krizinin boyutlarına dikkat çekmek amacıyla eğitimlerinden feda edip her Cuma greve çıkan milyonlarca öğrencinin ‘Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız’ çağrısına kulak veriyor” dedi ve İzmirlileri 20-27 Eylül’de tüm dünyada eş zamanlı yapılacak olan iklim grevine destek vermeye çağırdı.

“20-27 Eylül tarihleri arasında dünyanın her köşesinde okullarımızdan, iş yerlerimizden, evlerimizden sokağa çıkarak genç iklim grevcileri ile birlikte fosil yakıt çağının sonlandırılmasını isteyeceğiz. 20-27 Eylül tarihleri arasında hep birlikte alarm zilleri çalacağız. Hükümetlere artık hiçbir şeyin eskisi gibi devam edemeyeceğini göstereceğiz.” diyen Kılıç, 27 Eylül’e kadar bir hafta boyunca etkinlikler düzenleneceğini duyurdu.

Açıklamada son olarak “20-27 Eylül tarihleri arasında dünyanın her köşesinde okullarımızdan, iş yerlerimizden, evlerimizden sokağa çıkarak genç iklim grevcileri ile birlikte fosil yakıt çağının sonlandırılmasını isteyeceğiz. 20-27 Eylül tarihleri arasında hep birlikte alarm zilleri çalacağız. Hükümetlere artık hiçbir şeyin eskisi gibi devam edemeyeceğini göstereceğiz. İklim krizi beklemiyor, biz de beklemeyelim.” dedi.

Editör: Haber Merkezi