Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Çeşme’de 2 farklı noktada yaşanan orman yangınlarına ilişkin yanan alanların bulunduğu bölgede basın açıklaması yaptı. Yangının meydana geldiği alanlardan biri olan Ovacık Siteler Bölgesi’nde yapılan açıklamada; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar ve il yöneticileri de yer aldı. Yanan alanların imara açılması olasılığına karşın AKP hükümetini uyaran CHP’li Öztunç, eleştirilerini ve önerilerini sıraladı.

‘HELİKOPTER’ ELEŞTİRİSİ

Konuşmasına, geçtiğimiz yıl Marmaris’ta yaşanan büyük orman yangınını hatırlatarak başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, gece görüşlü yangın söndürme hava araçlarının önemine dikkat çekti. Öztunç, şunları söyledi: “Bu yıl orman yangınlarıyla ilgili sezon erken açıldı. Maalesef biliyorsunuz önce Marmaris’te başladı yangınlar. O yangınlar Marmaris’teki ilk yangınlar çıktığında AKP hükümetinin ne kadar hazırlıksız olduğunu görmüş idik. O zamanlar bir tartışma oldu; ‘Gece görüşlü yangın söndürme helikopterleri neden yok’ tartışması… Bakanlık, ‘Helikopter var’ dedi. Sonra, ‘Var ama 4 Temmuz’da devreye girecek’ dedi. Gece görüşlü helikopterler o dönem kullanılmadı. Tarım ve Orman Bakanı’nın ifadesiyle 400 hektarlık alanda çıkan yangın 5 bin hektara sıçradı ve Marmaris’te o gün 5 bin hektarlık alan yandı. Birkaç gün önce de Çeşme ve Datça’da yangınlar meydana geldi. Datça’daki yangınlar ve Çeşme’deki yangınlar söndürüldü, kontrol altına alındı. Önce Datça’dakine ilişkin birkaç cümle söylemek istiyorum; Datça’da yangın çıktığında gece görüşlü yangın söndürme helikopteri ilk kez kullanıldı ve faydası görüldü. Yani 300-400 hektarda tutulabildi o yangın… Eğer Marmaris’te ilk çıkan yangında gece görüşlü helikopterler kullanılsaydı demek ki 5 bin hektar yanmayacaktı. Demek ki daha az bir hektar yanacaktı ve o yangın hemen söndürülmüş olacaktı.”

‘SAKIN PEŞKEŞ ÇEKMEYİN’

Çeşme’de Ovacık ve Karaköy mevkiinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmeleriyle açıklamasını sürdüren CHP’li Öztunç, yanan alanların imara açılması ihtimaline karşın AKP hükümetine uyarıda bulundu. Öztunç, şöyle konuştu: “İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri başarılı bir mücadele verdiler. Çeşme Belediyesi kendi imkanları doğrultusunda başarılı bir mücadele verdi. Çeşme Belediye Başkanımız bizzat kendisi yangının içerisindeydi, koordine etmeye çalıştı. Burada geçmiş dönemde yapılmış siteler var. Orada kurulmuş sitelerde yaşayan insanlar tahliye edildi ve Çeşme’de otellere yerleştirildi. Yangının o sitelere sıçraması engellendi ve o evlerin yanması engellenmiş oldu. Bugün Ovacık Bölgesi’nde yanan bölgelere baktığımızda görüyoruz ki tam kupon araziyi yakmışlar. Tam villa girecek araziler, otel girecek yerler, büyük siteler, rezidanslar yapılacak yerler yakılmış. Uyarıyoruz; Sakın ha sakın! Yarın bir gün buraları birilerine peşkeş çekmeyin. Mehmet Cengiz’miş, şuymuş buymuş, 5’li çetenin üyesiymiş ya da ilçelerdeki AKP’nin beşli çetelerine vermekmiş…. Aklınızın ucundan dahi bunu geçirmeyin! Çünkü biz buna engel oluruz. Engel olacağız. Buraları imara açmaya kalkışmayın. Buralar yanan bölgeler. Buraları aman ha aman peşkeş çekmeyin uyarıyoruz.”

‘AKP YİNE ŞOV PEŞİNDE’

AKP’li yetkililere ve AKP’li Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye eleştirilerde bulunan CHP’li Öztunç, “Yine şov peşinde AKP… Bakıyorsunuz, koca koca bakanlar yangın bölgelerinde ellerinde telefonlar Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) o vefakar, cefakar personeli ile Cumhurbaşkanını görüştürüyorlar, Cumhurbaşkanına teşekkür ediyor. Yahu hükümet! Sizin işiniz yangın sonrası değil, yangın öncesi ön tedbir almanız gerekiyor. Gereken ne ise yapmanız gerekiyor. Sel oluyor bakıyorsun, bakanlar kepçenin üzerinde itfaiye eri gibiler. Ön tedbir alacaksınız! Yangını önleyeceksiniz! El birliğiyle çıktıysa da en etkin en hızlı müdahaleyi yaptırmak zorundasınız. Söyleyince de ‘Coğrafya kaderdir’ demiş Bakan… Evet coğrafya kaderdir ama yangınlar kader değildir. Evet Sayın Bakan, ‘Coğrafya kaderdir ama bu milletin bir de kara kaderi var. Ne biliyor musunuz? İklim krizinin olduğu Akdeniz çanağında yangınların çok olduğu bu dönemde AKP’ye denk gelmek… Bu, millet için kara kader olmuştur. O kadar kadersiziz ki… Bir başka hükümet dönemi olsa, gerçekten çevreye değer veren, liyakatli kişilerin OGM’de görev yaptığı, liyakatli kişilerin bakanlıklarda görev yaptığı bir dönem olsa yangın çıkar anında müdahale edilir ve bu yangınlar söndürülür” diye konuştu.

ÖNERİLERİNİ SIRALADI

AKP hükümetine önerilerde de bulunan CHP’li Öztunç, “Orman köylüsüne değer verin. Geçmişte orman köylüsü vardı, orman çıktığı zaman ilk müdahaleyi köylü yapıyordu. Köylü ormanı gözü gibi koruyordu. Orman köylüsünü bir tarafa attınız, ihalelerle ormanın korunmasını vermeye başladınız başımıza bu işler geldi. Orman köylüsüne dikkat ediniz. Yüksek gerilim hatlarından kaynaklanan yangınlar var. Yüksek gerilim hatlarından kaynaklanan yangınları engellemenin tek yönetimi o gerilim hatlarının alt bölgesini traşlamaktır, bunu yapın. Koridorları mutlaka açmanız gerekiyor. Ormanlık alanda aşağıda bulunan otları, alt tabakayı temizlemeniz gerekiyor. Yani OGM’ye personel almanız gerekiyor ve bu personeli geçici almamanız lazım. Üç aylık, altı aylık, dokuz aylık personel mi olur! Olmaz. 12 aylık olacak ve daimi işçi olacak. İşçi ona göre eğitim alacak ve işini sahiplenecek. Ama siz kısa vadeli personel alırsanız o işsiz kaldığı dönem ne yapacağını düşünecek ve eğitimi de tam istediği gibi olmayacak” ifadelerini kullandı.

‘GENETİĞİNİ DEĞİŞTİRDİNİZ’

Hükümetin ormancılık politikalarını da eleştiren CHP’li Öztunç, ülkenin kendine ait bir filosunun olması gerektiğini vurguladı. Eski Tarım ve Orman Bakanı AKP’li Bekir Pakdemirli’ye de geçen yılki orman yangınları üzerinden yüklenen Öztunç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ormancılık politikasıyla çok oynadınız, ormancılık politikasıyla oynamaktan vazgeçin. Türkiye ormancılığının genetiğini değiştirdiniz. Bir an evvel bu konuda liyakat sahibi ne kadar sivil toplum örgütü varsa bunlara değer verin ve ormancılığın genetiğini bozmaktan vazgeçin. Ayrıca bir an evvel güçlü büyük Türkiye’nin malı kendisine ait bir filoya sahip olması lazım; yangın söndürme uçakları ve helikopterleri… THK uçakları vardı. Geçen yılki yangınlarda kullanılmadı. Geçen yıl, eski Bakan Pakdemirli açıklama yaptı, ‘Bunlar antika’ dedi. İşte o son Datça yangınında o uçaklar sayesinde yangın daha da büyümeden söndürüldü. Hani antikaydı bu uçaklar ey Pakdemirli! Geçen yıl yanan 150 bin hektar ormanın sorumlusu Pakdemirli’dir. Bakanlığı bırakıp gitti, görevden affını istedi. Görevden alınmış olması, o sorumluluğu ondan almış olmaz. Geçen yıl yanan ormanların sorumlusu Pakdemirli’dir, o uçakların kullanılmamasının sorumlusu Pakdemirli’dir ve bunun hesabını verecek. Biz unutmadık. Unutmayacağız da! Geçen yılki yangınların hesabını Pakdemirli verecek.”

BÜYÜKŞEHİR’E ÖVGÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Basın mensuplarının sorusu üzerine, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yangınların erken tespiti ve müdahalesi için hayata geçirilen hayata geçirilen Akıllı İhbar Sistemi’nin(AiS) yangının tespitinde büyük bir faydası olduğunu ifade eden Öztunç, “AİS’nin çok büyük faydası oldu. Gerekli bilgilendirmeyi başkanımız Tunç Soyer yaptı. İBB Akıllı İhbar Sistemi sayesinde önceden yangını tespit etme şansı oldu. İBB itfaiyesi ile gurur duyuyoruz. Her bir itfaiye erlerinin anlarından öpüyoruz. Ne kadar başarılı olduklarını gözle görüldü. Çünkü işi liyakat sahipleriyle yapıyorlar. İBB bir kez daha teşekkür ediyorum. CHP’li belediye olduğu için değil işini iyi yaptı için söylüyorum. Geçen seneki Antalya ve Marmaris yangınlarında vardım. Bu yılki Marmaris yangınında da vardım. Görev alanım gereği yangınlarda bulunuyorum. Geçtiğimiz yıl gördüm, Manisa ve Aydın Büyükşehir Belediye itfaiyeleri de başarılıydı. İstanbul Büyükşehir Belediye itfaiyesinin ne kadar başarılı olduğunu anlatamayız. Ekrem Bey ve öncesinde kim yaptıysa, kurguladıysa eline emeğine sağılık. Kendilerine teşekkür ediyoruz. İBB bu yangından başarılı bir sınav vermiştir. Kısa süre içinde en azından yangının evlere sıçramasını engellemiştir. Daha az alanın yanmasını sağlamıştır” dedi.

‘SABIKASI VAR’

‘Yanan alanlarla ilgili yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var mı?’ sorusu üzerine konuşan Öztunç, “Yasal düzenleme var. Anayasa 169 var. Yasada her şey var.  Ama bunlar yasa dinlemediği için biz uyarmak zorunda kalıyoruz. Çünkü bunların sabıkası var. Geçmişleri kirli. Sabıka defterlerinde yanan yerleri peşkeş çekmelerini çok olduğu için uyarıyoruz. Yanan yerlerin dibi deniz. Otel, rezidans, yazlık site yapmak isterler. Biz de diyoruz ki aklınızdan geçirmeyin, CHP olarak engelleriz. Zaten iktidar değişiyor, önümüzdeki dönem CHP iktidarında gereğini yaparız” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi