İzmir adliyesinde görülen istismar davasında Uçar’a avukatın sanık ve yakınlarının dışarı çıkarılmasını talep etmesi hakkındaki uzman görüşü soruldu. Avukatın talebine destek veren Uçar’a, “Uzmanın görevi bu konuda fikir söylemek değil” denilerek “duruşmanın düzen ve disiplinini bozması, duruşmayı yapılamaz hale getirdiği” iddiasıyla “4 gün müddetle disiplin hapsi ile cezalandırılmasına” karar verildi. Birgün'den Ekin Akyaz'ın aktardığı habere göre karar, itiraz edilmesi üzerine, 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “hukuka aykırı” bulunarak bozuldu.

GÖRÜŞME İÇİN UYGUN ODA ANCAK BULUNMUŞ

Düzenlenen tutanağa göre, Onur Uçar, 17 yaşında bir kız çocuğunun istismarı davasında, çocuk ile ön görüşme yapabilmek için adliyede uygun oda talep etti. Görevliler tarafından Kaleme yönlendirildi. Kaleme gittiğinde kalabalık olduğu için görüşemeyeceği söyledi ve Hâkim odasını talep etti. Talebi reddedildi. Sonunda, Mağdur görüşme odalarının olduğu yerde görüşme gerçekleşti. Bu süre zarfında yaşanan zaman kaybından dolayı duruşmaya geç kalındı.

UZMANIN GÖREVİ DEĞİLMİŞ

Tutanaktaki iddiaya göre, duruşmaya geldiklerinde içeride sanık ve sanığın yakınları olduğunu gören avukat, “Bu şartlar altında çocuğun ifade vermesinin doğru olmayacağını” belirtti. Sanık ve yakınlarının dışarı çıkarılması ve Sosyal hizmet uzmanına konu ile ilgili uzman görüşünün sorulması talep edildi. Hâkim bunu reddedip “CMK da böyle bir madde olmadığını, Sosyal Hizmet uzmanın görevinin bu konuda fikir söylemek olmadığını” söyledi.

Uçar, hâkime, “Biz, 12 yıldır yanlış bir iş mi yapıyoruz” diyerek uygulamayı anlatmaya çalıştı fakat iddiaya göre, hâkimden “mahkemede benim sözüm geçer sen sus, daha fazla konuşursan seni tutuklarım” yanıtı aldı.

TUTUKLAMA KARARI İLE DIŞARI ÇIKARILDI

Tutanakta yer alanlara göre; Uçar, “ben sadece görevimi yapmaya çalışıyorum başka bir niyetim yok, tutuklamak istiyorsanız siz bilirsiniz, sizin takdiriniz” dedi. Bunun üzerine Hâkim mübaşiri çağırarak, “polisi çağır nezarete alsınlar bunu, tutukluyorum” dedi ve Onur Uçar dışarı çıkarıldı.

BAŞKA MAHKEME KARARI BOZDU: HUKUKA AYKIRI

Disiplin hapsi kararına itiraz edilmesinin ardından, 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Onur Uçar hakkındaki disiplin hapsi tedbirini kaldırdı. 7. Ağır Ceza mahkemesinin kararında, “Tesis edilen disiplin hapsinin hukuka aykırı olduğu yönünde hâkimler heyetinde tam vicdani kanaat hasıl olduğundan, Onur Uçar hakkındaki disiplin hapsi tedbirinin kaldırılmasına, Onur Uçar’ın derhal serbest bırakılması için, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına müzakere yazılmasına karar verildi” denildi.

KARAR ÇOĞUNUN HAKLARININ ENGELLENMESİ DEMEK

Konuyu değerlendiren Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Mutlu, “Konuyla ilgili tüm hukuksal sürecimizi başlattık. Arkadaşımızın tutuklanma tedbiri kararı başka bir mahkeme tarafından zaten bozuldu. Meslektaşımız yalnızca mağdur çocuğun haklarını korumak için elinden geleni yapmaya çalışmıştır. Bu karar ile çocuğun örselenmemesi için asli görevini yapmak isteyen meslektaşımıza engel olunmaya çalışılmıştır. En önemlisi de uzmanlar yani bizler mahkemede zaten çocuğun üstün yararı için varız. Bu karar doğrudan çoğunun haklarının engellenmesi demek” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi