Gizem TABAN/İZ GAZETE- Efes Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Türkiye Tiyatrolar Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile ‘Tiyatro Özgürleştirir’ sloganıyla düzenlenen 14. Türkiye Tiyatro Buluşması hız kesmeden sürüyor. 2-6 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek programın ikinci günü atölyelerle başladı. Gün içinde, Pamucak sahilinde yer alan Efes Selçuk Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde yapılan atölyelerin ardından akşam saatlerinde Ahmet Ferahlı Parkı’nda, Orçun Masatçı’nın moderatörlüğünde, ‘Değişen Dünya ve Tiyatro’ adlı söyleşi gerçekleşti. Programın konukları Levent Üzümcü, Murat Çidamlı ve Ayşe Emel Mesci oldu.

HANGİ ATÖLYELER GERÇEKLEŞTİ?

Tiyatro Buluşması’nın ilk atölyesi Cengiz Toraman ile ‘Oyuncu musun? Öyleyse Yak Kendini’ oldu. Ardından Çağrı Özgür Hün Şan Atölyesi’ni, Kemal Oruç ‘Çocuklarla Yaratıcı Drama Atölyesi’ni, Yüksel Saymaz Işık Atölyesi’ni, Ayşe Emel Mesci ‘AEMA Ritüelden Dramaya;Hikaye Anlatıcılığı’ Atölyesini, Faysal Tekoğlu Tango Atölyesi’ni, Meltem Yorulmaz Dans- Hareket Atölyesi’ni gerçekleştirdi.  

‘AKLIMIZI ÖZGÜR BIRAKMALIYIZ’

Değişen Dünya ve Tiyatro’ söyleşisinde konuşan Tiyatro Sanatçısı Levent Üzümcü, “Sinemanın ve televizyonun, tiyatronun yerini aldığını söylerler. Çok iyi film izleyen ile çok iyi tiyatro izleyen arasında müthiş bir fark vardır. Tiyatronun canlı bir söz olması, söz işçiliği olması, o an olması gibi etkenler çok şeyi değiştirir. Sinema biter tekrardan izlersiniz aynı kalır ancak tiyatroyu defalarca izleseniz pek çok farklılık bulabilirsiniz. Aklımızı, fikrimizi özgür bırakmamız gerekiyor. Böyle bakabilirsek tiyatroyu teknolojiyle buluşturabiliriz. Teknolojiyi iyi ve doğru kullanmamız gerekiyor. Umuyorum bunu yapabileceğimiz derecede tiyatroya dört elle sarılırız. Benim hayatımda; teknolojiyle buluşmuş tiyatro en büyük keyiflerimden biri…” ifadelerini kullandı.

‘DİJİTAL TİYATRO OLMAZ’

Sinema ve Tiyatro Sanatçısı Murat Çidamlı ise şunları söyledi: “Pandemi döneminde tiyatro salonları kapandı, insanlar evine hapsoldu. İletişim ve bilişim teknolojilerinin tiyatronun içerisine girmesiyle tartışmalar yaşandı. Tiyatro, tiyatroda yapılır. Bence de böyle. Dijital olan teatral ya da dramatik olabilir ama dijital tiyatro olmaz. Dijital olduğu andan itibaren başka tür bir sanat dalıdır, tiyatro değildir.”

‘56 YILDIR TİYATRO YAPIYORUM AMA…’

Tiyatro Sanatçısı Ayşe Emel Mesci de, “Burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Selçuk, Anadolu tiyatrosunun merkezlerinden biri. Burada bu çalışmaları yapmak benim gibi 71 yaşındaki sanatçı için bir nimet. Ben teknolojiden bıktım. Evet teknoloji çağındayız ama teknoloji çok pahalı bir iş. Onun yerine bundan sonra yapacağım tiyatro konusunda kadim ve bilimi birleştirmek ve oradan yeni bir biçim üreterek yeni bir sahne anlayışı geliştirmek istiyorum.  Bu noktada kendimi geliştirdiğim tekniklerle buradaki genç oyuncularla bugün verimli bir çalışma yaptık. Üzülüyorum, 56 yıldır tiyatro yapıyorum ama bu ülkede bana sadece bir kere antik tiyatroda tiyatro yapma hakkı verdi, o da Efes Antik Kenti’ydi” diye konuştu. 

‘OTO-SANSÜRÜ AŞMALIYIZ’

Seyircilerden gelen ‘Aklımızı, fikrimizi özgür bırakmalıyız dediniz, bunu biraz açar mısınız?’ sorusunu yanıtlayan Levent Üzümcü, “Aklımızı fikrimizi özgür bırakmamız demek; bizim de aklımızın da bir yerlere gidebilmesi demek. Bu biraz yürümekle ilgili… Orayı hayal edebiliriz ama gidebiliyorsak da gidebiliriz. Kimileri olabildiğince dar alanda olabildiğince özgürleştiğini düşünür. Bu da yanlış değil, biraz kendinle kalmak, kendinle konuşmak, sanat yoluyla derdini ifade edebilmek gerekiyor. Ama her nerede nasıl yaşıyorsak yaşayalım oto-sansürü aşmalıyız. Sanatta oto-sansürü aşmamız gerekiyor. Sanat işi, aklını fikrini hür tutan insanların işi” ifadelerini kullandı. 

‘SELÇUKLULAR ÇOK ŞANSLI’

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Orçun Masatçı, “Bizi burada yalnız bırakmayan Selçuk halkına ve tiyatro buluşmasına katılan tüm tiyatro emekçilerine teşekkür ediyorum” dedi. Ev sahipliği ve Tiyatro Buluşması’na katkılarından dolayı Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’e de teşekkür eden Masatçı, “Selçuklular Filiz başkana sahip olduğu için çok şanslı” dedi.

‘DEĞİŞİMLERE KOLAY ADAPTE OLACAĞIZ’

Başkan Sengel, söyleşi konuklarına Efes hatırası olarak Tanrıça Artemis heykelciği hediye etti. Ardından bir konuşma yapan Sengel, “Efeslidir Heraklitos ve der ki; ‘değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.’ Biz buna inanırız ama sizler var olduğunuz sürece anlıyorum ki biz değişimlere de çok kolay adapte olacağız. Efes Selçuk ilham veren kenttir. Umarım ilham perileri size de ilham verir” dedi. Ayşe Emel Mesci de, “Filiz Başkan Artemis’e yakışır bir başkan. Kadınlarımızla gurur duyalım” ifadelerini kullandı. 

FRİDA, TİYATROSEVERLERLE BULUŞACAK

Saat 21.00’da Selçuk Açıkhava Tiyatrosu’nda ‘Frida’ adlı oyun tiyatroseverlerle buluşacak.

Editör: Haber Merkezi