CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Türkiye’nin milli güvenliğine zarar veren AKP anlayışının tek hedefinin kendi iktidar süresini uzatmak olduğunu vurgulayan İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye’nin Akdeniz de sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in, Yunanistan’ın tepkisi üzerine askeri faaliyetten vazgeçilmesine tepki gösterdi.

İktidarın iç politikaya endeksli dış siyasetinin yabancı ülkelerin de işine geldiğini ifade eden Çıray, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Oruç Reis Araştırma Gemisinin Doğu Akdeniz’de Meis Adasının 180 km açığında hidrokarbon kaynaklarını keşfetmek için yapacağı araştırma seferinin durdurulması bunun ibret verici bir doğrulamasını teşkil etmektedir. Türkiye için bir beka sorunu ortaya çıkaran temel faktörlerden birisi de işte bu dış politika anlayışıdır. Yani AKP zihniyeti milli güvenliğimizi kumar masasına sürmüştür” sözleriyle tepki gösterdi.

YUNANİSTAN EGE BENİM DİYOR

Sismik araştırma gemimizin Doğu Akdeniz’de ‘Mavi Vatan’ konsepti içinde çıkacağı araştırma gezisine Yunanistan’ın tepki göstermesinin haksızlık olduğunu belirten Çıray, “Yunanistan, bölgede kendine ait herhangi bir MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) ilanı olmamasına rağmen karşı hamle olarak Meis adasına istinaden hukuki mesnetten yoksun olarak o deniz alanı benim yaklaşımıyla karşı NAVTEX ilan etmiştir. Bu hamlenin mantığı gayet açıktır; kendi anakarasından çok uzakta ve ortay hattın doğusunda bulunan, ancak Türk anakarasının hemen yanıbaşındaki Meis adasının kıta sahanlığı mevcudiyeti iddiasıyla bu bölgede yaklaşık 50 bin kilometrekarelik alana sahip olmak, bu vesileyle ayni gerekçeyle tüm Ege’ye sahip olma emelini AB’nin de yardımıyla hayata geçirmektir” tespitinde bulundu.

MAVİ VATAN’DAN VAZ MI GEÇTİNİZ?

Bu süreçte bölgeye deniz gücü göndermiş Türkiye’nin hukuken haklı olduğunu ve mutlak bir durum üstünlüğü yakaladığını hatırlatan Çıray, Alman şansölyesi Merkel’in telefon görüşmesinden sonra bu gücü utanç verici bir şekilde geri çekmesinin utanç verici olduğunu kaydetti. ABD Dışişleri’nin faaliyet gösterilen bölgeye tartışmalı sular demesine dikkat çeken Çıray, “Bu gelişmelerden sonra Cumhurbaşkanı sözcüsü Kalın’ın Erdoğan’a atfen söylediği, “Herkes kendi kıta sahanlığında çalışmalarına devam etsin, tartışmalı bölgelerde de ortak çalışmalar yapılsın” sözleri, Türkiye’nin tezleri için menfi sonuçlar yaratacaktır. Bu Kıbrıs’ta ve Libya’da verdiğimiz şehitlerin ruhlarını muazzep eder.sÇünkü, Libya ile imzaladığımız ve halkımıza ‘Mavi Vatan’ olarak yansıtılan mutabakat muhtırası da bu sözlerle tartışmalı hale gelmiştir. Açıkça soruyoruz; ‘Mavi Vatan’dan vaz mı geçtiniz?” diye sordu.

NE YAPMAK İSTİYORSUNUZ?

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Antalya’ya demirlemesini sorgulayan Çıray, “Meis’in kıta sahanlığını tanıyacak mısınız? Tartışmalı bölgelerden kasıt nedir? Yunanistan’ın son dönedeki Türkiye’nin sessiz kalmasından da cesaret kazanarak ivmelendirdiği egemenliği anlaşmalarla devredilmemiş ada adacık ve kayalıklardaki (Egeaydak) bayrak çekme ve yapılaşma ve silahlandırma faaliyetleri mi tartışılacaktır?  Yunanistan’ın karşı tarafında, Türkiye’nin yanı başında olan Meis adasının kıta sahanlığı ve buna bağlı olarak Egenin Yunan denizi olması mı tartışılacaktır? Veya ilan etmek istediğimiz MEB’in sınırları ve hukuki durumu mu tartışılacaktır?” sorularının yanıtlanması gerektiğini vurguladı.

Bu konuların hiç birinin tartışmaya açılamayacağını ve Türk tezlerinin sonuna kadar haklı olduğunu Belirten Çıray, bunları tartışmaya açmanın Türkiye’nin menfaatlerine aykırı olduğunun da altını çizdi.

Editör: Haber Merkezi