BUĞRA KIZILKARA/ İZ GAZETE- Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde 5 Mart’ta pandemi döneminde yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andığı için görevden uzaklaştırılan SES İşyeri Temsilci Günseli Uğur ve Arzu Sert, rektörlük kararıyla yaklaşık 6 ay sonra görevlerine iade edildi. SES İzmir Şubesi bugün konuya yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Ses İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz okudu. 

Batmaz yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde görevli SES üyesi ve İşyeri Temsilcisi Hemşire Günseli UĞUR, sendikal eylem ve etkinlikleri nedeniyle 6 ay süreli olarak geçici görevlendirme adı altında İzmir’in Buca İlçesindeki Aile Sağlığı Merkezine görevlendirilmiş ve sürgün niteliğindeki bu görevlendirmenin iptali talebiyle İdare Mahkemesinde dava açmıştık. Mahkemenin işlemi iptal etmesinin ardından görevine başlayan Günseli UĞUR’un, görevine başladığı gün hastane içerisindeki görev yeri değiştirilmişti.  

'MAAŞ ÖDEMESİ DAHİ GERİ İSTENDİ'

Akabinde 5 Mart 2021 tarihinde hastane yemekhanesinde İşyeri Temsilcilerimiz Günseli UĞUR ve Arzu SERT pandemi sırasında yaşamlarını yitiren sağlık emekçilerini anmak üzere sendika önlükleriyle kısa bir konuşma yaptıkları ve saygı duruşu çağrısından ibaret 1 dakika 17 saniyelik etkinlik gerekçe gösterilerek Dokuz Eylül Üniversitesi Başhekimliği’nin yazdığı yazı ve tutulan tutanak gerekçesiyle Rektörlük tarafından 8 Mart 2021 günü “İçişleri Bakanlığı ve İl Hıfzısıhha kararlarına aykırı olarak; Pandemi kurallarına uymayarak çalışanlarımızın sağlığını tehlikeye sokmak, Devletin birliğini ve Ülke Bütünlüğünü bozmak, Devletin oluşturduğu Sağlık Politikalarına ve Sosyal Hizmetlere karşı gelmek suretiyle sözlü gösteri/eylem ve kalkışmaya teşebbüs ettikleri” gerekçesiyle geçici süreli olarak tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına karar verilmiş, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B Maddesine tabi sözleşmeli hemşire olan Arzu SERT’in görevden geçici olarak uzaklaştırılması dahi yasal olarak mümkün değilken SGK’ya çıkış bildirimi de verilmiş, geçici olarak uzaklaştırılan memurun ücretinin 3/2’sinin ödenmesine devam edilmesi gerektiği halde Arzu SERT’e yapılan maaş ödemesi dahi geri istenmiş ve bugüne kadar hiçbir ödeme yapılmayarak adeta açlığa mahkum edilmeye çalışılmıştır. Bu süreçte Arzu SERT’in zorunlu giderleri sendika tarafından dayanışma yoluyla karşılanmıştır.

Rektörlük Günseli UĞUR’a sendikal eylemleri ve sendika temsilcisi sıfatıyla basına yaptığı açıklama ve değerlendirmeler nedeniyle birçok disiplin soruşturması açmış, disiplin cezaları vermiş, bu cezaların iptali istemiyle de davalar açılmıştı.

'SAĞLIK EMEKÇİLERİNE KULAK VERİN'

Sendika olarak, Rektörlüğe üyelerimize uygulanan sürgün, mobbing ve baskıların son bulması, aksi halde adli, hukuki ve idari yönden yaptırımlar uygulanması için rektör ve diğer sorumlular hakkında hukuksal başvuruların yapacağımızı belirtmiştik.

Nihayet Rektörlük hukuksuz uygulamalarını daha fazla sürdüremeyeceğini görerek SES üyeleri ve İşyeri Temsilcileri olan Günseli UĞUR ve Arzu SERT hakkındaki geçici uzaklaştırma kararını kaldırarak her iki hemşireyi de görevlerine iade etmek zorunda kaldı.

'BU HUKUKSUZLUKLAR İŞ BARIŞINI VE HUZURU BOZAR'

Buradan sesleniyoruz, Pandemi ile mücadelenin en önündeki sağlık emekçilerine kulak verin. Hakkını arayan sağlık emekçilerini cezalandırmak kabul edilebilir değildir. Bir an önce devam eden tüm hukuksuz işlemlerden açığa alma uygulamasının iptalinde olduğu gibi vazgeçilmelidir. Yaşanan bu hukuksuzluklar sağlık emekçilerinin iş barışını ve huzurunu bozarak Pandemiyle mücadeleyi sekteye uğratmaktadır.

Bundan sonra da Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün tüm akıldışı uygulamalarının aynı kararlılıkla karşında duracağımızı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin sesini her alanda yükselteceğimizi belirtiriz.

Editör: Haber Merkezi