BUĞRA KIZILKARA/İZ GAZETE- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) emsal artışını içeren uygulama imar planı plan notunun yürütmesinin durdurulması ve iptali için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi’ne dava açtı. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) çatısı altında bir araya gelen depremzedeler emsal artışına dava açması nedeniyle TMMOB’u protesto etti. Alsancak Mimarlık Merkezi önünde toplanarak TMMOB’a tepki gösteren depremzedeler, mağduriyetlerini dile getirdi. Basın açıklamasını İZDEDA Başkanı Haydar Özkan okudu. Açıklamaya, Türkiye Meclis Üyeleri Birliği Genel Başkanı Yalçın Kocabıyık da katıldı.

‘SESİMİZİ SAĞIR SULTAN DUYDU’

“30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremde 79 bin 272 bağımsız bölüm hasar almış ve yaklaşık 250 bin yurttaşımız depremle birlikte evini terk etmek zorunda kalmıştır. Yakınlarıyla birlikte yaklaşık 500 bin yurttaşımız mağdur olmuştur” ifadeleriyle konuşmasına başlayan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Bir seneyi aşan süreden bu yana İzmirli depremzedelerin mağduriyetlerini ve içinde bulundukları çözümsüz durumu haykırmaktayız. Geçtiğimiz süreçte sesimizi sağır sultan dahi duymuştur, mağduriyetimizi anlamış ve içinden çıkılmaz bir durumda olduğumuzun farkına varmıştır. Geldiğimiz noktada tarihsel birikimi ve kültürünün de etkisiyle, yaşamın her alanında halktan, emekten yana olan TMMOB'un İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onanan imar artışının iptaline dönük açmış olduğu dava, biz depremzedeleri hayal kırıklığına uğratmıştır. TMMOB'un İzmirli depremzedeleri duymamakta ve görmemekte olduğu düşüncemiz bir kez daha tescillenmiştir” açıklamalarında bulundu.

‘EMSAL ARTIŞI TEK ÇIKIŞTIR’

TMMOB’un depremzedeleri görmezden geldiğini ve sorunun çözümü için dişe dokunur bir öneri sunmadığını vurgulayan İZDEDA Başkanı Özkan, “TMMOB'un ‘devlet evlerinizi bedavaya yapsın’ talebi gerçeklikle bağdaşmamakta, popülist bir söylem olmaktan öteye geçmemektedir. Ülkemizin ve yurttaşlarımızın içinde bulunduğu ekonomik koşullar herkesin malumudur. Hal böyleyken sorunların çözümü için gerçekçi politikalar üretme gerekliliği ortadadır. Ülkemizdeki enflasyonist etkiyle birlikte kentsel dönüşüm için ödenmesi gereken miktar 600-700 bin liralara kadar yükselmiştir. Bu düzeydeki meblağları depremzedelerin ödemesi olanaksızdır. Emsal artışının mevcut durumda tek çıkış olduğu aşikârdır, aksi durumda depremzedelerimiz arsa paylarını yok paraya satmak zorunda kalacak ve mecburi bir göçe maruz kalacaktır. TMMOB yurttaşlarımızın göçe maruz kalmasına, böylece arsalarımıza bölgede sayısı gitgide. Artan gökdelenlerin inşa edilmesine razı mıdır? Sürecin başından bu yana iki temel gereklilik olduğunu kararlılıkla ifade ediyoruz: Birincisi yerel yönetim tarafından sağlanacak olan emsal artışıdır, ikincisi merkezi hükümet tarafından sağlanacak olan faizsiz kredi desteğidir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi