ROJİN SUBAŞI/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde kozmetik sektörünün hayvanlar üzerinde gerçekleştirdikleri deneylere dikkat çekmek için yayınlanan Save Ralph kısa filminin viral olmuş ve büyük tepki toplamıştı. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin geçtiğimiz yıllarda yasaklandığını söyleyen Kimya Mühendisleri Odası başkanı Mehlika Koç ve Avukat Melike Özdemir İz Gazete'ye açıklama yaptı.

Geçtiğimiz yıllarda kozmetik sektöründe hayvanlar üzerinde test yapılmasının yasaklandığını vurgulayan Özdemir şunları söyledi:

"Türkiye'de kozmetik sektöründe bu yasaklandı fakat eğitim alanında bilimsel gerekçelerle hayvanlar üzerinde test yapılıyor. Tamamen yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz çünkü hayvanların hakları ihlal ediliyor, işkenceye maruz kalıyorlar, öldürülüyorlar. Kemirgenler deney sonrası boyunları kırılarak öldürülüyor. Mevzuata aykırı davrananlar caydırıcı yaptırımla karşılaşmıyorlar.. Zaten bilimsel alternatif yöntemler mevcut, bunu uzmanlar da söylüyor. Üstelik alternatif yöntemler daha güvenilir. Bu tür deneylerin akademik yükselme için kullanılması kabul edilebilir değil.”

İnsanların aldıkları ürünün hayvanlar üzerinde denenip denenmediğini bilmeye hakkı olduğunu söyleyen Özdemir, "Çoğu kişi bu tarz ürünleri kullanmak istemeyebiliyor. Aslında bu Save Ralph animasyonu ile bir farkındalık oluştu. Böyle bir şey olduğunu bilmeyen insanlar bile vardı" diye konuştu.

‘BİRÇOK ÜRETİCİ FİRMA BELGE İSTİYOR’

Kimya Mühendisleri Odası başkanı Mehlika Koç, “Kozmetik ürünlerde hayvanlar üzerinde test yasağı zaten 2004 yılından, kozmetik hammaddeleri için test yasağı ise 2009’dan bu yana mevzuatta yer almaktadır. Bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Birçok üretici firma, hammadde tedarikçilerinden hayvan deneyi yapılmadığına dair belge istiyor. Hem Avrupa hem de Türkiye mevzuatında yasak olan bir konu, pazarlama stratejisi gibi kullanılıyor. Bu çok yanlış." ifadelerini kullandı.

LOGOYU AMBALAJINA KOYMAK HAYVANLAR ÜZERİNDE TEST YAPMIYORUZ DEMEK DEĞİL!

“Kullanılan tavşan logosu da “Cruelty Free” (yani hayvanlara eziyet etmiyoruz demek) sertifikası veren ticari bir firmanın logosu” diyen Koç, “Bu firmaya üye olan tavşan logosunu kullanabiliyor. Bütün bunlar pazarlama taktikleri. Logoyu ambalajına koymak, hayvanlar üzerinde test yapmıyoruz demek değil. Bu taktik, tüketiciyi kandırmaktan başka bir şey değildir. Aslında üreticilerin, ürünlere ilişkin yapması gereken başka birçok test var. Zaten bu testleri tam manasıyla yapan firmaların ürünleri güvenli oluyor.

Sonuç olarak; mevzuata tam uyan firmalar, hayvan testlerini yaptırmıyor. Maalesef bazı markalar bu yasağı delebiliyor. Hayvan sevgisinden uzak ve ticari amaçlarını her şeyden üstün tutan firmalar bu testleri yapabiliyor. Fakat ülkemizde özellikle genç tüketiciler bu konularda çok bilinçli” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi