Gizem TABAN/İZ GAZETE- Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilciliği’nin hastane çalışanları arasında yaptığı çalışmalar sonucunda en önemli sorunun personel eksikliği olduğu tespit edildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, hastane çalışanlarında kovid pozitif sayısında kritik bir artış yaşandığını ancak hastalara PCR testi veya HES kodu kontrolü yapılırken hasta refakatçilerine ise yapılmadığını söyledi.

‘7 KİŞİLİK MESAİYİ 3 KİŞİ YAPIYOR’

DEÜ Hastanesi’nde emeklilik, yeni açılan bölümler ve sürekli artan hasta sayısından dolayı personel ihtiyacının her geçen gün arttığını vurgulayan SES İşyeri Temsilcisi Uğur, “Yeni personel alımı yapılmadığından bu açık mevcut personele yamanmaktadır. Bu da mevcut personelin iş yükünü ve nöbet sayılarını artırmakta, sosyal yaşamını sıfıra indirmektedir, yıpranmaya ve tükenmişliğe yol açmaktadır. Özellikle mutfak, merkezi sterilizasyon ünitesi ve çamaşırhane gibi hasta ve çalışan sağlığı temizliği ve beslenmesi açısından hastanenin tüm birimlerine hizmet veren birimlerde personel eksikliğinden iş yükü artmış, hizmet kalitesi düşmüştür. Geçmiş yıllara göre bu birimlerdeki yerlerde personel sayısı yarıdan fazla azalmış, 7 kişi ile yapılan gece mesaisi 3 kişiyle yapılmak zorunda bırakılmıştır.  Personel yıllık izinlerini kullanamaz hale gelmiştir.  Sözü geçen birimlerde cihazlarla ilgili önemli arızalar olması, malzeme eksiklikleri de çalışma şartlarını zorlaştırmaktadır” diye konuştu.

‘POZİTİF VAKA SAYISI GİTTİKÇE ARTIYOR’

Kovid pozitif olan çalışan sayısının her geçen saat arttığını kaydeden Uğur, “21 Ağustos 2020 de resmi gazetede yayınlanan, Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe göre; ‘Üçüncü seviye yoğun bakımlar için her 2 yatak için bir hemşire/sağlık memuru görev yapmalıdır’ dendiği halde üçüncü derece yoğun bakımlarda kovid pozitif olan hemşirelerin izolasyonu sonucu bir hemşireye düşen hasta sayısı 3’e çıkmıştır. Çalışanların birimlerdeki yatak sayılarının azaltılması talebi ise yönetim tarafından kabul görmedi. Bunların yanı sıra hastalara PCR testi veya HES kodu kontrolü yapılırken hasta refakatçilerine yapılmıyor. Bu da çalışanlarda pozitif vakaların daha da artmasına neden oluyor” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi