ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Hülya Tomak ve Polatkan Ayvaz, Ege Üniversite Bisiklet Topluluğu’nda tanışmış iki arkadaş. Birlikte yola çıktıkları Heybede Kitap projesinde amaçları çocuklara kitap götürerek ulaşımda bisikletin önemini fark ettirmek. 

Aktif birer bisiklet kullanıcıları olan Tomak ve Ayvaz, üniversiteler arası dağ bisikleti yarışlarında üniversitelerini temsil etmişler. Bisikletle yeni yerleri keşfetmeyi sevdiklerini söyleyen gençler Heybede Kitap fikrinin tam da bu aşamada ortaya çıktığını söylüyor.

“Bir gün gezip gördüğümüz bu yerleri, tanıştığımız güzel insanları, yollarda yaşadığımız maceraları herkesle paylaşabilmek için bir sosyal mesya hesabı açmak istedik. Böylece gördüğümüz güzellikleri herkesle paylaşabilmek ve bisikletin sadece bir taşıt değil, insana özgürlük duygusu yaşatabilen bir araç olduğunu da göstermiş olacaktık. Bunları düşündüğümüzde aklımıza ''Bisikletimizle bu kadar geziyoruz, neden gittiğimiz yerlerdeki insanlara faydada bulunabilecek ve onlara bisikletin önemini kavratabilecek bir şey başlatmıyoruz?'' fikri geldi. Bunu da kütüphanesi yetersiz olan ve kütüphanesi olmayan okullara, heybemize kitapları doldurup götürerek yapabiliriz diye düşündük. Böylece Heybede Kitap fikri ortaya çıkmış oldu.”

BİSİKLET KÜLTÜRÜNÜ YAYMAK

Aynı zamanda, bisiklet kültürünü yaymak, çocuklara rol model olmak ve bisiklete karşı ön yargıyı yıkmayı da amaçladıklarını söyleyen gençler, çalışmalarıyla ilgili “Heybede Kitap ekibi olarak içimizde departmanlara bölündük. Bazılarımız kitap yönünden yetersiz okulları araştırdı ve gidilecek olan okula karar verildi. Bazılarımız da sosyal medya hesaplarımızdan kitap toplama kampanyamızla ilgili paylaşımlarda bulunup gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden fotoğraflar yayınladı. Bunun sayesinde gideceğimiz okula hangi yol üzerinden gidebiliriz, trafik yoğunluğu, yol durumu, nedir gibi şeyleri araştıran bir ekip oluştu. Sonrasında da bağış yapacağımız okullara hep birlikte giderek öğrencilerin mutluluğunu birlikte yaşadık.” açıklamasını yaptı.

Bugüne kadar neler yaptıklarını sorduğumuz Tomak ve Ayvaz, projeden herkesin haberdar olması için 23 Nisan ve 19 Mayıs kortejlerine bisikletleriyle katıldıklarını ve Şehit Onbaşı Ali Güner İlk ve Ortaokulu kütüphanesine yaklaşık 300 kitap taşıdıklarını ifade ettiler.

"ÇOCUKLARIN BİZİ KARŞILAMA SEVİNÇLERİ ÇOK DEĞERLİ"

Okulların tatilde olmasına rağmen kitap toplamaya devam ettiklerini söyleyen gençler, ellerinde öğrencilerin yüzlerini güldürecek 500-600 kitap olduğunu ve okulların açılmasıyla birlikte bu kitapları çocuklara hediye edeceklerini söyledi.

Gençler, Süslü Kadınlar Bisiklet turuna da katılıp burada öğrenciler için katılımcılardan kitap desteği isteyecek.

Projeyi duyurduktan sonra arkadaşlarının ve kişisel gelişim ve iletişim uzmanı Görkem Başaran'ın fikirlerinden destek aldıklarını söyleyen gençler, “Üniversite hocalarımız Erdinç Şengel ve İlknur Can olmak üzere çoğu hocamız kitap bağışıyla ilgili iletişim kurabileceğimiz yerler hakkında bizi bilgilendirdi. İzmir Kurşun Kalem Vakfı projemize destek olmak için kitap toplama kampanyamıza destek oldu. Accel Bisiklet Halkla ilişkiler uzmanı Muhlis Dilmaç, kitap bağışı ve sponsorluk görüşmelerimizde bizden desteğini esirgemedi. Gazeteci yazar İbrahim Irmak, çok sayıda kitap bağışında bulundu. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu organizatörü Sema Gür ise kitap toplamamız ve projeyi duyurmamız konusunda destek sağladı. Son olarak 7-14 yaş arası minikler için kitap topluyoruz fakat gelen her yaş aralığına uygun kitabı kabul ediyoruz çünkü Parşömen Sahaf'ın sahibi Özgür bey elinden geldiğince götürdüğümüz kitapları çocuk kitapları ile değiştirmemize yardımcı oluyor. Proje başladığından beri yanımızda desteğini hissettiğimiz herkese içten teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.

İZMİRLİLERDEN DESTEK BEKLİYORLAR

Heybede Kitap projesine destek olmak isteyen yurttaşlar @heybedekitapp sosyal medya hesaplarından gençlere ulaşabilir. İzmirlilerden kitap desteği bekleyen gençler, yakında birçok ilçede yer alan bazı kafelerle anlaşacaklarını ve destek olmak isteyen İzmirlilerin kitapları buraya bırakabileceklerini belirttiler.

Bisikletli ulaşımda farkındalık yaratmak isteyen gençler son olarak bisiklet kullanımı ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “Bisiklet özellikle giderek kirlenen dünyamızı güzelleştirmek için sağlıklı ve güzel bir araç. Gittiğimiz yerlerde özellikle minik kardeşlerimizi bisiklet sürmeye, spor yapmaya doğayı korumaya teşvik etmek istiyoruz. Yollardan bisikletlerle geçerken bir kişinin bile bize bakması ve amacımızı anlatmamız, bisiklet sürmeye teşvik etmemiz bizi mutlu ediyor. Bu sebeple bisiklet bunun için en güzel araç.”

Editör: Haber Merkezi