HİLAL TAŞÇI- ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE Bornova Dramalılar Köşkü’nde İzmir’in teknoloji merkezi “Facebook İstasyon’unun temelleri atıldı. Bornova Belediyesi’nin düzenlediği İzmir Bölgesel Topluluk Merkezi Protokol imza töreni HABİTAT, Bornova Belediyesi, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından imzalandı.

“KOBİ’LERİN  DİJİTAL VE KÜRESELLEŞMESİ KONUSUNDA İHTİYAÇ ANALİZİ ORTAYA ÇIKTI”

HABİTAT Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Türkiye’de “KOBİ’lerin  dijital ve küreselleşmesi konusunda ihtiyaç analizi” ortaya çıktığını söyledi. Hazır, “KOBİ hepsi sosyal medya kullanıyor fakat KOBİ kürselleşmesi sırasında sıkıntılar olduğunu gördük. Biz burada bu konuda eğitim veriyoruz. Burayı,  ‘küresel topluluk merkezi’ olarak adlandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

FACEBOOK İSTASYON’U BÖLGESEL TOPLULUK MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞECEK”

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli,  “Yıllar boyu Ege’nin bereketli topraklarından yetişen değerler bu köşkten yola çıkarak tüm dünyaya ulaşmış. O günlerden neredeyse 100 yıl sonra yine aynı amaçla bu güzel mekândayız. Bu kez, Bornova Belediyesi, Habitat Derneği ve İzmir Ticaret Borsası olarak Ege’nin bereketli topraklarından çıkan gençlerimizin ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin dünya ile bütünleşmesini sağlayacak bir projenin startını veriyoruz. Dramalılar Köşkü, bugün imzalayacağımız protokol ile birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Habitat Derneği iş birliğiyle ilk olarak 2019 yılında İstanbul’da açılan “Facebook İstasyon”un bölgesel topluluk merkezi haline dönüşecek” şeklinde konuştu

'DİJİTAL DÜNYA VE KOBİ VE GİRİŞİMLERE FIRSAT YARATMAK İSTİYORUZ'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener, “Türkiye’nin yüzde doksan üçü mobil cihaz, yüzde altmış üçü ise sosyal medya kullanıyor. Dijital dünya’daki her şeyi biliyor ve yakından takip ediyoruz. Dijital dünya ve KOBİ ve girişimlere fırsat yaratmak istiyoruz herkes, hayatını ve işini sanal ortama taşıyor. Bizim bunu yakalamamız çok önemli. TOOB olarak yeni nesil girişimcilerin, gelişmesini destekliyor ve bunun için çalışıyoruz” dedi. 

'DİĞER ÜLKELER DİJİTAL OKUR YAZARLIKTA BİZDEN DAHA ÇOK İLERİDELER'

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Bornova hemen hemen İzmir nüfusunun üçte biri. Yani dijital büyüme gençlerle mümkün. Türkiye okum yazma , konusunda birtakım adımlar atmalıydı Dolyısıyla bizim okuma yazma ve eğitim oranlarını yukarı çekmemiz çok önemliydi. Dijital büyüme de bu konu da çok önemli. Dijital anlamda büyüme ekonomi ile hız kazanıyor. Türkiye bu konuda kırk ikinci sırada. Yani bizim dijital alanda ihracatı artırmamız gerekiyor. Bunu da üniversite mezunu gençlerle yapacağız. 16-25 yaş arasında istihdamdaki payı yüzde yirmi beşinci ama diğer ülkeler dijital okur yazarlıkta bizden daha çok ilerideler. Büyüyecekse bunlarla büyüyeceğiz. İş insanlarının başaralı kişilerin tecrübelerine ihtiyacı var. Bizim görevimizde burayı teshis etmek değil, girişimciler ve ticari kuruluşlar arasında köprü vazifesi de görmeliyiz. Bunu başardığımızda çok daha mühim imzalar atacağımızdan, kimsenin şüphesi olmasın. Bu projenin sahibi Bornova değil, bu projen sahibi gençler. Biz onları ne kadar ileriye taşırsak, ülke o kadar ileriye gidecek. Türkiye, argeye ayırdığı pay 0,5 ama bütçenin yüzde ikisini argeye ayıran ülkeler, dijital pazarlama konusunda çok ileriler. Dijital platformda eğitim alan kişilerin Türkiye’yi çok daha iyi yerlere taşıyacağından kimsenin şüphesi olmasın. Bizim ihtiyacımız olan şey donanım. Donanım ne kadar artarsa,  rekabet de o kadar fırsatımız olur. Bunun içinde en önemli olan şey eğitim”  dedi.

Editör: Haber Merkezi