GÜLSEN CANDEMİR- Temel ihtiyaçlarda otomatik hale gelen fiyat artışları, vatandaşlara soluk aldırmıyor. Doğalgaza bir ay içerisinde gelen yüzde otuz zammın elektrik faturasına da yansıyacağını söyleyen TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)İzmir Şube Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, enerji şirketlerinin dövizle borçlanmasının ve elektriğin doğalgazla üretilmesinin enerjide fiyat artışını getireceğini söyledi.  Enerji fiyatlarındaki zamları değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise zamlar nedeniyle hükümete yüklenip “Karşımızda yoksullaştırmayı hedef haline getiren bir iktidar var.” diye konuştu.

ZOR BİR KIŞ BİZİ BEKLİYOR

Enerji fiyatlarındaki zamlara dair gazetemize konuşan EMO Şube Başkanı Uğurlu “Bu kış hepimiz için çok zor olacak. Vatandaş ne kadar kendi önlemini alsa da bu konu kamucu bir bakış açısıyla ele alınmadan çözülemez. Yani elektrik üretim, iletim ve dağıtımın parçalandığı, kendi kârından başka bir şeyi düşünmeyecek yapılara özelleştirilerek devredildiği bu yapıdan vatandaş yararına bir durum çıkma imkânı yoktur. Elektriğe bir yıl içinde yüzde 23 zam yapılmış. Geçen yıl dört kişilik bir ailenin faturası 115 TL iken şu anda 144 TL’dir. Enerji kaynaklarında bir yetersizlik yok, talebe cevap verebiliyoruz. Zamların asıl sebebi; yaşanan ekonomik kriz, TL’nin değersizleşmesi nedeniyle, dövizle borçlanmış dağıtım şirketlerinin hem karlılıklarının azalması hem de borçlarını ödeyemez olmalarıdır. Yine ekonomik kriz nedeniyle kaynak sıkıntısı çeken devletin dolaylı vergiler üzerinden kaynak yaratma çabası var.” dedi.

BÖYLE GİDERSE…

CHP’li Kamil Okyay Sındır ise zamların hükümetin yanlış politikalarının sonucu olduğunu ifade ederken “Bir ay içerisinde doğalgaza ikinci zam yapılması akıl alır gibi değil. AKP vatandaşın cebinin dibindedir artık. Yanlış para politikaları, uluslar arası piyasalardaki itibarımızın düşmesi nedeniyle her geçen gün doğalgazı daha pahalıya alıyoruz. Zamlar devam ederse Yunanistan’ın yıllar önce yaşadığı durumun daha da gerisinde bir kriz bizi bekliyor.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi