Gizem TABAN/İZ GAZETE- Normalleşme sürecin kapsamında 1 Temmuz itibarıyla hayata geçecek olan kararlardan bazıları işçi kesiminde tepki ve endişe uyandırdı. Yeni kararlar kapsamında; kısa çalışma ödeneği, İşten çıkarma yasağı, ücretsiz izin ve ücretsiz izne gönderilenlere yapılan aylık 1.500 liralık nakdi destek 30 Haziran’da sona eriyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, söz konusu kararların ülkedeki işsizliği büyüteceğini ifade ederek AKP iktidarına eleştirilerde bulundu. Sarı, müzik sınırlamasına da tepki gösterdi

‘ÖLEN ÖLSÜN ANLAYIŞI VAR’

Kısa çalışma ödeneği, İşten çıkarma yasağı, ücretsiz izin ve ücretsiz izne gönderilenlere yapılan nakdi desteğin 30 Haziran’da sona erecek olmasının işsizlikte bir çığır daha açacağını ifade eden DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, “Pandeminin tüm koşulları ortadan kalkmadan bunların kesilmesi aslında işsizlikte bir çığır daha açacak. Birçok işletme kısa çalışma ödeneği olmadığı için işçiyi işten çıkaracak. Yani, 11 milyona yaklaşan işsizlik ordusuna ortalama 1 milyon daha insanın katılacağını düşünüyoruz. Bu sürecin ilk başından bu yana pandeminin tüm koşulları ortadan kalkana kadar işten çıkarma yasaklarının ve kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi gerektiğini ifade ettik. Ama AKP hükümeti, insanların sağlığını, çalışma koşullarını düzeltmek yerine ticari bir kafayla patronların zenginleşmesi ve ‘ölen ölsün, kalan sağlar bizimdir’ mantığıyla baktığından dolayı 1 Temmuz itibarıyla hayatı tekrar açarak aslında insanları ölüme terk etmenin yeni koşullarını yaratmıştır” diye konuştu. 

MÜZİK YASAĞINA TEPKİ

Müzik yasağına da tepki gösteren Sarı, “İktidarın, çok sayıda müzisyenin intihar ettiği bu dönemde kendi siyasal anlayışları gereği saat 24.00’dan sonra müzik yasağını getirmesi aslında ayrımcılığını, toplumdaki insanlara bakış açısını, bilime, kültüre ve sanata karşı düşmanlığını ifade eden bir karardır. Dolayısıyla, çalışan tüm emekçilerin, işsizlerin bu ülkede yaşam hakkı olmadığını ifade eden bir pandemi süreci yönetimi görüyoruz. 1 Temmuz itibarıyla tüm kısıtlamalar kalkmasına rağmen işten çıkarma yasağının önünün açıldığını, patronların bu dar boğaz içerisinde, önümüzdeki süreçte birçok emekçiyi işten çıkaracağını ve işsiz sayısının artacağını söyleyebiliriz” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi