MIT, Harvard Üniversitesi, Bishop Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Montreal, NASA ve Dartmouth Üniversitesi’nde görev yapan astronomlardan oluşan uluslararası bir araştırma grubu NASA Kepler K2 uzay teleskobu ve yer konuşlu birçok teleskoptan elde edilen verileri kullanarak WD1202-024 olarak adlandırılan çok nadir bulunan bir çift yıldız sistemini keşfetti.

Keşfedilen çift yıldız sistemi, Güneş benzeri yıldızların evrimlerinin son aşamasını temsil eden beyaz cüce olarak adlandırılan ölü bir yıldızın kalıntısı ve kütlesinin çok düşük olması nedeniyle normal bir yıldız oluşturamamış bir gök cismi olan kahverengi cüceden oluşuyor. Uluslararası astronomlardan oluşan bu grup her 71.2 dakikada, beyaz cücenin kahverengi cüce tarafından tamamen örtüldüğünü tesbit etti. Çift yıldız sistemini oluşturan bu gök cisimleri birbirlerinden sadece 310 bin km uzakta bulunuyor. Çalışmada bu gökcisimlerinin Yer-Ay uzaklığından daha yakın bir uzaklığa, sistemdeki büyük kütleli cismin, küçük kütleli cisme kütle aktarmadan nasıl geldiğine de yer verildi.

Sisteme ilişkin oluşturulan model, yıldızın beyaz cüce olarak evrimleşmeden önce kırmızı dev yıldız olarak genişlemiş olabileceğini bu aşamada kahverengi cüceyi de içine aldığını öneriyor. Bu da daha küçük kütleli cisimin içeri doğru spiraller çizmesine, dev yıldızın maddesinin çoğunun dışarı atılmasına ve geriye bir beyaz cüce kalmasına neden oluyor.

Yazarlar, ayrıca 250 milyon yıldan daha kısa bir zamanda bileşenlerin kütle transferini başlatabilecek yakınlığa ulaşacağını böylece WD1202-024 çift sisteminin şimdiye kadar keşfedilen en kısa dönemli kataklismik değişen yıldız öncesi sistem olduğunu da belirtiyorlar. Bu tür sistemler evrende çok nadir bulunması açısından önemli görülüyor.

Yapılan çalışma, National Science Foundation (NSF), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve TheNatural Sciences and Engineering Research Councilof Canada (NSERC) gibi kurumlar tarafından destekleniyor.

Editör: Haber Merkezi