Ramis Sağlam - Bu topraklar acının, gözyaşının ve kanın bitmek bilmediği bir coğrafya… Cumhuriyet dönemimin en kanlı katliamının yakın bir tanığı olarak, orada olmanın ağrısı, orada yaşamını yitirenlerin acısı ve her geçen gün sorumluluklarımızı artırıyor.

Bu sorumluluklarımız doğrultusunda, Ankara Katliamında yakınlarını kaybeden Sadık Şahin ile Gülhan-Yılmaz Elmascan Barış Kütüphanesinin oluşumu üzerine zorlu bir sohbet ettik.

 

Gülhan-Yılmaz Elmascan Barış Kütüphanesi fikri nasıl oluştu? Niçin, kütüphane?

 Sadık Şahin:10 Ekim de Ankara da, o meydanda yaşanan olaylar toplumsal belleğimizin bir kenarından geçip gidecek türden değildi. İnsanlık tarihi adına, ülke tarihi adına çok ağır ve travmatik bir süreçti yaşananlar. En değerlilerimizi, en güzel gülenlerimizi o meydandan alıp, omzumuzda sırtlayıp hiç hak etmedikleri yerlere bırakmak zorunda kaldık. Kuşkusuz sadece yaşamını yitirenler değil ,o alanda bu olayı yaşamış insanlar ve yakınlarını kaybeden aileler, ağır yaralı kurtulanlar da bu katliamın en mağdur olanlarıydı ve bu insanların yaralarını bir şekilde sarmak zorundaydık hep beraber.En güzel pansumanın dayanışma olacağını düşündük.Açılan derin yaraları geçirmez elbet ama kanı durdurur, sızıyı dindirirdi bir nevi! O meydanda yakınım ve çok iyi tanıdığım iki insanı yitirdim. Gülhan ve yılmaz çok değerli ve umut dolu insanlardı. Asla sıradan değillerdi ve gidişleri de sıradan olmadı! Bize isimleri anıları ve mücadeleleri kaldı geriye.Bu değerleri yaşatabilmek amacıyla bir şeyler yapmalıydık. Bizler eğitim emekçileriyiz. Bir kitabın bir kişinin dünyasını değiştirebilecek güce sahip olduğunu bilen insanlarız. Okudukça büyüyen ve çoğalan nesiller yetiştirme gayretindeyiz. Onları, kitapların umut dolu dünyasına taşıyarak ömür boyu zihinlerde ve yüreklerde yaşamalarını sağlamak istedik. Kütüphane oluşturma bizce en etkili yöntemdi.

 

Yanılmıyorsam “Barış” kelimesi sonradan eklendi. “Barış” kelimesinin Kütüphane ismine eklenmesinin sürecini aktarabilir misin?

Sadık Şahin: Çiğli belediyesi projemizi kabul ettiğinde ve değerli başkan Hasan ARSLAN ile yaptığımız ilk görüşmede ‘bu kütüphane aynı zamanda BARIŞ kütüphanesi olsun’ önerisini ortaya attı. Barış kelimesini ilk dillendiren başkanın kendisi oldu. Değerli başkan, o meydanda yaşamını yitiren barış gönüllülerini de çok önemsediğini ve bu insanların da bu kütüphane de bir şekilde anılması gerektiğini düşünüyordu. İşte bu konuşma aslında kütüphanenin geldiği noktanın başlangıcıdır.

 

Kütüphane fikrinin oluşmasından sonraki süreci bize aktarır mısın? Bir de okurlarımızda merak edecektir, Neden Çiğli Belediyesi?

Sadık Şahin: Kısmi olarak yakın çevremle, kurduğum bu düşü, bu heyecanı paylaştıktan sonra harekete geçtik. Tarih 25 Kasımdı ve ilk kitap kolisinin elimize ulaştığı gündü o gün. Çalıştığım kurumda kitapları depolayıp biriktiriyordum. Ocak ayına kadar 1000 kadar kitap topladık. Başaracağımıza daha fazla inanıyorduk artık. Projeyi büyütmeye ve daha fazla insana ulaşmasını sağlamaya çabalıyorduk. Yer tahsisi sorun olan bir durumdu. Birçok kurum ‘personel yetersizliği, uygun yer olmadığı vs ‘cevaplarla çağrılarımıza olumsuz cevap verdi. Aslında yapmaya çalıştığımız şeyi de anlatamadık ya da anlayamadılar. Taa ki Sayın Başkan Hasan ARSLAN ın kapısını çalana kadar!‘hoş geldiniz’ demişti bize sayın başkan! Kendisine Şubat’ın 22 sinde bu projeyi anlattığımızda olumlu baktı ve bize Çiğli belediyesi Eğitim Merkezi’nde ( ÇİBEM) 80 m2 lik geniş ve fiziksel olarak kütüphane kurmaya uygun bir yer tahsis etti. Kütüphaneneye, o günkü görüşme sonrası Çiğli Belediyesi Gülhan Yılmaz Elmascan Barış Kütüphanesi ismi kondu. 11 Martta  facebook kütüphane sayfası kurduk. Sayfa bu süreçte çok etkili oldu. Hem kütüphane adına yapılan çalışmaları adım adım paylaşıyor hem de üyelerden ve de onlar aracılığı ile çevrelerinden kitaplar talep ediyorduk. Bugün artık acaba kütüphane rafları elimizdeki kitapları almaya yetecek mi? sorusunu sorduğumuz aşamaya geldik! O kadar farklı kesimlerden destek ve duyarlılık söz konusu ki! Burada isimlerini saymaya başladığımda sayfalar alacak bir liste uzayabilir. Onlara katalog çalışmasında isim isim teşekkür edeceğiz ama inanın Bu kütüphaneyi bu toplumun duyarlı ve vicdan sahibi insanları kurdu büyüttü.

Çiğli Belediyesi ve siz Gülhan-Yılmaz Elmascan Barış Kütüphanesi’nin açılış tarihini, 25 Haziran 2016 olarak duyurdunuz, açılış hazırlıkları hakkında bize bilgi verir misiniz?

Sadık Şahin: Tabi ki. Öncelikle 10 Haziran da resmi olarak kitap kampanyasını sona erdireceğiz. Çünkü kitap nakliye ve tasnif işlemleri için zaman ayırmamız gerekiyor. Bugün itibari ile 7000 kitap elimizde mevcut. Lakin tasnif ve yerleştirme sırasında bir kez daha gözden geçireceğiz. Sayfaları eksik olan, kullanıma müsait olmayan hırpalanmış ve özellikle korsan diye tabir edilen kitapları eleyeceğiz. Şu an sadece topluyoruz. Bahsettiğim türden kitapların sayısı gözlemimiz üzere çok değil. Ama bir elememiz olacak. Sonrasında kaşe ve numaralandırma ve bilgisayar sistemine giriş. Bu işlemler, Çiğli Belediyesinin kütüphanemize daimi olarak görevlendireceği personel ile yapılacak. Elimizde her türden kitap mevcut ayrım yapmıyoruz. Tabi burada bir noktaya vurgu yapmak gerekirse kütüphanenin anlamına ve içeriğine uygun yayınlar önceliğimiz. Belediye AR-GE bölümü sorumlusu Sayın Sima Kurumlu ile kütüphanenin teknik kısımlarını işbirliği halinde yürütüyoruz. Tanıtım ve açılış duyurusu için 500 adet afiş ve 40 adet billboard çalışması yaptık. Çiğli de tüm mahalle billboardlarına kütüphane duyurumuz asılacak. 1000 adet davetiye basımı gerçekleştiriyoruz.3 farklı türden 1000 er adet kütüphaneye özgü ayraç basımlarımız olacak. Kütüphane için görsel folyolar yaptık. 101 barış şehidini simgeleyen birkaç folyo daha yapacağız. Kütüphane girişine Gülhan ve Yılmaz’ın kısa hayatlarını anlatan ve kütüphanenin niçin kurulduğunu özetleyen dekota çalışması yapıyoruz. Kütüphane için dergi abonelikleri kampanyası başlatmıştık. Bir çok insan ulusal çapta yayın yapan dergilere abone olarak kütüphaneye aylık gönderim yaptılar.Güncellik açısından önemli bir çalışmaydı.En önemlisi de katalog çalışması başlattık. Gülhan ve Yılmaz ELMASCAN adına anı şiir ve öyküler topladık yurt çapında. Onları koyacağımız, 101 insanın kısa öykülerinin ve resimlerinin olacağı ve de son bölümünde, bu süreçte başından sonuna katkı sunan herkesin isimlerinin olacağı bir teşekkür hatıratı şeklinde düzenliyoruz. Açılışta dağıtacağız. Açılış Çiğli belediyesi konferans salonunda olacak. Birleşik Taşımacılık Sendikası genel merkezinin açılış günü bir sergisi olacak ve salonda 10 ekim katliamına dair sinevizyon gösterimi olacak. Başta sayın başkan HASAN ARSLAN olmak üzere katliam mağduru kurum ve ailelerin söz hakkı almalarını, orda herkesin duygularını dile getirmelerini sağlayacağız. Birçok ulusal çapta yazar şair ve duyarlı sanatçıları davet edeceğiz. En önemlisi de 10 Ekim Dayanışma Derneği üyelerinin katılımı olacak. Dernek bu katliam sonrası atılan ilk adımdı. Varlığı ve devamlılığını çok önemsiyoruz.

 

Sayın Sadık Şahin; İz Dergi aracılığıyla okurlarımıza son olarak iletmek istediğiniz mesajınız var mı?

Sadık Şahin: Bu Kütüphane, 10 Ekim sonrası ulusal düzeyde açılacak ilk kurumsal kütüphanedir. Bu çalışma, okuyan sorgulayan zamanını kitaplar içinde geçirmeyi dileyen ve hayatını düşünme üzerine kurgulamış tüm nesillere katkı sunsun, örnek olsun istiyoruz. Yüzlerce insanın emeği ve 101 insanın anısı o raflarda olacak. Masum ve iyi niyetli bir çaba ile işe koyulduk, tıpkı Ankara ya o gece yola çıkanlar gibi. İyi ve gerçekten değerli şeylere vesile olmak istedik. Umuyoruz kütüphane bir hayat boyu yaşar ve bu türden daha güzel çalışmalara yol gösterici olur…

 

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan:

“BARIŞ ŞEHİTLERİ KÜTÜPHANE DE YAŞAYACAK!”

Bize açmayı düşündüğünüz kütüphaneden söz eder misiniz?

Hasan Arslan: Ankara’da 10 Ekim’de meydana gelen bombalı saldırıda yaşamını yitiren Gülhan ve Yılmaz Elmascan çiftinin ismini Çiğli Belediyesi Eğitim Merkezi’nde (ÇİBEM) açılacak “Barış” adlı kütüphanede yaşatmaya karar verdik.

Barış talebiyle Ankara’da düzenlenen mitinge Adana’dan katılan rehber öğretmen Gülhan Elmascan ve eşi makinist Yılmaz Elmascan bombalı saldırıda yaşamını yitirmişti. Bir süre sonra çiftin yakınları, onların adını yaşatmak için bir kütüphane kurmaya karar vererek kitap toplamaya başlamışlar. Toplanan kitaplarla açılması planlanan kütüphaneyi, Çiğli Belediyesi bünyesinde kurulmaya karar verildi. Kısa sürede toplanan 3 bini çocuk kitabı olmak üzere 7 bin kitap, ÇİBEM’de 25 Haziran2016 tarihinde açılacak kütüphanede okurlarına ulaşmayı bekleyecek.

Neden “Barış Kütüphanesi”?

Hasan Arslan: Barış ismini taşıyan kütüphaneyi özellikle Çiğli Belediyesi Eğitim Merkezi’nde kurmak istedik. Çünkü Öğretmenlerimiz yitirdikleri meslektaşları ve eşi için kampanya başlatarak çok sayıda kitap toplamayı başarmışlar. Bizlere de bir kütüphane açmak düştü. Gülhan ve Yılmaz Elmascan’ın adını kütüphanemizde yaşatacağız. Kütüphaneyi 28 branşta açtığımız kurslara katılan bine yakın kursiyerimizin geldiği ÇİBEM binasında açacağız. Yakında açılacak okul derslerine hazırlık kurslarımızla sayımız birkaç bini bulacak. Öğrencilerimizin ve gençlerimizin yoğun olarak bulunduğu bu binada kütüphane açmak bizim için bir onurdur.

Bize biraz Kütüphaneden söz eder misiniz?

Hasan Arslan: Kütüphane için hazırlıkları tamamladık. Kütüphanedeki her bir rafa Ankara Garı önünde yaşamını yitirenlerin adını vererek her bir barış şehidini yaşatmayı amaçladık. Açılışa tüm ailelerin de davet edildi. Bu kampanya bizim için oldukça vicdani bir çalışma oldu. Yoğun katılımlı bir açılış olacağını tahmin ediyorum. Yitirdiğimiz her bir canın ismini kütüphanedeki raflara verdik. Aileleri de davet edeceğiz.  Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen ailelerin katılacağı bir açılış olmasını bekliyoruz. Ayrıca Kitap bağış kampanyamız devam ediyor.  Bağış kampanyasına katılmak isteyen vatandaşlarımız ellerindeki kitapları, Çiğli Belediyesi Eğitim ve Kültür Merkezimize gönderebilirler. Kütüphanemizde başucu kitapları diyebileceğimiz eserler bulunacak. Gençlerimizin mutlaka okumaları gereken, güncel konuların da işlendiği kitapların bulunmasına önem vereceğiz.

Editör: Haber Merkezi