TUGAY CAN / İZ GAZETE - Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, gündelik yaşamı alt üst etti. Koronavirüs vakalarında yaşanan artış ile birlikte yoğun bakım ünitelerinde yaşanan yoğunluk; sağlık hizmetlerinin de kısmen de olsa aksamasına neden oluyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ise yaşanan olağanüstü süreçte tüm dünyada benzer sıkıntıların yaşandığını dile getirdi. Obuz, “Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan ettiği bu süreçte sağlık hizmetlerinin de olağan, eskisi gibi devam etmesini bekleyemeyiz” dedi.

Koronavirüs dışında da insanların yararlanması gereken sağlık hizmetlerinin bulunduğunu ve bu servislerin durdurulmadığını azaltıldığını ifade eden İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, acil servislerin de bu süreçte pandemi dışı hastalara hizmet verdiğini kaydetti. Mekanların büyük oranda izole edilmesi işleminin sağlandığını aktaran Obuz, salgın süresince Kanserler, organ nakilleri, kronik hastalıklar (kalp ve böbrek yetmezlikleri), kardiyovasküler hastalıklar, kronik dejeneratif hastalıklar, çocuk sağlığı, kadın hastalıkları ve doğum hizmetleri faydalanmasının önemine değindi.

Obuz, “Salgının bu günlerinde, sağlık kuruluşlarının tümü hastalık için bir kaynak olabileceğinden giden hastaların mutlaka maske kullanması ve kişisel hijyen kurallarına azami ölçüde uyması gerekiyor” diye konuştu.

‘TELE-TIP’

Bazı hastanelerde de tele-tıp uygulamalarının başladığını söyleyen Obuz, “Hastalar sorunlarını ve istenen laboratuvar sonuçlarını hekimlerine iletip tedavisini de aynı yolla alabiliyor. Buna ilk başlayan ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları olmuştu. Şimdi diğer alanlarda da özellikle kontrol hastaları için yaygınlaştığını biliyoruz. Tabi ki bunun geçici bir dönem için olduğunu, fizik muayenenin yerine hiçbir şeyin geçemeyeceği gerçeğini de unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

İzmir’de de pandemi dışı hastalara bakan hastanelerin bulunduğunu kaydeden Obuz, İl Sağlık Müdürü tarafından “Buca Seyfi Demirsoy ve Çiğli Eğitim Hastaneleri’nin pandemi dışı hastalar için ayrıldığı, covid-19 pozitif çıkan hastaların buradan diğer hastanelere gönderildiği” bilgisini de gazetemiz ile paylaştı.

‘PANDEMİ KURULU’NDA TEMSİL EDİLMİYORUZ’

Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü gün İzmir Tabip Odası’nın İzmir İl Sağlık Müdürü’nü arayarak; Tabip Odası’nın her türlü desteği verebileceğini, ortak çalışmada yer alabileceğini ifade ettiğini belirten Obuz, “Geçen hafta Yönetim Kurulu olarak bir ziyaret gerçekleştirdik. Onun dışında sorunlarımızı telefonla da bizzat Sağlık Müdürü’ne iletebiliyoruz. İzmir Valiliği tarafından kurulan İl Pandemi Kurulu’nda İzmir Tabip Odası olarak temsil edilmiyoruz. Bu talebi bir dilekçe ile Valiliğe bildirdik. Ancak bir yanıt alamadık”

Editör: Haber Merkezi