Türkiye gençlik hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 45. yılında İzmir’in Çiğli ilçesinde Emek Gençliği, CHP Gençlik kolları ve Haziran Hareketi, Çiğli Belediyesi önünde toplanarak Egekent parkına yürüyüş gerçekleştirdi. “68’den beri mücadelemiz hayır bitmedi devam ediyor” pankartı arkasında yürüyüşe geçen kitle sık sık, “Gençlik Gelecek Gelecek Sosyalizm”, “Hayır Bitmedi Daha Yeni Başlıyor”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganlarını attı.

İlk olarak Emek Gençliği adına açıklama yapan Özlem Ayşık, Denizlerin devrim ve sosyalizm mücadelesinin aydınlık yüzleri olduğunu hatırlattı. Bugün zorla kabul ettirilmeye çalışılan tek adam yönetiminin, Denizlerin o dönemlerden beri “Kahrolsun Faşist Diktatörlük” diyerek karşısına dikildiği sistem olduğunu da ekleyen Ayşık şunları söyledi: Her şey tek sese dönüştürülmek isteniyor. Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen biz gençler inancımızı kaybetmeden geleceğimiz için faşizme karşı mücadelemize devam edeceğiz. Denizler, Yusuflar, Hüseyinler bu mücadeleyi bugünlere, devrime olan inançları ve umutları sayesinde bırakmıştır.

Kapitalizmi tarihin çöplüğüne gönderene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini de ekleyen Ayşık, “Geleceksizliğe karşı mücadele edeceğiz, iş atölyelerinde pres makinelerinde ezilip ölmeyeceğiz, savaşa karşı barışı savunacağız, bu sömürü düzenine kafa tutmaya devam edeceğiz ta ki iktidarı biz kurana kadar” dedi. 

CHP adına açıklama yapan Baransel Güler, Denizlerin faşizme karşı direndiğini hatırlatarak “Onlar ki faşizme mezar ettikleri üniversiteleri halka sevdirenlerdi. Onlar ki bağımsız Türkiye şiarını milyonlara nakşedenlerdi. Onlar ki onurlu bir şekilde idama yürüdüler. Bizler onların çocukları ve torunlarıyız. Yarın bizim çocuklarımıza da, torunlarımıza da haykıracak ‘Yaşasın tam bağımsız Türkiye’ diye" şeklinde konuştu. 

Son olarak Haziran Hareketi adına konuşan Mahir Y. “Türkiye devrimci hareketinin üzerindeki ölü toprağını eylemleriyle attılar. Onların yolundan yürüyen biz devrimcilere ve bu ülkede özgür-eşit bir yaşam düşü kuran herkese bir miras bıraktılar. 6 Mayıs 1972’de bizlerden koparılan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı özlemle anıyoruz. Emperyalizme karşı bağımsızlık, faşizme karşı demokrasi, kapitalizme karşı sosyalizm mücadelesinde Denizlerin yolundan yürümeye devam edeceğiz” dedi. 

EVRENSEL

 

Editör: Haber Merkezi