YAĞIZ BARUT/İZ GAZETE - Geçtiğimiz ay üniversite tercihlerinin başlamasının ardından İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ), 2021 yılı tercih döneminde açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 165’ini yabancı uyruklu öğrencilere ayırması, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuştu. Kontenjanının yüzde 47’sinin yabancı öğrencilere ayrılmasına tepki gösteren DEÜ’lü öğrenciler de kontenjanların satışa çıkarıldığını belirterek “Ya DEÜ Ya Rant, Savunmadayız” pankartıyla kararı protesto etmişti. Öğrencilere CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Özcan Purçu da destek vermişti.

MUHABİRİMİZ İFADE VERDİ

DEÜ Rektörlüğü, konuyla ilgili yaptığımız haberlerden dolayı Rektör Nükhet Hotar’a hakaret ettiğimiz iddiasıyla gazetemize tekzip metni gönderdi ve muhabirimiz Gizem Taban savcılık tarafından ifade vermeye çağrıldı. Ancak savcılıktan kovuşturmaya yer olmadığına dair karar çıktı. Kararda; şikayet konusu haberde geçen ifadelerin kişilik haklarına saldırı niteliği taşımayacak şekilde orantılılık özelliği barındırdığı ve eleştiri sınırları içerisinde kaldığı, ayrıca haberin güncelliği ile verilmesinde kamu yararı bulunduğu vurgulandı.

VEKİLİN SORUSUNA TEKZİP!

Öte yandan kontenjan tartışmalarıyla ilgili CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da Meclis’e soru önergesi vermişti. Gazetemiz bu önergeyi; ‘CHP’li Bayır’dan DEÜ için zor soru!’ başlığıyla haberleştirmiş ve Bayır’ın “Üniversite kapasitesi bu kadar büyük bir kontenjanı kaldırıyorsa neden Türkiye’deki öğrenciler alınmıyor?” sorusunu gündeme taşımıştı. DEÜ Rektörlüğü bu haberimize de ‘gerçeği yansıtmadığı’ iddiasıyla tekzip gönderdi. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalar yapan CHP’li Bayır, DEÜ Rektörlüğü’ne ve Rektör Hotar’a çok sert tepki gösterdi. Bayır, Hotar’ın üniversitedeki ve üniversite hastanesindeki sorunlarla ilgilenmesi gerekirken, öğrencilerin yurt ve barınma sorunlarına çözüm üretmesi gerekirken gazetecilerle, sağlıkçılarla, öğrencilerle uğraştığını; herkese gözdağı vermeye çalıştığını vurguladı.

‘ŞİRKET YÖNETİR GİBİ!’

Bayır, “Basının görevi toplumu bilgilendirmektir. DEÜ’deki kontenjan artırımı ile ilgili öğrenciler de akademisyenler de rahatsız. Yurt dışında eğitim görüp yatay geçişle Türkiye’de eğitimine devam etmek isteyen yaklaşık 64 bin gencimiz var ama bunlar kabul edilmiyor. DEÜ madem bu kadar kontenjanı kaldırabiliyor o zaman neden bu gençleri almıyor ve hangi gerekçeyle yabancı uyruklu öğrencileri alıyor. Ama şunu biliyoruz; aslında üniversite batık durumda ve ödenemeyen borçlar var. Bunu yabancı öğrencilerden çıkarmaya çalışıyorlar. Hotar, kendisini bir şirket müdürü zannediyor sanırım” diye konuştu.

‘SARAY’A ÖZENMİŞ!’

“Ayrıca kamuoyunun tepkisini çeken bir konuyla ilgili sorular sormamız Rektör Hotar’ı neden rahatsız ediyor?” diyen Bayır, “Anladığım kadarıyla; devlet okulunu özelleştirilmişler ve gelir elde etmeye çalışıyorlar, çünkü yabancı öğrenciler parayla alınıyor. Toplumda rahatsızlık yaratan bir konunun Meclis’e önerge verilmesi ve bunun haber yapılmasına tekzip yayınlatmaya çalışmak sadece demokrasi olmayan, tek adamla yönetilen ülkelerde olur. Demek ki Hotar, Saray’daki patrona özenmiş, astığım astık, kestiğim kestik davranışlar sergiliyor. Kaldı ki bu noktada Hotar’ın muhatabı İz Gazete değildir. Dolayısıyla bu tekzibi bana yaptırması gerekiyor. Tarafsız ve bağımsız bir basın kuruluşuna gözdağı vermeye çalışarak susturmaya çalışıyorlar. Bu tür hareketler sadece eski partisi AKP’yi batırmaya yarar çünkü özgür basını susturamazlar. Nükhet Hotar, AKP’nin İzmir’de iktidar olursa ne yapacağını gösteriyor ya da kendi üzerine uzanan bir sürü iddia karşısında gündem değiştirmeye çalışıyor olabilir. Bu yöntemle de unutturamaz tabii. Kendini olağanüstü bir insan zannediyor. Demokrasinin olmadığı yerlerde gazetecilerin üstünü çizmeye çalışabilirsiniz ama bu İzmir’de tutmaz. Aslında uzun uzun konuşmaya gerek yok Rektör Hotar, belli ki Saray’a özenmiş” sözleriyle eleştirilerini noktaladı.

DEÜ Rektörlüğü tarafından gelen üçüncü tekzip ise 15’inci Karaburun Bilim Kongresi’yle ilgili oldu. DEÜ muhasebe çalışanı Adem Kurtar, kongrede yaptığı konuşmada; üniversitelerin idari personellerinin yaşadığı sorunlara ve hak ihlallerine değindi. DEÜ Rektörlüğü bu konuda da gerçeğin yansıtılmadığını iddia etti.

HOTAR’A KAYYUM BENZETMESİ YAPILMIŞTI

DEÜ Rektörü Nükhet Hotar, özellikle pandemi sürecinde DEÜ Hastanesi’nde sağlık çalışanlarının yürüttüğü sendikal faaliyetleri hukuksuzca engellediği ve sendika iş yeri temsilcilerini görevden uzaklaştırdığı gibi konularla da gündeme gelmişti. Öyle ki Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir İl Eş Başkanı Erkan Batmaz, geçtiğimiz günlerde İZ TV’de katıldığı programda, gördükleri baskıları anlatıp Rektör Hotar’ı kayyuma benzeterek “Aynı aklın, aynı siyasal iklimin ürünü. ‘Yönetemiyorsunuz’ cümlesine tahammülleri yok. Yönetemiyorsunuz dedikçe bizlere sopasını gösteriyor. O sopayı gösterenleri oturdukları koltuktan edeceğiz” demişti.