GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE - Sayıştay’ın Ege Üniversitesi için hazırladığı ‘Düzenlilik Denetim Raporu’ çok çarpıcı bilgiler içeriyor. Ege üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı’nın, kamuyu zarara uğratacak şekilde inşaat, tadilat ve onarım işlerinde inşaat şirketlerine haksız ödeme yaptığı tespit edildi. Devlet üniversitelerinin uzun süredir finansal sıkıntı yaşadığı, tıbbi malzeme ile ilaç borçlarını ödemekte zorlandığı bilinirken, Sayıştay Raporuna yansıyan bilgiler, sıkışıklığın asıl nedenlerini ortaya koymuş.

KAMU ZARARDA

Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda EÜ’nün 15 yıldır doğalgaz kullanmasına rağmen kömürlü kazan ihalesi yaptığı, merkezi ameliyathane binası yapım işinde maliyetin olması gerekenden yüksek gösterildiği, Diş Hekimliği Fakültesi ek binasının yapım işi için üç ihale yapılmasına karşın bitirilmediği tespit ediliyor. Ege Üniversitesi 2018 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporunda, başta Yapı İşleri Daire Başkanlığı(YİDB) olmak üzere kamuyu zarara uğratan ve mevzuata uygun olmayan usulsüz uygulama ilişkin tespit ve değerlendirmelerden en çarpıcı olanları şöyle derledik.

OLMAYAN KAZANA ÖDEME

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi ile Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı kazan daireleri tadilat ve onarımı işine ilişkin, yaklaşık maliyet hesap cetvelinde 2 adet kömürlü + 2 adet doğalgazlı kazan olmak üzere 4 adet kazanın yaklaşık maliyet hesabına dâhil edildiği görülmüştür. EÜ Yerleşkesinde yaklaşık 15 yıldır doğalgaz kullanılmakta olup hali hazırda kullanılan kömür kazanı bulunmamaktadır.

İhale tarihi itibariyle henüz yapımına karar verilmemiş binalara ilişkin imalatların başka yapım ihaleleri kapsamına dahil edilerek bedelleri ödendiği tespit edilmişti. Yapılması fiilen mümkün olmayan imalat kalemlerinin yaklaşık maliyete dahil edilmesi suretiyle işin yaklaşık maliyetinin yüksek gösterilmiştir.

BİR İŞE 2 ÖDEME

Üniversite bünyesinde süresi geçtiği halde kesin kabulü yapılmamış 46 adet yapım/onarım işi bulunmuştur: EÜ YİTDB tarafından 2010-2017 yılları arasında yürütülen/yapılan yeni inşaatlar ile mevcut binalar için yapılan büyük onarım işleri ile çevre düzenleme işlerinden 46 adedinin denetimin yapıldığı 2019 tarihi itibariyle henüz kesin kabullerinin yapılmadığı tespit edilmiştir.

2012 yılında bitirilmesi gereken bir bina onarımı işine ait geçici ve kesin kabul işlemlerinin halen yapılmamıştır: EÜ Kadın Sorunları Araştırma Merkezi Binası Tadilat ve Onarımı İşi (1.ihale) kapsamındaki imalatların tamamı yapılmış gibi, hatta iş artışı da yapılarak yüklenicisine sözleşme bedelinin tamamı ödenmesine karşın aynı yer için aynı imalat kalemleriyle ikinci bir ihaleye çıkılmış. İş ikinci ihale kapsamında tamamlanmış, aynı iş için iki kez ödeme yapılmıştır.

KİŞİYE GÖRE İŞ

Yüksek tutarlı ve özellik arzeden yapım işlerinde mevzuata aykırı şekilde kontrol teşkilatı üyesi görevlendirmeleri: Merkezi ameliyathane binası yapım işinin özelliği itibariyle uzmanlık ve ileri teknoloji gerektirdiği ve bu kadar uzmanlık gerektiren iş için Üniversitede yeterli sayıda kontrol mühendisi bulunduğu halde, çoğunlukla mühendis ve mimarlar yerine kontrol teşkilatı üyesi olarak "tekniker" ve "teknisyen" kadrosundaki teknik personelin görevlendirilmiş olduğu görülmüştür.

"GÖRMEZDEN GELİNİYOR"

Sayıştay Raporunu gazetemize değerlendiren Dr. Ergün Demir, “Kamuyu zarara uğratan, mevzuata uygun olmayan ve usulsüz uygulamaları ile inşaat şirketlerine haksız menfaat sağlayacak uygulamalar yapması ve bu durumun görmezden gelinmesi üniversitelerimizin içinde bulunduğu çürümüşlüğü açıkça gözler önüne sermektedir.” dedi.

AMELİYATLAR ERTELENİRKEN

Demir “Üniversite hastanelerinin öncelikli varlık nedeni bilim üretmek, öğrencilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlamak, nitelikli sağlık hizmeti ve eğitim vermektir. Kamu üniversite hastaneleri mali nedenlerden kaynaklı ameliyatlarını dahi yapamazken, kısa vadeli borçlarını ödeyemez, tıbbi malzeme ve ilaç borçlarını ödemekte zorlanırken, ortaya çıkanlar çok çarpıcıdır.” şeklinde konuştu.

Kaynak;Ege Üniversitesi 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu

https://www.sayistay.gov.tr/tr/?p=2&ContentID=12700

YOLSUZLUK DİZ BOYU

Ege Üniversitesi’nde üç kez ihalesi yapılan inşaat bitmemiş, aynı işe 2. kez ödeme yapılmış, inşaat maliyeti ise olması gerekenden yüksek gösterilmiş.

Editör: Haber Merkezi