DERLEYEN: NİL KAHRAMANOĞLU/ İZ GAZETE- Pınar Teke’nin sunduğu Gündem Özel programının konuğu girişimci Şenol Aslanoğlu oldu. Kentsel dönüşüm ve kooperatifleşme modeliyle Türkiye’ye örnek projelere imza atan Aslanoğlu, gerçekleştirdiği başka projelere de değindi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na 3 yıl sunumu yapması ile ilgili konuşan Aslanoğlu, hayata geçirdikleri kentsel dönüşüm projesinden de bahsedildiğini iletti. Aslanoğlu, “Sunumda yoktum. Sunum PM ve MYK üyelerine yapıldı. Ama Tunç Bey’in 3 yılını anlattığı bir sunum olduğunu biliyorum. Burada da kentsel dönüşümde neler yaptığından, hangi modeli nasıl geliştirdiğinden bahsetmiş. İzmir’de uzun süredir bekleyen kentsel dönüşüm sorunu, kooperatifleşmeyle birlikte aşılır hale geldi. Birçok alanda başladı. Örnekköy’de 2 etapta birden başladı. Onun dışında Gaziemir Aktepe’de bir proje başladı. Kazıları tamamlanıyor. Ardından Uzundere sahası başlanacak. Kentin her yerinde farklı farklı alanlarda bekleyen kentsel dönüşümler hayata geçecek” ifadelerini kullandı.

DAYANIŞMA VURGUSU

Örnekköy’deki temel atma töreninde yaptığı konuşmaya değinen Aslanoğlu, “O günkü konuşmada kooperatifleşmeye vurgu yapmamdaki en temel şey şu; bilmeden yapılan eleştiriler vardı. Kooperatifin yöneticileriyle ilgili eleştiriler yapıldı. Bazı arkadaşların ufku bunu almaya yetmiyor. Konuşmanın bütününde aslında birçok şeye değinmişiz. Büyükşehir Belediyesi bir model geliştirmiş. Sonuçta 10 yıldır yapılamayan bir şey var ortada. Vatandaş evini bekliyor. Müteahhidin verdiğiyle vatandaşın istediği birbirini tutmuyor. Ben Ticaret Odası’nda görev yapan biri olarak hiçbir müteahhit arkadaşı suçlamıyorum. Onlar ekonomik olmadığını söylüyorlar. Ama bu işin sürebilmesi için bir modele ihtiyaç vardı. Kooperatifleşerek bu durumu çözebileceğimiz söylendi. Aslında bir dayanışma çağrısı yapıldı. İş dünyasının da bir adım önde olması istendi. İzmirli de buna güvendi ve 49 günde temel atması tamamlandı” şeklinde konuştu.

‘BİZİ KARIŞTIRMAYIN’

Yapılan eleştirilere de yanıt veren Aslanoğlu, “Siyaseten tartışmalar olur anlarım. İktidar-muhalefet, yerel iktidar-yerel muhalefet birbiriyle atışırlar. O gün de söylediğimiz bugün de söylediğimiz şu; İzmir iş dünyasını karıştırmayın. Bizi bu tartışmaların bir parçası haline getirmeyin. Çünkü bizim tek yaptığımız bu dayanışma çağrısına kulak vermektir” dedi.

‘DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR’

Örnekköy 4. Etap Projesi hakkında konuşan Aslanoğlu, İzmir’de detaylı bir dönüşüm yapılması gerektiğini altını çizdi. İzmir’in deprem bölgesi olduğunu ifade eden Aslanoğlu, “Çok uzun zamandır bekleyen, sadece bir etabında bir blokluk çalışma yapılmış alanlardan biriydi. Bütün kentsel dönüşüm noktaları kent çeperlerinde yer alan, dezavantajlı grupların yaşadığı bölgelerdeki kötü konut stokunu iyileştirmek amaçlı çalışır. Kabul etmemiz gerekiyor ki İzmir’in yenilenmesi gerekiyor. Örnek verecek olursak bugün Hatay’da 80 öncesinde yapılan çok katlı binalar da mühendislik ömürlerini tamamlamak üzereler. Dönüşmesi gerekiyor. Depremde hasar alan bölgelerin yenilenmesi gerekiyor. Çünkü İzmir bir deprem şehri. Bunları yenilemek için desteğe ihtiyaç var. Ya devlet baba destek olacak ya siz yerel imkânlarla yapacaksınız ya da bir finansman kaynağı yaratacaksınız. Kooperatif aslında yıllardır savunduğumuz bir dayanışma modeli” diye konuştu.

‘VERİMLİ TOPLANTI’

32 kooperatifin İZTO’da buluşmasının önemli olduğu ifade eden Aslanoğlu, “İzmir Ticaret Odası’nın kooperatiflerle ilgili bir meslek komitesi var. Burada iki tane meclis üyesi var. Birisi Halil Kurt. Aynı zamanda Batı-Koop’un da başkanı. Diğeri de Melih Tunç Tandaoğan. Onların önderliğinde gelişen, tüm kooperatifleri toplayan, mevzuatların konuşulduğu ve çözüm önerilerinin tartışıldığı çok verimli bir toplantıydı” diye konuştu.

MODERN TARIM ÇALIŞMALARI

İzmir Sanayici İş İnsanları Derneği’nden (İZSİAD) bazı arkadaşlarla Dikili Organize Tarım Bölgesi’nde benzer çalışmamız var. Aslında orada da kooperatif kurmak üzere çıktık yola. 100 dönümün üzerinde bir alanda modern tarım-sera yatırımı için çıktık. Ticaret Odası’nın çok güzel bir çalışması. Başkan Mahmut Özgener’in çok başarılı çalışmalarından biri. İzmir’de belli noktalarda tarıma dayalı ihtisas sanayi bölgeleri kuruluyor. Bunlardan bir tanesi de jeotermal kaynakların kullanılabileceği Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi. Aslında bu alanların hiçbiri tarım yapılabilir alan değil. Domates ekseniz olmaz. Verimsiz bir alanı verimli hale getirmek için kurulmuş proje. Hükümet de destek sunuyor. 21 tane iş insanı birlikte, ‘Kooperasyon usulüyle modern tarım geliştirebilir miyiz?’ düşüncesiyle hareket ettik. Orada da tarımda bir model geliştirmek istiyoruz. Bir buçuk sene önce yatırımına başladık. Altyapı çalışmaları sürüyor. Tamamlanınca da üst yapı yatırımları başlayacak. Bölgede tarıma dayalı yeni istihdam alanları yaratılmış olacak. Çiftçimizle, köylümüzle birlikte yapacağımız modeller geliştirebilir miyiz diye düşünüyoruz. İnsanların köylerinde de mutlu olacakları, para kazanacakları doğru metotlarla üretim yapabilecekleri düzeni hep beraber oluşturabilir miyiz? Çünkü kentte yaşayan iş insanları olarak pandemide gördük ki tarım olmadan hayatımız yürümüyor. O yüzden taşın altına elimizi koyu hep beraber elimizi koyup köylerde de yaşamı inşa etmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

‘İZMİR İÇİN BÜYÜK ŞANS’

Tarihi Kemeraltı’nın Yeniden Keşfi’nin (TARKEM) İzmir için önemli bir yere sahip olduğunu da aktaran Aslanoğlu, “İzmir için de Kemeraltı için de çok büyük bir şans. Kemeraltı, uzun yıllardır hepimizin konuştuğu, mevzuata takılan bir yer. Çok ortaklı ve çok kişinin desteklediği bir İzmir projesi olan yerlerden biridir. Hep beraber biraz daha dikkat edip destek olursak, Kemeraltı çok daha güzel bir yer olacaktır” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi