İZ GAZETE - İz Televizyonu'nda yayınlanan 'Vedat Araz ile Kent ve Sanat' programının konuğu müzisyen Onur Akın ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan Ünal soruları cevapladı.

Onur Akın, 30 yıllık sanatçı geçmişini özetleyerek, "Tamamen üreterek ve müzikle geçti. Ben bu işi part time olarak seçmedim. Müziğe hayatımı verdim. Hem sanat hem duyarlılık ile geçen bir hayatım oldu" dedi.

'BİZ 12 EYLÜL'E DİRENEN GENÇLERDİK' 

Akın, müzik hayatında karşılaştığı zorluklara yönelik, "Mesela 80'lerde 12 Eylül gibi bir bela vardı, hala gitmiş de değil, katmerli olarak devam ediyor. Biz 12 Eylül'e direnen gençlerdik. Antidemokratik bütün uygulamalara karşı sanatla direniyorduk. Daha yaşanılır bir ülkenin düşünü kurarak sanat yapan insanlardık. Sanatı yapma amacımız sadece topluma fayda sağlamaktı, para için başlamadım bu işe" ifadelerini kullandı.

'OYUNCULUĞUMUN HİKAYESİ TİYATROYLA BAŞLADI' 

Hasan Ünal, "Çok uzun yıllardır CHP üyesiyim ama hayatımın uzun bir yılı da ilaç sektöründe geçti. Ancak benim için siyaset her zaman vardı. Bir de oyunculuk yönüm var, oyunculuğumun hikayesi ise tiyatroyla başladım. Sahne tozu yutarak uzun dönem tiyatro oyunculuğu yaptım. 2010'da Behzat Ç'nin birinci sezonunda Reşat bey karakteri vardı, orada oynadım. Sonra da unuttum. İkinci sezonda Behzat Ç'de tekrar bir dönem oynadım" dedi. 

'BELKİ DE İZ TV'NİN İLK ADIMI'

Geçtiğimiz aylarda, İz Gazete 'Halkın Bakkalı' kampanyasını tüm İzmir’e duyurup destekçi sayısını arttırmak için harekete geçmiş, ‘Dayanışmayı Büyütüyoruz’ isimli 7,5 saat süren bir yayın yapmıştı. Yayında orada bulunan ve destek veren Ünal, "Bu bir ilkti. Ümit Kartal, Seçkin Öner ve ismini sayamadığım birçok arkadașımızın çok büyük emek verdiği ve Tunç başkanın nezdinde gerçekleşen bir yayındı. Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 2 milyon TL ye yani hemen hemen 26 bin koliye denk gelen, çok ciddi bir yardım kampanyası oldu. O zamanlar İz TV yoktu, İz Gazete vardı. Belki de İz TV'nin ilk adımıdır o" dedi. 

'DÜNYADA SANATÇISINA DESTEK VERMEYEN 3 ÜLKEDEN BİRİYİZ' 

Onur Akın, pandemi döneminde sanatçıların yaşadıkları zorlukları değinerek, "Bütün dünyada çok ciddi bir salgın olduğunu, nasıl yakıcı olduğunu biz de gördük. Sanatçıya en az sahip çıkan iktidar döneminde bunu yaşamak sanatçıya ayrı bir sıkıntı ve acı oldu. Özellikle kendilerine yakın olmayan sanatçılar için 'Bunlar ne yiyor' kaygıları yoktu. Nerden baksan 200 bin insan bu sektörden para kazanıyor. Çok ciddi bir sektör. Bu insanlar tamamıyla sahipsiz bırakıldı. Dünyada sanatçısına destek vermeyen 3 ülkeden biriyiz, gurur duyabiliriz bununla. Müzik sektörü şu an kan ağlıyor. Yüze yakın da intihar oldu. Devlet destek olmadı" dedi. 

Ünal, bu konuya yönelik, "Pandemi döneminde Türkiye'deki CHP'li belediyelerin birçoğunda sanal konserler yapıldı ve tiyatrolar seyircisiz oynandı. Sosyal belediyeciliğin en büyük örneğini gösterdik" dedi. 

Akın, edebiyatla müzik arasındaki bağlantıyı yorumlayarak, "Ben şiir dilini seçen, şiir gibi ülkeyi düşleyen bir sanatçıyım. Çok da memnunum bu seçimimden. Şiirin zamanı yok" dedi. 

'SANATÇIYI YAŞAT Kİ SANAT YAŞASIN' 

Onur Akın, "Türkülerle yaşlanmayı göze alamayacak insanlar türkü seslendirmesin demiştim daha önce. Ve böyle insanlar da var. Ama bir Aşık Mahzuni Şerif olmak da kolay değil. 100 yılda bir gelir belki de gelmez. Tabii üretenler var. Ama bu sektörde üretimde bir düşüş var. Çünkü müzik bedava sanat oldu. Hangi sanat eserini bedava alabiliyorsunuz? Müzik yapanlar emeğinin karşılığını almalı. Sanatçı başka bir iş güç peşinde koşmamalı. Şimdi bir bakıyorsunuz sanatçı köşede başka bir işle uğraşıyor çünkü geçinmesi gerekiyor. Bu konuda altı yıldır hazır yasa var ama çıkmıyor iktidar yüzünden. Sanatçıyı yaşat ki sanat yaşasın. Üretim bu yüzden düştü. Sanatçılar mutsuz" dedi. 

'İNSANLARA DOKUNABİLDİĞİN SÜRECE SİYASETÇİSİN' 

Ünal,  "Siyaset masa başında olacak bir şey değil. Siyaset, sokağa, halka insana dokunma sanatı. İnsanlara dokunabildiğin, derdine çare bulabildiğin sürece siyasetçisin. Siyasetçi olabilmek için sokakta olmak, mücadele etmek, insanların yarasını iyileştirmek lazım. Her şeyden önce dürüst bir insan olmak lazım" dedi.

'Kültür sanat alanında birkaç projem var' diyen Ünal, "Ankara'da devam eden birkaç projem var, İzmir'e de taşımak istiyorum bunları" dedi.

'EN CENTİLMEN CHP'Lİ OLARAK KENDİMİ GÖRÜYORUM'

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nda, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’nda listeden Parti Meclis’ne giren Sanatçı Onur Akın Parti Tüzüğü’nde yer alan “Cinsiyet Kotası”na takılmış, PM'den düşerek, yerini Ayşe Eser Danışoğlu'na bırakmıştı. Bu konu hakkında konuşan Akın, "İlk sekize girdim ama en sonuncu olarak girdiğim için cinsiyet kotası sebebiyle benden daha az oy alan bir hanımefendiye yerimi devrettim. Kendisine başarılar diliyorum. En centilmen CHP'li olarak da kendimi görüyorum" diyerek esprili bir dille cevap verdi.

'GURUR DUYUYORUM'

'‘Dayanışmayı Büyütüyoruz’ isimli yayında bulunan sanatçı Akın, "Hayatımın en uzun yayınıydı. Pandemi sürecinde müthiş bir olay gerçekleştirdi İz Gazete. Bunun bir parçası olduğum için de kendimle gurur duyuyorum. 26 bin koli 26 bin aile demektir. Çok gurur verici" dedi.

'YAPTIĞIMIZ DEMOKRATİK BİR EYLEMDİ'

Akın,'Kürtçe şarkı yaptınız mı ya da böyle bir planınız var mı' sorusunu "Kürtçe şarkı yapmadım ama kürtçe şarkıların yasak olduğu dönemde o dilin özgür kalması için inadına Kürtçe şarkı ezberlemiştik. Yaptığımız demokratik bir eylemdi. O dil serbest kaldığında bu dilin gelişmesi bunu dile hakim olan, en iyi yapan insanlara bıraktım" diyerek cevapladı.