Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ve dernek üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Depremzedeler, Bayraklı Belediye Meclisi'nce alınan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde revize edilerek onaylanan emsal artışı kararına verdiği destekten dolayı CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'e teşekkür etti. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, ziyaret sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

'HEP YANIMIZDA OLDU'

Ziyarette; emsal artışı sürecinde CHP İl Başkanı Deniz Yücel'e verdiği destekten dolayı teşekkür ettiklerini belirten İZDEDA Başkanı Özkan, depremzedelerin evlerinin dönüşümü için hükümetten talep ettiklerini ancak halen çözüme kavuşmayan kredi ve belediyelerin aldığı emlak vergisi konularında da CHP'den destek beklediklerini ilettiğini söyledi. Özkan, "CHP İl Başkanı Deniz Yücel, emsal artışı sürecinde hep yanımızda oldu. Kendisine teşekkür ettik. Bunun yanında, evlerimizi yaptırmak için geçmiş dönemde 400 bin lira isteyen müteahhitler şimdi 800 bin istiyor. Biz de merkezi yönetimden artık 2 yıl ödemesiz 20 yıl ödemeli en az 500 bin lira kredi istiyoruz. Bu konu ile ilgili de CHP'den destek beklediğimizi ilettik. Onlar da bizimle aynı görüşteler. Destek olacaklarını söylediler" ifadelerini kullandı.

'GENEL MERKEZE İLETECEKLER'

Belediyeler tarafından istenen emlak vergisinin depremzedelerden alınmaması konusunda CHP'den destek talep ettiklerini de dile getiren Özkan, "Emlak vergisi tüm belediyelerde var, belediyeler bunu devlet adına topladıklarını söylüyor. Bakanlık ile konuştuğumuzda ise bunun belediye meclis kararıyla çözülebileceğini söylüyor. Biz de bunun ortadan kalkması için CHP'den destek istedik, belki bir kanun teklifi verilebilir. Deniz Bey de bu konuyla ilgili partisinin genel merkeziyle, milletvekilleriyle görüşeceğini söyledi. Bu konuda bir çalışma yapacaklar" dedi.

'BEŞ KAT BİZDE ALERJİ YARATTI'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile depremzedeler arasında ortak mutabakat sağlanması halinde depremde hasar gören konutların Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Genel Müdürlüğü eliyle inşa edileceğini söyleyen Özkan,TOKİ tarafından proje alanlarında yıkılan binaların yerine yapılan yeni binalar 5 katlı olduğu için proje alanı dışındaki binalarla ilgili de 5 katlı yapma yaklaşımının olduğunu ancak bunu reddettiklerini ifade etti. Özkan, "Biz binalarımızın 5 katlı olmasına karşıyız. Çünkü proje alanlarında binalara 5 kata indirildiğinde ne tür sıkıntılar olduğunu gördük. Beş kat artık bize alerji yarattı. Biz zemin+7 katız, emsal artışıyla beraber zemin+9 kat oluyoruz, bunu Bakanlık yaptığı zaman zemin+7 kat yapacak, 2 katı da kendisi satın almış olarak gösterip bizim maliyetimizden düşecekti. Bu bizim için çok güzel bir şeydi ancak son zamanlarda Bakanlık görevlileri, bazı kat maliklerine ve apartman yöneticisi arkadaşlarla binaların 5 katlı yapılması konusunda görüşmüş. Eğer böyle bir şey olursa bunu kabul etmeyiz. Bakanımızdan randevu aldığımızda hep bunu görüşeceğiz hem de kredi mevzusunu görüşeceğiz. Bu konu daha fazla uzatılmasın. Şu an yaklaşık 300 apartman dönüşüm için TOKİ'ye müracaat etti ama geri dönüş alamadı. Geri dönüş olmaması bizde de soru işareti yarattı. Biz bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak istiyoruz" açıklamalarında bulundu.

'ARTIK YETER, YILDIK'

Bakan Murat Kurum ile görüştükten sonra kredi ve kat konusunda olumlu geri dönüş almadıkları halde izleyecekleri yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulunan Özkan, "Bundan sonrası Ankara... Başka çaremiz yok. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gidip "Bizi ev'lendirin" diyeceğiz. Depremin üzerinden 15 ay geçti, bu sürede herkes bizi pinpon topu gibi bir o tarafa bir bu tarafa attı. Kredi ile ilgili bir çalışma olduğunu biliyoruz ama ne zaman ve ne kadar verileceği ile ilgili bir netlik yok. Bu süreç çok uzadı. Zaman aleyhimize işliyor. Bakıyoruz; İzmir'deki depremzedeler mi öncelikli, yoksa otomotiv sanayinde KDV oranları mı daha öncelikli. Mesela KDV oranlarıyla ilgili indirim yapılabiliyor ama biz unutuluyoruz.İzmir'deki 80 bin depremzedenin 50 bini bu krediyi bekliyor ve bu kredi devlet için çok büyük bir yük oluşturmaz. Bizim artık bekleyecek halimiz kalmadı, kredinin öncelikli olarak gündeme alınmasını istiyoruz. İnsanlarda artık yılgınlık oluştu, 15 aydır bekliyoruz artık yeter" diye konuştu.

'FAKİRLİK DİSİPLİNİMİZ DİYOR Kİ...'

TMMOB'un emsal artışına dava açması sonrasında depremzedelerin tepkisiyle karşılaşması ardından ise TMMOB İKK'ın emsal artışının kent suçu olduğuna ve kendilerinin bu konuda hedef gösterilmesini şaşkınlıkla izlediklerine yönelik açıklamalarını da değerlendiren Özkan, "Belediyemiz, bodrum katı olacağına, zemin etüdü olacağına ve fore kazık olacağına dair zorunluluk getirdi. 60 katlı binalar fore kazık üzerine yapılıyor, fore kazık üzerine yapıldıktan sonra 60 katlı yapıyoruz da niye 9 katlı yapılmıyor? Bu niye kent suçu oluyor. Biz de o zaman 'mahkemeye verdik ama yapımlarına devam ettiler, önüne geçemedik' dedikleri gibi mi yapalım? Biz de kanunsuz bir iş yapalım? Mesleki disiplinleri doğrultusunda bunu söylüyor olabilirler ama bizim de fakirlik disiplinimiz de buna ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Bu vicdani bir durum. 'Kent suçu' demek çok ağır bir laf..." dedi.

Editör: Haber Merkezi