Gizem TABAN/İZGAZETE- Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yolsuzluk iddiaları üzerine tutuklanması ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından Menemen Belediye Meclisi’nde gerçekleşen başkanvekili seçiminde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Deniz Karakurt ile AKP’li Aydın Pehlivan’ın yarışmış ve 4 tur şeklinde gerçekleşen seçimde eşitlik yaşanması sonrasında kura çekilmişti. Cam kavanoz içinde yapılan kura sonucunda CHP’li Karakurt başkanvekili seçilmişti. Seçim sonrası AKP tarafından Bölge İdare Mahkemesine yapılan itirazda mahkemenin seçimdeki kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesini durdurması ve kuranın yeniden yapılmasına karar vermesinin ardından CHP mahkemenin kararına ‘haksız’ ve ‘yasaya aykırı’ olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti.
 

CHP’nin mahkeme kararına yaptığı itiraz reddedildi. Konuya ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan CHP Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan, “İtirazımız reddedildi ancak bu ara karar.  Mahkemenin kararını bekliyoruz” dedi.

‘KARAKURT GÖREVİ BIRAKACAK, NİHAİ KARARI BEKLİYORUZ’
 

İtirazın reddine ilişkin karar hakkında İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel şunları söyledi: “Bu karar ‘yürütmeyi durdurma’ kararına yaptığımız itirazın reddi kararı. Yani bu kararla yürütme durdurulmuş oluyor. Yürütmenin durdurulması Deniz Karakurt’un görevi bırakması demek. Şimdi Deniz Karakurt görevi bırakacak, belediye kanununa göre Meclis Birinci Başkanvekili Mehmet Karabiniş mahkemenin nihai kararına kadar belediye başkanının görevlerine vekalet edecek. Eğer mahkeme esas/nihai kararında yine iptal ederse, ‘seçim tekrarı’ derse seçim tekrarı, ‘kura tekrarı’ derse kura tekrarı olur ama nihai karar verilene kadar meclis birinci başkanvekili karara vekalet eder. Yürütmenin durdurulması kararı esas hakkında verilen bir karar değildir, sadece Deniz Karakurt’un seçilmesi ile ilgili bir karardır. Burada dava konusu idari işlem belediye başkan vekili seçimi işlemidir. İdari işlem bir bütündür. Mahkemece idari işlem bölünerek / parçalanarak "Seçim geçerlidir ama kurayı iptal ediyoruz" şeklinde bir karar verilemez. Davacı Aydın Pehlivan'ın dava dilekçesindeki talep de kuranın iptal edilmesi değil belediye başkan vekili seçiminin iptalidir.''

Editör: Haber Merkezi