Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya; Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, Bölüm Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Candaş Adıgüzel Zengin, Doç. Dr. Hüseyin Ata Karavana ve Araştırma Görevlisi Dr. Ersin Önem katıldı. Yapılan açıklamada, Türkiye’nin deri mühendisi ihtiyacını karşılayabilmek ve öğrencilere üst düzey imkanlar sunabilmek adına bu projeye imza atıldığı belirtilerek her yıl, sadece Ege Üniversitesi’nde bulunan Deri Mühendisliği'nin yanı sıra, ayrıca farklı üniversitelerdeki tekstil mühendislikleri bölümlerini tercih edecek öğrencilerden ilk 20 bin arasına girenlere her ay asgari ücret tutarında, 20 bin-60 bin arasında yer alacak öğrencilere asgari ücretin yüzde 70’i kadar, 60 bin-100 bin arasında olan öğrencilere ise asgari ücretin yüzde 50’si oranında burs sağlanacağı belirtildi. Burs kazanan öğrenciler, puan ortalamalarının her yıl 4 üzerinden 2.5’in, 100 üzerinden ise 65’in altına düşmemesi halinde öğretim hayatlarının sonuna kadar bu burstan faydalanabilecek. Aynı zamanda, proje kapsamında burs alan öğrencilere mezun olduktan sonra 5 yıl boyunca iş garantisi sağlanacak.

'AMACIMIZ ÜLKENİN KALİTELİ PERSONEL İHTİYACINI KARŞILAMAK VE DERİ SEKTÖRÜNE İVME KAZANDIRMAK'

Türkiye genelindeki 12 ihracatçı birliğinin desteklediği burs projesiyle ilgili açıklama yapan EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, "Türkiye genelinde 4 senelik tek deri mühendisliği bölümü Ege Üniversitesi’nde, yani Türkiye’nin deri mühendisliği ihtiyacını İzmir karşılıyor. Biz de desteğimizi onlardan esirgemedik. Sağladığımız burslar dışında, burs alan öğrencilere mezun olduktan sonra 5 yıl iş garantisi sağlayacağız. Amacımız tekstil, deri mühendisliği gibi bölümlere girmek için tercih yapacak olan çocukların sayısını artırabilmek. Deri, Türkiye için önemli ve 30 yılı aşkın süredir ihracat yapan bir sektördür. Bunun için her sene deri fabrikalarında çalışmak üzere en az 25 deri mühendisine ihtiyacımız var. Son yıllarda tercihlerde düşüş yaşandı ve bunu yükseltmenin bursla mümkün olduğunda karar kıldık. Amacımız kaliteli personel ihtiyacını toparlayıp, deri sektörüne ivme kazandırmak. Sektörümüzde mühendislere ihtiyacımız sonsuz. Sektörün ileri uçlara taşınmasını istiyorsak iyi deri mühendislerimiz olmak zorunda. Bizim Ege Üniversitesi'ne desteklerimiz devam edecek. Mühendislik öğrencilerinin büyük çoğunluğu başka sektöre kayıyor" diye konuştu.

Bölümlerinin her yıl 20 öğrenci kabul ettiğini belirten Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behzat Oral Bitlisli, "2018 yılında bölümümüze 16 öğrenci yerleşti. Mezunlarımız yurtiçinde ve yurtdışında üretim mühendisliğinden moda endüstrisine kadar geniş yelpazede iş bulma olanağına sahip. Dünya üzerinde bu alanda eğitim alanı az. Bunun başlıca sebebi yüksek maliyetli fiziki altyapıya ve gelişmiş akademik altyapıya ihtiyacı olmasıdır. Bölümümüzde 12 öğretim üyesi, 4 araştırma görevlisi ve 2 uzman görev yapıyor. Sahip olduğu altyapı ve bilgi birikimi sayesinde bilimsel faaliyetler ve sektörel iş birlikleri ülkemizde yıllardır üniversitemizde sürdürülmektedir. Öğrencilerimize yurtdışı eğitim ve staj imkanı sunmaktayız. Lisans ve lisansüstü eğitim almış teknik personelin sektörün uluslararası rekabet gücüne ve ihracat hedeflerine katkılar sağlayacağı muhakkaktır. Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birlikleri’nin destekleriyle yürütülen algı yükseltmesine yönelik çalışmalar ve başarılı öğrencileri sektörümüze kazandıracak bu önemli burs imkanı, deri ve deri ürünleri sektörünün geleceği açısından büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

DHA

Editör: Haber Merkezi