Dikili'de küçük liman diye adlandırılan balıkçı barınağı etrafının, kıyı kenar kanununa aykırı olmasına rağmen çit ile örülmesine vatandaşlar sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Dikili Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’nce liman etrafına Sahil Güvenlik Komutanlığı hizasından itibaren çit örüldü. Duruma vatandaşlar sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Tepkiler artınca Dikili Merkez Su Ürünleri Kooperatifi'nce bir açıklama yapıldı. Açıklamada gerekçeler arasında Covid-19 salgınının yayılmasını önleme amaçlı olduğu da gerekçeler arasında gösterildi.

KIYI KENAR KANUNUNA AYKIRI

Kooperatifin gerekçesinde kıyı kenar kanununun önceliğine rağmen, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan Balıkçı Barınakları Yönetmeliğinin 9. Maddesi ileri sürüldü. Yapılan açıklamada ayrıca vatandaşların belirli saatler arasında gezinmelerine izin verileceği ifade edildi.

Konu ile ilgili olarak hukukta kanunların yönetmeliğin üstünde olduğu, dava açılması halinde ise kanunun geçerli olduğu ve bu karardan dönüleceği öğrenildi.

2012'DE ÇİT ÖRÜLMEK İSTENMİŞTİ

Aynı durum 2012 yılında da yaşanmış, limanın etrafına çit çekilmek istenmişti. Dönemin belediye yönetimi duruma itiraz edince bu karardan vazgeçilmişti. Ayrıca limanın etrafına çit örülmemesi için vatandaşlar arasında imza kampanyası başlatılmıştı.

SOSYAL MEDYA’DAN TEPKİ GÖSTERİLDİ

Liman çevresinin çevrilmesine vatandaşlar sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. İşte tepkilerden bazıları;

Seniha Balaban: Bu neyin tedbiri anliyamadim. Dikili kendisini güvende, huzurda sandığı bir yer olmaktan mı cıkıyor. Bu tel örgüler kim için, kime göre, neden?. Korkarım gökyüzüne de perde çekerler diye.

Tülin Güler Yavaş: Biz sınırları kaldıralım dedikçe, beklemediğimiz yerlerden sınırlandırılmak zorumuza gidiyor,burası İzmir Dikili,özgürlüğe aşık insanlar yaşıyor unutulmasın,unutmayız...

Ali Kahyaoğlu: Tebrik ederiiiiiim. Bu Sahili de vatandaşa kapatma eyleminin ilk adımı atılmış. Sonrası, duvar, açılır kapanır cam, sonra lokanta, önünden bile geçemezsin en sonunda. Buralar babanızın malı mı, böyle sahiplenip kapatabiliyorsunuz? Bunlar nasıl halka hizmet oluyor çok merak ediyorum?

Memnune Güler Doğan: Çok üzüldüm, çok da öfkelendim, ne kadar kötü bir görüntü! Sanki intikam gibi, ceza gibi geldi bana. Yazık, çok yazık!

Hüseyin Çelik: Anlamakta güçlük çektiğimi itiraf etmeliyim. Elbette bir açıklaması vardır(!)

Nur Bozkurt: Neyin kafasını yaşıyorlar hiç anlamış değilim

DİKİLİ TOPLAMA KAMPI MI?

Murat Güzeldere: Dikili toptan toplama kampı mı, mülteci kampı mı ilan edildi, nedir? Kafeteryaları tel örgülerin ardına hapsetmek de nedir? Oldu olacak tel örgünün üzerine "müşterilere fıstık atmayınız" diye tabela da koysunlar.

Aşkın Ayhan: Çok üzücü..kalitesiz ilkel bir görüntü

Netice Köylü Gürarslan: Yazıklar olsun

Ahmet Erengöl: Dikili, DİKİLİ olmaktan çıkıyor.

Ajlan Alpay: Süper olmuş. Kim yaptıysa tebrik etmeli. Ben olsam tel kafes yerine saç levha ile kapatırdım. Hem havayı hem görüntüyü kapatırdı.

Ertan İnce: Yine yasakçı zihniyet. Özgürlük tel örgülerle gizlenemez...

Ayla Kardagli Demirdal: Ayyy ne korkunç olmuş.. başka kasaba da bunun gibi bir uygulama görüldüğünü sanmıyorum.. eski dönemlerde yaşanan Dikili’ye değer katan ilk’ler ile şimdiki dönemdeki ilk’ler birbirine ne kadar tezat ve halkı düşünmeyen uygulamalar

Arzu Pek: İnanamıyorum... Korkunç... Bu durum yaşanırken wcleri tartışmamız da ayrı bir vahamet.. hiç haberim yoktu. Dikili yine Pandemiyi umursamayan misafirler ile cehenneme dönünce bizler bare elimizi ayağımızı çekelim dedik kalabalıklardan Şu olanlara bak.

Nuran Ay Sayman: Hiçbir kasabada böyle bir şey görmedim..

İlyas Obuz: Böyle giderse sahil boyunda gezdirmiyecekler

Veli Karaman: Balikci kooperatifinin yanlışi...Kooperatif orasini çay bahçesine çevirdi.Bu da kooperatif tüzüğüne ve balıkçı kooperatifler kanununa aykırı olarak biliyorum.Çünkü kooperatifler bu alanlarda sadece uyelerine cay ocağı olarak hizmet verirler.Yanlisim varsa bilen duzeltebilir.Susmak ve bananecilik aliskanlik oldu...

DİKİLİ AÇIK CEZA EVİ

Ozan Sevgi Çetiner: Dikilimizin açık ceza evi hayırlı ugurlu olsun bir tek dikenli teli eksik emeği geçen herkesin eline koluna sağlık

Fisun Ongun: Dikili için ne kadar çirkin bır görüntü

Eray Gergin: Açıklamaları ne olacak acaba?

DİKİLİ HALKI, BALIKÇILARIN BALIKLARINI MI ÇALIYOR?

Ayşe Akyürek: Hayırdır Dikili halkı balıkçıların balıklarını mı çalıyormuş da bu teller çekilmiş. Rezalet. Lafın bittiği yer... Neyse birileri bunun hesabını verir sanırım. Vermese de halk hesabını sorar

Gönül Kardaş Yontucu: Elimizi kolumuzu sallamadan girebilirmiyiz. O yasak değil herhalde.

Necip Amir: ilkel bir uygulama... Medeni toplumlarda sınırlar izafidir.. Ahmet Güven Rezalet saçmalık olamaz böyle bişey kimin aklı bu?

Şükran Bingöl: Daha Dikili’yi ne kadar bozacaklar acaba bekliyorum. Önce bütün muhalefetimize karşın ruhsuz bir sahil güvenlik binası, sonra deniz kıyısında hela ve şimdi de hayvanat bahçesi örneği bir çay bahçesi...

Çİler Dönmez: Emekli Dikili den ölü Dikiliye mi terfi ediyoruz hadi hayırlısı o zaman.Daha nasıl yok edilebilir güzel memleketim çalısmasında son rutuşlar. Hadi maşallah. Yıllardan beri güzelleşeceğimize daha da dibe çöküyoruz. Vayy genclerimize. Bizler yandık onlardan bizden de fena yanıcak.

Belgin Etiman: Memleketin en göze çarpan, insanların gelip soluklandığı,çoluk çocuk gönül rahatlığıyla oturup bi nebze olsun günün yorğunluğunu attığı yerler buralar çok yazık daha ne kadar çirkinleştirilebilir bilemiyorum çok üzücü....

Gelen tepkiler üzerine Dikili Merkez Su Ürünleri Kooperatifi'nce şu açıklama yapıldı; 

"Dikili Merkez Su Ürünleri Kooperatifi olarak, Dikili Balıkçı Barınağının işletmecisi konumundayız. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan Balıkçı Barınakları Yönetmeliğinin 9. Maddesinde; 'Barınak işletmecisi, barınağı karadan gelebilecek tehlikelere karşı tel, çit veya ihata duvarı ile güvenlik önlemleri almak ve giriş çıkışları kontrol altında tutmaktan sorumludur' hükmü gereği ile ülkemizde ve dünyada salgın durumunda olan Covid-19 hastalığının yayılmasını önleme amaçlı sosyal mesafeyi korumak amaçlarından dolayı gezi teknelerinden ve denizden balıkçı teknelerinden karaya ayak basan insanlarımızın güvenli bir şekilde evlerine gitmelerini istiyoruz" denildi.

"VATANDAŞLARIN BELİRLİ SAATLER ARASINDA GEZİNMELERİNE MÜSADE EDECEĞİZ"

Açıklamada ayrıca; "Kooperatif yönetim kurulumuzun alacağı karar çerçevesinde belirli bir saat aralığında, gün içerisinde ve akşam saatlerinde vatandaşlarımız ve dış il-ilçelerden gelen misafirlerimiz Dikili balıkçı barınağının sınırları içerisinde rıhtımda gezinmelerine müsaade edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" sözlerine yer verildi.

Konu ile ilgili Dikili'de ki sivil insiyatiflerin acilen toplanacağı da öğrenildi. (Ajansbakırçay)

Editör: Haber Merkezi