Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde evleri hasar alan depremzedelerin kredi sorunu yılan hikayesine döndü. Hükümet, depremin üzerinden 15 ay geçmesine rağmen depremzedelerin talep ettiği; sıfır faizli, 2 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli, minimum 600 bin TL'lik krediyi sağlamadı, yalnızca kentsel dönüşüm kredisinin miktarını 200 bin TL’den 400 bin TL’ye çıkardı. AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın konuya ilişkin yaptığı açıklama ise depremzedeleri adeta isyan ettirdi. Gerçekİzmir’den Efe Can Tan’a açıklamalarda bulunan AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, kentsel dönüşüm kredisinde yapılan 200 bin liralık artışa dikkat çekerek bunun dışında yeni bir kredi çalışmasının hükümetin gündemine olmadığını ifade etti. AKP’li Nasır, “Şu anda depremzedelerin telaffuz ettiği şekilde bir kredi imkanı düşünülmüyor. Bizim talebimiz kredinin 200 bin liradan 400 bin liraya çıkarılmasıydı, 350 bin lira, 400 bin liralar olsun deniliyordu. Köpüklenmiş fiyat artışlarını, hemen böyle bir ayda iki ayda olan bu köpüğü dikkate almamak lazım” ifadelerini kullandı. Gelişmelerin ardından İz Gazete’ye konuşan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, AKP’li Nasır’a ateş püskürdü. Özkan ayrıca AKP İl Binası önünde çadır kurarak eylem yapacaklarını dile getirdi.

‘MADEM KÖPÜK, GELSİN YAPSIN’

AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın, ‘Bizim talebimiz kredinin 200 bin liradan 400 bin liraya çıkarılmasıydı, 350 bin lira, 400 bin liralar olsun deniliyordu. Köpüklenmiş fiyat artışlarını, hemen böyle bir ayda iki ayda olan bu köpüğü dikkate almamak lazım’ ifadelerine tepki gösteren İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Köpükmüş! Madem köpük, o zaman Sayın Vekilimiz İzmir’in saygıdeğer iş adamlarından biri ve aynı zamanda müteahhit… Kendisi gelsin bizim 100 tane apartmanımızı emsalsiz, daire başı 300 bin TL’ye köpüksüz yapsın. Haziran ayına dair elimizde görüntülü kayıtlar var; kendileri kredi konusunda çalışma yaptıklarını, ekim ayında konuyu TBMM’ye taşıyacaklarını söyledi. Meclis’e götürdü, TBMM Deprem Komisyonu’nun raporunu okudu. Biz aptal değiliz! Biz depremzedeyiz” diye konuştu.

‘ARTIK GÜVEN KALMADI’

“Biz mağdur ama mağrur insanlarız. Biz, hibe istemedik” diyerek açıklamalarını sürdüren Özkan, AKP İzmir Milletvekili Nasır’ın kredi konusunda depremzedelerin talebiyle ilgili çalışma yapılacağına dair ifadelerinin yer aldığı görüntü kayıtlarının olduğuna dikkat çekti. Deprem vergisine de vurgu yapan Özkan, “Depremin üzerinden 15 ay geçti, ağzımızdan ‘hibe’ lafı çıktıysa kendimi Folkart’tan aşağı atarım! Biz onurumuzla ödeyebileceğimiz kredi istedik. Bizim 1999 yılından bu yana ödediğimiz ve şu anda milyarlarca dolar olan deprem vergisi ile bizim evlerimiz yapılması gerekirken biz bunu da talep etmedik. Biz, deprem vergisiyle bize sıfır faizli kredi olanağı sağlayın diyoruz. Eğer bizim deprem vergilerimizle; iş adamlarının vergileri, kredi borçları siliniyorsa o zaman bizim vebalimizi alırlar! 400 bin TL’lik kredinin aylık ödemesi olan 8 bin TL’yi Sayın Vekilimiz milletvekili maaşıyla ödeyebiliyorsa gidip elini öpeceğim! Biz aylık bu kadar parayı ödeyemeyiz. Resmen şaka gibi! Necip Nasır Vekilimizin bizde ‘Biz sizin için çalışacağız’ diye sesli görüntü kayıtları var. Ama eğer ‘Dün dündür, bugün bugündür’ deniliyorsa, ‘Ben dün öyle dedim, bugün böyle diyorum’ diyorsa biz üzülürüz. Biz, bize söylenen sözlerin arkasında durulur sanıyorduk. Bizim evimiz, yuvamız dağılmış, 15 ay geçmiş… Allah tarafından gelen bir deprem var, bu depremden yara almış 80 bin konut var. Ama bize reva görülen 400 bin TL kentsel dönüşüm kredisi! Oysa ki biz depremzedeyiz, kentsel dönüşümcü değiliz. Bunu eğer İzmir’in Vekili anlamadıysa biz kime anlatacağız! Bizde artık güven falan kalmadı. AK Parti’nin İl Binası’na yürüyüp önünde çadır kuracağız. Vekilimiz gelsin depremzedenin derdini orada dinlesin, anlasın” açıklamalarında bulundu.

‘YİNE GAZ ALMAYA GELMESİN’

‘Geçmiş süreçte de kredi talebinizin çözülmemesinden dolayı AKP İl Binası’na yürüyüp önünde çadır kuracağınızı açıklamıştınız. Ancak daha sonra AKP’li yetkililerle bir araya geldiniz ve bu eylemden vazgeçtiniz. Bu kez ne yapacaksınız?’ sorusuna da yanıt veren Özkan, “Onu da yapan Necip Vekil idi. Aynı Necip Vekil yine ‘yürümeyin’ deyip gaz almaya gelecekse hiç gelmesin! Bizim gazımızı almaya gelmesin, bizde artık gaz bitti! Bu saatten sonra bize krediyle gelsin” dedi.

Editör: Haber Merkezi