Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremde evleri hasar alan depremzedeler, evlerini yaptırmak için mücadele ederken bu kez de müteahhit krizi patlak verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) emsal artışı kararıyla bir nebze de olsa nefes alan depremzedeler hükümetten talep ettikleri koşullardaki krediyi ise henüz alamadı. Evlerini yaptırmak için gereken 2 yıl ödemesiz, sıfır faizli ve 18 ay vadeli kredi talepleri karşılanmadığı için zorluk yaşayan depremzedeler bu kez de ekonomik koşullardan dolayı müteahhit sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, depremzedelerin evlerini yaptırmak için anlaştıkları müteahhitlik firmalarının, dövizin yükselişi ve üst üste zamlardan dolayı maliyetlerin yükseldiğini gerekçe göstererek, sözleşmeleri feshettiğini veya sözleşme yapmaktan vazgeçtiklerini söyledi.

‘ÇIKMAZA GİRDİK’

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Özkan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Dövizin artması nedeniyle emsal artışı bile suya düştü, krediyi için de henüz müjde alamadık. Şu an çıkmaza girdik. Emsal artışı varken müteahhitler 500 bin lira isterken şimdi 700 bine çıktı. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle dövizdeki artış inşaat malzemelerine yansıdı. Hal böyle olunca müteahhitler bunun altından kalkamayacaklarını söyleyerek geri adım atmaya başladılar. Şu anda müteahhitlik firmaları tarafından sözleşmesi feshedilen ve müteahhitlik firmalarının sözleşme yapmaktan vazgeçtiği binalar var. Müteahhitlik firmalarıyla görüşmeleri süren binalar var, o müteahhitlik firmaları da daha önceki sözleşmenin üzerine, maliyet artışını gerekçe göstererek ek meblağ istiyorlar, diyelim ki şimdi istedikleri parayı verdik, 1 ay sonra daha fazlasını isteyip istemeyeceklerini nereden bileceğiz” diye konuştu.

‘İBB’YE ÇAĞRI

Özkan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın şu an ada bazında da parsel bazında da bu işi yapıyor. Aynısını İBB’den de bekliyoruz. İBB de bu noktada atılım yapsa bizim için çok iyi olur. Bizim için daha güvenli olur, görünen o ki müteahhitlere güvenilmeyecek.”

‘SON ÇARE SATACAĞIZ’

Binalarını yaptırmak için müteahhitlik firmasıyla anlaşma yapmakta zorlandıklarını belirten Depremzede Gülsemin Cerit ise, “Binamız ağır hasarlı. Ben emekliyim. Binamızı yaptırmak için bir müteahhitlik firmasıyla tam anlaşmak üzereydik ama son anda, maliyetlerin yükseldiği gerekçesiyle sözleşme yapmaktan vazgeçti. Şimdi yeni bir müteahhitlik firmasıyla görüşmeye başladık ama öğrendiğime göre o da ekonomik koşullar nedeniyle sözleşme yapmaya yanaşmıyormuş. Her şeye zam geldi müteahhitler haklıdır bir şey diyemiyorum ama her şeye zam geldiği kadar keşke bizim maaşlara da zam gelse… Benim tek çocuğum var, 2 üniversite bitirdi ama işsiz. Bana, ‘lütfen bana borç bırakmayın’ diyor, çalışmıyorum, ödeyemem’ diyor. Gerçekten çok zor bir süreç yaşıyoruz. Kredi konusunda da hala bekliyoruz. Biz hibe istemiyoruz, 2 yıl ödemesiz, sıfır faizli ve 18 ay vadeli kredi istiyoruz. Sanırım son çare, arsaları satacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi