NİL KAHRAMANOĞLU/GİZEM TABAN- İzmir'de yıkılan Buca Cezaevi'nin alanına yönelik tartışmalar sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylerken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alanı yapılaşmaya açacak bir düzenleme hazırladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de düzenlemenin iptali için geçtiğimiz günlerde yargıya başvurdu. Dava dilekçesinde cezaevi arazisini içeren parsellerin ‘Rezerv Yapı Alanı’ olarak ilan edilmesinin Buca’daki nüfus ve yapı yoğunluğunu artıracağını belirtilerek, hukuka, kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olduğu gibi gerekçelerle söz konusu işlemin iptali istendi. CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş Gültekin de gazetemize açıklamalarda bulunarak iktidara, cezaevi alanının ‘yeşil alan’ olması yönünde çağrı yaptı. Taş Gültepe, Buca Cezaevi alanının yeşil alan olması için başlattıkları imza kampanyasına dair de konuştu.

KAMPANYAYI ANLATTI

CHP Buca İlçe Örgütü olarak başlattığı imza kampanyasının detaylarını paylaşan Taş Gültepe şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyemiz tarafından dava açıldı. Biz de bu süreç içerisinde Bakanlığın askıdaki planına karşı, daha önce il Başkanımız Deniz Yücel ile birlikte yıkılan cezaevi alanının orada bir basın açıklaması gerçekleştirmiştik. Buca halkı adına talepleri dile getirdik. ‘Nedir Bucalının talepleri’ diye sorarsanız; orada ticarethane kurulmak üzere beton oluşturulmasını istemiyor. . Cezaevi alanının yeşil alan olarak kalması, sosyal donatı alanlarının artırılmasını istiyorlar. Buca gibi yoğunluğun çok yüksek olduğu bir ilçede afet toplanma merkezinin oluşturulmasını istiyorlar. AKP’li vekiller tarafından yaratılan bir dezenformasyon var. Bizim amacımız da bunu boşa çıkarmaktı. Bu alanın yeşil alan olarak kalmasıyla ilgili CHP Buca Örgütü olarak dilekçe kapmayası başlattık. Yeşil alanın azaltılıp beton alanın çoğaltıldığı planlara karşı da stant kurduk. Buca halkından da oranının yeşil alan olmasıyla ilgili ciddi bir talep var. Biz stant açtıktan kısa bir süre sonra da AKP Buca İlçe Örgütü üye kampanyası başlattı. AKP’nin olay yerine gidip eserini uzaktan izleyen suçlular gibi davrandığını düşünüyorum. Buna da gerek yoktu. Algı yaratmaya çalıştılar. Dağıttıkları broşürde de bir şey yoktu. Buca’nın yeşil alan hakkına sahip çıkmak içi bir adım da onlar atsaydı o dilekçelerden ödünç de verirdik. Ben bir ilçe başkanı olarak savunduklarını açık açık söylemeye davet ediyorum. Yaptıkları broşür dağıtımını da biçare olarak görüyorum. Sosyal donatı alanı gibi cümlelerin de aldatmaca, mızrağı çuvala sığdırma gayreti olduğunu düşünüyorum. Buca halkının bu oyunlara kanmayacağını, yaşam alanlarına sahip çıkacağını biliyorum. Ülkeyi ranta teslim eden AKP’ye cevabını da hem caddedeki standımızda hem de sandıkta vereceğini düşünüyorum. Biz, cezaevi alanında papatyalar açması, çocuklarımızın özgürce oynaması ve Bucalıların nefes alacağı bir saha yaratılması için inandığımızı savunmaya devam edeceğiz. Oranın AKP’nin inşaat alanı olmasına izin vermeyeceğiz.”

‘YEŞİL ALANA İHTİYAÇ VAR’

Bakanlık tarafından ‘Rezerv alan’ ilan edilmesine yönelik eleştirilerini dile getiren Taş Gültepe, “Burası kamunun malı. Kamunun hizmetine sunulacak bir şekilde planlanması gerekiyor. Partimiz de bunu savunuyor. Bakanlığın yaptığı planda ticaret alanı 70 bin metrekare, Büyükşehir’in planlarında ise ticaret yani inşaat alanı sıfır. Bakanlığın yaptığı planda sosyal donatı alanı 20 bin metrekare, Büyükşehir’inkinde ise 33 bin metrekare. Yeşil alan ise yürürlükteki planda 20-21 bin metrekare arası ancak şu an askıda olan planda 11 bin metrekare. Büyükşehir’in yaptığı planda ise 43 bin metrekare. Arada o kadar büyük bir uçurum var ki doğal olarak insanlar refleks gösteriyor. Siyaseti, her şeyi bir tarafa bırakın kamu vicdanı diye bir şey var. Buca Cezaevi alanının AKP’nin inşaat alanı olmasını kabullenemiyorsunuz. Çünkü Buca’nın inşaata değil yeşil alana ihtiyacı var” diye konuştu.

İktidarın attığı adımlarla Buca halkının iradesiyle inatlaştığını ifade eden Taş Gültepe, “Topladığımız imza sayısı 6 bini geçti. Birkaç gün önce de şahsi dilekçelerimizi CHP grubumuzla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdik. İmza kampanyası da devam ediyor. Planlar askıda olduğu sürece kampanyamız da mücadelemiz de devam edecek” dedi.

‘BUCALILARA BORCU’

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıkılan cezaevi alanının yeşil alan olması için büyük bir irade koyduğunu söyleyen Taş Gültepe, “Bu iradenin karşısında da AKP’den değişik açıklamalar geliyor. Ama mesele şu; bu planı kim yaparsa yapsın siz zaten 20 yıllık iktidarınız süresince bir yokluk yoksulluk yarattınız. Ekonomi dibin dibini görmüş. Sağlıkta, eğitimde sınıfta kaldınız. Yeşil alanları yok ettiniz. Bütün bunlar olurken şimdi bir fırsat var. Buca gibi bir yerde, bu kadar büyük bir alanda gerçek niyetinizi görelim. Bu aslında iktidarın Bucalılara bir borcu. Bu halkın oyuyla geldiler ve halka hizmet etmek zorundalar. Halka rağmen bunu yapmak ve bir şeyler yapıyoruz demek komik oluyor. Tamamen bir aldatmaca üzerinden gidiyorlar. Bu ülkede asgari ücretin altında emekli maaşı alan insanlar var. Bu insanlar bir bankta oturup bir çay içebilecek durumda değiller. Buca’nın göbeğinde askıda ekmek kuyruğunda bekliyorlar. Bu kuyruğun her geçen gün uzaması ekonominin her geçen gün kötüye gittiğini gösterir. Bunlar yaşanırken insanların nefes alabileceği, dinleneceği yer yerine trafik yoğunluğu, karmaşayı arttıracak bir plan yapmanın nasıl bir izahı olabilir? Vicdanen de olamaz” açıklamasında bulundu.

‘HALK ZARAR GÖRECEK’

Bakanlığın açıkladığı planın uygulanması halinde Buca halkının ciddi zarar göreceğini belirten Taş Gültepe, “Bu kadar hareketli bir nüfusun olduğu bir alanda, bu kadar göç alan nüfusun olduğu bir yerde yaşam zaten çok kolay değil. Çocukların özgürce koşabileceği alanlar yok. Bu yeni bir durum değil. Eğitimde, ekonomide, sağlıkta sıkışmış insanlar yaşam alanı konusunda da sıkıntıya düşecekler. Bu durum Buca halkının onaylayacağı bir durum değil” şeklinde konuştu.

‘YURTTAŞA ÇAĞRI’

Başlattıkları kampanyaya yönelik Bucalılara çağrıda bulunan Taş Gültepe, “Standımızın önüne tüm Bucalıları bekliyoruz. Orası kamu alanı ve biz geleceğimize, yaşam alanımıza, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bucalı, daha yeşil alanda, nefes alan bir yerde yaşamayı hak ediyor. Öte yandan İl Başkanımız da, milletvekillerimiz de AKP’ye gerekli çağrıları yapacaktır. Biz kurduğumuz stantta ve sandıkta gerekli cevabı fazlasıyla vereceğimizi düşünüyorum” dedi.

‘YANLIŞ ANLAŞILMA OLDU’

Son olarak geçtiğimiz günlerde cezaevi alanında yapılan basın açıklamasında TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir’in "Buca Belediye Başkanı burada olmalıydı" sözleri sonrası yaşanan kısa süreli gerginliğe değinen Taş Gültepe, “Bizim niyetimiz ortada. Bununla ilgili gerekli açıklamayı da gerçekleştirdik. Meslek odaları ve STK’lar ciddi bir savaş veriyor. Buca’da da çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar çok kıymetli ve hepsinin amacı ortak. Bir yanlış anlaşılma oldu sanırım. Arkadaş siyasi bir konuşma yapmadı ama o alandaki insanların birçoğu partimizdendi. Daha sonra konuştuk zaten. Herhangi bir sıkıntı yok. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da Buca Belediye Başkanımızın da tavrı nettir. Belediye başkanlarımız tabii ki bakanlıklarla birtakım çalışmalar yürütecek. Çünkü kamu hizmeti veriyor. Örgütümüz, belediye başkanını temsilen alandaydı ve orada olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi