TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bulunan aralarında birçok önemli sanatçıya ait 33 tablonun kaybolduğu geçtiğimiz Aralık ayında kamuoyuna yansımıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise kayıp tablo sayısının 46 olduğu ancak bunlardan 24 tanesine ulaşıldığı belirtilmişti. Ancak maddi değeri 158 bin lirayı aşan manevi değeri ise ölçülemez olan 22 tablonun kayıp olduğu belirlendi.

Kayıp tabloların hikayesini İz Gazete okuyucuları için hazırladık;

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura’nın başkanlık döneminde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sanat Danışmanlığı görevini yürüten Alev Bursalıoğlu, aralarında Bedri Rahmi Eyüboğlu Aliye Berger, Şeref Bigalı, Cavit Atmaca, Mustafa Esirkuş gibi sanatçılara ait olan değerli 46 tabloyu Belediye bünyesine kazandırmıştı. Bursalıoğlu, 1999 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde Özfatura’nın seçimi kaybetmesi sonrasında yürütmekte olduğu Sanat Danışmanlığı görevinden ayrılmıştı.

‘TABLOLAR KONAK BELEDİYESİ’NİN KÜLTÜR MERKEZİ’NDE DÜZENLENEN DÜĞÜNDE KARŞIMIZA ÇIKIYOR’

Kayıp tabloların bulunması ile ilgili davayı açan Ali Rıza Avcan, Sayıştay Başkanlığı’na yazdığı yazıda Bursalıoğlu ile gerçekleştirdiği bir konuşmayı aktardı. Avcan, Bursalıoğlu’nun kendisine, bahsi geçen tablolardan bir kısmını 8 Ekim 2004 tarihinde, bir tanıdıklarının Konak Belediyesi’ne ait Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde yapılan nikâhı sırasında fuayede gördüğünü söylemiş ve “Oradaki görevlilere bu tabloların çok değerli olduğunu belirttim. Ardından da bu konuyu görüşmek için ilgili genel sekreter yardımcısından randevu istedim ancak randevuyu alamadım.” dediğini iddia etti. 

İşler buradan sonra biraz tuhaflaşıyor. 1999 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin envanterine giren tablolar, 2008 yılında tablolardan bazılarının bulunamaması, bazılarının da ‘kullanılamaz durumda olması’ sebebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi demirbaş listesinden çıkartıldı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kayıp tablolar meselesi kamuoyuna yansıdıktan sonra gerçekleşen araştırmayla birlikte, bu tablolardan 5 tanesinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlık odasında çıkınca, tabloların tamamının kayıp olmadığı ve 2008’de düzenlenen belgenin gerçeğe aykırı olduğu ortaya çıktı.

TABLOLARDAN BİR TANESİ SPOR TESİSİ BÜROSUNDAN ÇIKIYOR!

Ali Rıza Avcan tarafından mahkeme yoluna gidilmesini izleyen sürecin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaptığı araştırmada 46 kayıp tablonun 24’ünü belediyelerin farklı duvar ve depolarında buluyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlık odasında 5, Bostanlı Rekreasyon Alanı’ndaki spor tesisinin bürosunda bulunan 1 ve Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı’na bağlı bir müdürlüğün Üçyol Metro İstasyonu içerisinde yer alan deposunda da 2 adet tablo bulunmakta. Ancak bunlardan en ilginci, Bostanlı Rekreasyon Alanı’ndaki spor tesisi bürosunda bulunan tablo. Tablonun neden orada bulunduğuna dair hiçbir bilgi söz konusu değil.

Öte yandan yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aktardığına göre kayıp tablolardan 10 tanesi ise Konak Belediyesi’ne bağlı Güzelyalı Kültür Merkezi’nde olduğu ortaya çıktı.

Bedri Rahmi Eyüboğlu - Balık

158 BİN LİRAYI AŞAN DEĞERİ İLE 22 ESER HALA KAYIP

Ali Rıza Avcan’ın açtığı davada 33 eserin kayıp olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise kayıp tablo sayısının 33 değil 46 olduğu ancak bunlardan 24 tanesine belediyenin farklı noktalarında ulaşıldığı anlatılıyor. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre maddi değeri 158 bin lirayı aşan, manevi değeri ise telafi edilemeyecek durumda olan 22 tablo hala kayıp durumda.

İşte kayıp tabloların listesi;

BELEDİYE ÇALIŞANLARI MI SUÇLU YOKSA BELEDİYE’NİN İŞLEYİŞİ Mİ YANLIŞ?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde farklı tarihlerde çalışan 6 kişinin yargılandığı davada çalışanlar ‘görevlerini ihmal’ ettiği gerekçesiyle yargılanıyorlar. Duruşma tutanağına geçen kayıtlara göre suçlu olduklarını reddeden belediye çalışanlarının hemen hepsi kayıp tablolar hakkında bir şekilde bilgi sahibi olduklarını ancak herhangi bir şekilde sorumlu olmadıklarını iddia ettiler. Burada da akıllara 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işleyişi problemi mi var?' sorusu kafaları kurcalıyor.

Öte yandan kayıp tablolar için davacı konumunda olan Ali Rıza Avcan, mahkemenin ilk duruşması öncesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 150 yıllık bir belediyecilik tecrübesi olduğunu hatırlatarak şu ifadeler kullandı;

”Bugün burada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en üst düzeyden en alttaki sıradan memuruna kadar 6 kamu görevlisi değil; içinde bulunduğumuz yıl itibariyle 150. yılını kutlayan büyük bir belediyenin kültür ve sanat politikalarıyla uygulaması yargılanıyor. Bugün burada bundan tam 20 yıl önce depolarda bulduğu yıpranmış, hırpalanmış tabloları alıp iki yıl süreyle onaran ve arkasından bir sergi düzenleyip bir katalog hazırlayan, bu tabloları bir sanat eseri olarak belediye demirbaşlarına kaydedip İzmir'e kazandıran sanatsever eski bir belediye yönetimi ile bu tabloların geri kazanımından 10 yıl sonra yeniden aşınıp hırpalandıklarını bahane ederek onları demirbaş kayıtlarından düşürüp imha etmeye kalkan liyakatsız, ehliyetsiz kişilerden oluşan başka bir belediye yönetimi arasındaki farkı görmüş oluyoruz. O nedenle, bu davaya konu olan tabloları 1998 yılında İzmir'e yeniden kazandıran ve kaybolduklarını bana bildirerek bu davaya esas olan araştırmalara neden olan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski sanat danışmanı Alev Kılıç Bursalıoğlu'na huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Dileğim kültür ve sanat alanında görevli olan tüm belediye yöneticilerinin onun duyarlılığına, sorumluluk anlayışına sahip olmasıdır."

Cavit Atmaca- İnciraltı

Aliye Berger- Mevleviler

Tüm bunlara ek olarak mahkeme süreci halen devam ediyor. Bir sonraki duruşma 11 Nisan 2019’da saat 11:20 de gerçekleşecek.

Editör: Haber Merkezi