1 Nisan Cumartesi günü 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği referandumu öncesi ilginç bir festival yapılacak. DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere pek çok sivil toplum örgütü ve siyasi partinin oluşturduğu İzmir Demokrasi Güçleri, referandumda 'Hayır' oyu verme çağrısı yapmak üzere 'Bir Hayır Festivali' geçleştirecek. 'Umudu kesme yurdundan' sloganıyla düzenlenen festivalin tanıtımı için İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapılan basın toplantısına İzmir Demokrasi Güçleri temsicileri ve müzisyenler katıldı.TMMOB İzmir Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, referandum öncesi siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerini pek çok etkinlik yaptıklarını, kendilerinin ise miting yerine bir festival yapmayı daha uygun bulduklarını söyledi. Bunun için de 1 Nisan'da Gündoğdu Meydanı'nda 'Bir Hayır Festivali' düzenlendiğini belirten Yalçın, festivale katkı veren müzisyenlere teşekkür etti. Yalçın, iki dev ekran kurulacağını ve burada 'hayır' kapmayası video ve şarkılarının yayınlanacağını söyledi. Konuşma yapılmayacak olan festivalde sadece sunucunun konser aralarında 'Hayır' taleplerini gündeme getireceği bir paragrafı geçmeyen metinler okuyacağını belirten Yalçın, müzisyenlerin 'Hayır' kampanyası için özel besteledikleri şarkılara da konserde yer vereceklerini açakladı. 

İzmir Müzisyenler Derneği gönüllüsü Meltem Demir ise konsere katılacak müzisyenler adına yaptığı açıklamada "Hayata güzellik katan ezgilerimizle, sesimiz ve yüreğimizle, insani duyarlılıklarımızla ülkemiz için, yarınlarımız için duyduğumuz kaygıyı ifade etmek ve itirazımızı yükseltmek için bir araya geldik. Biz müzisyenler, ülkemizde kaygı verici gelişmelere tanık oluyoruz. Bir yandan sanat kurumlarında ve akademide tasfiyeler, yasaklanan konserler, devlet tiyatrolarında hangi oyunların oynayacağına karar verilmesinden sanat kurumlarında kendi anlayışına ters gördüğü sanatçıları görevlerinden uzaklaştırmaya varan uygulamalar sürmekte. Aynı tablo üniversitelerde akademisyenlere, bilim insanlarına yönelik baskıcı, sansürcü tutum ile devam etmektedir. Yargıdan emniyete devletin tüm kurumları iktidarın ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmektedir" dedi.

Demir referandumda 'Hayır' diyeceklerini açıkladı. Bunun nedenlerini de tek tek sıralayan Demir "Toplumsal barış sağlanmadan, ülkemizdeki çatışma süreci son bulmadan, yargı başta olmak üzere, devleti oluşturan kurumlar demokratik ve adil bir sisteme doğru onarılmadan, kesimler arasında sürekli kışkırtılan kin ve düşmanlık, ötekileştirme, farklı hayat tarzlarına karşı yükseltilen ayrılıkçı söylem ve politikalar son bulmadan, seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda katılımcı bir demokrasiyi güçlendirmeyi amaçlayan düzenlemeler yapılmadan, evrensel hak ve özgürlükleri ihlal eden tüm antidemokratik yasa ve kanunlar değiştirilmeden, kadın cinayetleri ve çocuk istismarı başta olmak üzere ülkemizde giderek artan taciz ve tecavüze, şiddete karşı etkin sosyal politikalar ortaya konmadan; sanata, bilime, düşünceye, akademiye, basına ve ifadeye gerçek anlamda bir özgürlük ve özerklik sağlanmadan; eğitim sistemi gerçekten bilimsel bir yaklaşım ile akla ve vicdana uygun bir şekilde, ideolojik kaygılardan uzak bir biçimde herkes için ulaşılabilir ve parasız hale getirilmeden; Kirli enerji politikaları ve yapılaşma gibi çevre karşıtı politikalar terk edilmeden, devlet, demokrasi ve adaleti eşit yurttaşlık hakkı temelinde herkes için güvence altına almadan; tüm kültür, inanç, kimlik, dil ve düşüncelere herhangi bir dayatma olmaksızın, anayasal eşitlik temelinde haklar sağlanmadan yapılacak bir referandumla sistem değişikliğine gidilmesinin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğine inanıyoruz" dedi.

Referandumun eşit olmayan koşullarda gerçekleştirileceğini savunan Demir içeriğine dair tartışmalar yürütlümeden, bir toplumsal barış ve hoşgörü ortamı yaratılmadan kamplaşmalara yol açan bir biçimde oylanacak olan maddelere 'Hayır' dediklerini açıkladı. Toplumsal mutabakat yaratmak yerine karşıt düşüncede olanların terörist ilan edildiğini dile getiren Demir "Bizler özgürce sanatımızı, müziğimizi icra etmek istiyoruz. İnsanlar arasında kamplaşmalara ve düşmanlaşmaya yol açan siyasetin son bulmasını istiyoruz. Herkes için özgürlük, herkes için adalet, herkes için demokrasi istiyoruz. Bizler müzisyen duyarlılığımızla sözümüzü söylemek, sesimizi yükseltmek, toplumun itirazları ve kaygıları olan kesimlerinin sesi olmak, umutsuzluk ve kararsızlığa düşen insanlara bir umut olmak istiyoruz. Bu amaçla sevgiyi, dostluğu, neşeyi, itirazlarımızı ve düşlerimizi müziğimizle paylaşmak üzere 1 Nisan Cumartesi günü saat 16.00'da 'umudu Kesme Yurdundan' adıyla 15 müzik grubunun sahne alacağı bir konser düzenleyeceğiz. Referandumda evet ya da hayır diyecek olan veya sandığa gitme konusunda kararsız olan tüm halkımızı biz müzisyenlerin duyarlılığına ve ezgilerine kulak vermeye, müziği paylaşmaya davet ediyoruz" dedi.

'Bir Hayır Festivali' 1 Nisan Cumartesi günü Gündoğdu Meydanı'nda başlayacak. Festival'de Ahura, Can Uzunallı, Cumartesi Müzik Grubu, Evrim Özkaynak, Fourfeit, Her Derde Deva, IMD Müzisyenleri, No Name, Praksis, TTN Metallica Tribute, Repertoire Dogs, Seraf Sokak Orkestrası, Sineztesi konser verecek. Orhan Alkaya ise şiir okuyacak. Konserde konuşma yapılmayacak. 

Editör: Haber Merkezi