DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nin düzenlediği 'İşsizlik ve güvencesizlik kıskacında kadın emeği' paneli Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde yapıldı. Panel öncesi DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK üyesi kadın işçilerle basın açıklaması yaptı.

Arzu Çerkezoğlu, kadınların Türkiye'de 'güvencisizlerin güvencesizi, yoksulların yoksulu' olduğunu söyledi. Kadınların üretilenlerden en az payı aldığını belirten Çerkezoğlu, "Bizler kadının yaşamın her alanında, öncelikle de emeğinin değersizleştirilmesine karşı mücadele yürütüyoruz" diye konuştu.

Aralık ayının Türkiye'de asgari ücretin belirlendiği ay olduğunu belirten Arzu Çerkezoğlu, asgari ücret tespit komisyonunu iki toplantısını yaptığını ay sonunda ücreti belirleyeceğini belirterek, "Asgari ücret sadece çalışanları değil, emeği ile geçinen herkesi, işçi, kamu çalışanı, emekli olsun herkesin çalışma ve yaşam koşullarını belirleyen temel bir parametredir. Ücreti belirlemek için komisyonda bir orta oyunu oynanıyor. Bize göre asgari ücreti bu komisyonun belirmesi antidemokratiktir. Bu nedenle asgari ücretin toplu pazarlıkla, işçinin iradesi ile belirlenmesini, herhangi bir uyuşmazlık durumunda grev dahil her türlü hak arama yönteminin kullanılabilir olması gerektiğini söylüyoruz" ifadesini kullandı.

'ASGARİ ÜCRET İÇİN DE REFERANDUM YAPILSIN'

Siyasi iktidarın son dönemlerde her konuyu halka sormaktan söz ettiğini belirten Arzu Çerkezoğlu, başkanlık sistemi için referandum sandığının kurulmaya hazırlandığını hatırlattı. İktidarın referandum sandığından ne çıkarsa halkın iradesi olduğunu, bunun uygulanmasının doğru olduğunu belirttiğini dile getiren Çerkezoğlu, "Biz asgari ücretin de halka sorulmasını öneriyoruz. Gerekirse bir referandum sandığı kurulsun. Asgari ücret toplu pazarlıkla belirlensin. Bu orta oyununa son verilsin. Asgari ücret, ücret olmanın ötesinde anlam taşıyor. Kadınlar açısından daha da önemli. Türkiye'de asgari ücretin en az 2 bin TL olması gerektiğini bilim insanları ile yaptığımız toplantılarla tespit ettik. Biz önümüzdeki yıl için asgari ücretin net 2 bin lira olmasını öneriyoruz. Türkiye'de çalışan herkes için tek bir asgari ücret olsun. İster işçi ister kamu çalışanı olsun, ücretler eşitlenmeli. Çünkü asgari ücretli ile en düşük maaşlı memur arasındaki fark giderek açılıyor" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi